IJsbaan Heiloo

Updates
Kaartverkoop
De winter nadert, een nieuw schaatsseizoen staat voor de deur. Onze kaartverkopers gaan binnenkort weer op stap om de ijsbaankaarten aan huis te bezorgen. De kaarten kosten 5 euro per stuk en dienen aan de deur betaald te worden. Door ouderdom en ziekte zal niet overal dezelfde bezorger als vorig jaar aan de deur komen. Maar één ding is wel zeker: de kaarten worden bezorgd.
vrijdag 3 november 2017 om 14.04 uur
Gesloten
De ijsbaan gaat vandaag NIET open. De dooi is ingezet en het ijs is te zwak om verantwoord te schaatsen. We hebben gisteren enorm genoten, bedankt voor jullie komst en plezier. We hopen dat zich snel een nieuwe periode van vorst aandient.
zaterdag 28 januari 2017 om 10.51 uur
Vanavond tot 21 uur
Het ijs houdt het goed, het kraakt heerlijk. Een paar natte plekken mogen de pret niet drukken. We blijven vanavond tot 21.00 uur open. Of de baan zaterdag ook open is, wordt morgen bekeken. Nogmaals: kom op de fiets!
vrijdag 27 januari 2017 om 17.34 uur
IJsbaan vanmiddag open
De ijsbaan gaat vandaag om 12.00 uur open! Het ijs is dik genoeg, maar hoe voor hoe lang is afwachten. Er wordt dooi verwacht. Let op: er is geen parkeergelegenheid. Kom op de fiets.
vrijdag 27 januari 2017 om 10.03 uur
Hoopvol
Een update: er is vanmorgen 4 cm ijs gemeten. Op sommige plekken zelfs 5,5 cm. Er is 7-10 cm nodig dus de ijsbaan kan nu nog niet open. De komende dagen wordt lichte vorst verwacht en we hopen dat het ijs verder aangroeit. Zodat we de tweede helft van de week hopelijk aan opening mogen denken...
maandag 23 januari 2017 om 12.27 uur

IJsbaan Heiloo

IJsbaan Heiloo is een natuurijsbaan, gelegen in het Heilooër Bos tussen Heiloo en Alkmaar aan de Zandersloot (plattegrond). De schaatsbaan bestaat uit natuurlijk aangemaakt ijs.

Het voordeel van natuurijs boven kunstijs is dat het milieuvriendelijker en lager in onderhoudskosten is. Een nadeel is dat de kwaliteit van het ijs niet gereguleerd kan worden en er daardoor onder meer kans op scheuren aanwezig is.

Openingstijden

De openingstijden zijn afhankelijk van de ijskwaliteit en de weersomstandigheden. Kijk voor de actuele informatie in de updates aan de rechterzijde.

Toegangsprijzen

Dagkaart: 3,50 euro
Seizoenskaart: 7,50 euro
Seizoenskaart bij voorinschrijving: 5,00 euro

Seizoenskaarten bij voorinschrijving worden thuisbezorgd. Als er een heel seizoen niet geschaatst kan worden: éénmalige toegang tot IJsbaan De Meent te Alkmaar. Voor scholen kunnen speciale tarieven worden aangevraagd.

Contact

Adres: Zanderslootweg 39, 1851 AG Heiloo
Telefoon: als er ijs ligt is de ijsbaan bereikbaar op 072-5114124
Secretariaat: K.J. Bakker, Westerweg 51c, 1851 AB Heiloo

Historie

Er bestond een traditie van schaatsen op de vijver en grachten van Nijenburg. Dat werd op den duur te vol en daarom werd er in 1924 een initiatief genomen om een echte ijsbaan in te richten. Dat gebeurde met medewerking van de heren Van Foreest en de Gemeente op de driehoekige plaats aan de Zandersloot waar deze nu nog gelegen is. De opening vond december 1925 plaats. Toen in 1957 de Velsertunnel werd opgeleverd, was duidelijk dat er een nieuwe rijksweg moest komen naar en rondom Alkmaar. Het ministerie koos een route dwars over het terrein tussen het oude bos, het Blockhovepark en de ijsbaan. De gemeentes Heiloo, Bergen en een bijzonder actief plaatselijk actiecomitee protesteerden om het verlies van natuur onder de slogan: Weg met die weg. Een documentaire van de NCRV gaf de discussie zelfs landelijke bekendheid. De randweg op het voorgestelde traject is er niet gekomen. In 1974 werd het alternatieve traject tussen de Kennemerstraatweg en de Aert de Gelderlaan in gebruik genomen.

Video's

Deze mooie film is gemaakt door Iets Met Film uit Heiloo.

Meer video's met ijsbaan

Facebook