Nieuws

Middeleeuwse opgravingen bij Zuiderloo

ARCHIEF: Dinsdag 17 april 2012 HEILOO - Bij de nieuwe woonwijk Zuiderloo zijn resten van middeleeuwse boerderijen aangetroffen. Archeologen gaan opgravingen doen voordat er nieuwe huizen worden gebouwd.

In Zuiderloo zijn de bouwwerkzaamheden begonnen. Achter de Zevenhuizerlaan zijn sinds enige weken graafmachines bezig om rioolbuizen twee meter diep in de grond te plaatsen. Het terrein is bijna rijp voor de bouw.

Archeologische vondsten
Langs de volkstuinen liggen sporen en vondsten van middeleeuwse boerderijen. Archeologe Silke Lange weet dat men deze snel moet opgraven: "Bewaren in de grond is geen optie. Voor de nieuwe riolering is het grondwaterpeil tijdelijk verlaagd. En dat heeft meteen consequenties voor de aanwezige archeologie."

De resten hebben onder zwaar te lijden onder de verlaging van het waterpeil. "En straks wordt er ook riool dwars over de middeleeuwse bewoning gelegd. Wanneer er nu niet wordt opgegraven, blijven er slechts puzzelstukjes over van wat ooit een middeleeuwse nederzetting is geweest."

Bewaren
Het gebied zal voorgoed veranderen. De aarden wal die er sinds de Middeleeuwen heeft gelegen, is al afgegraven, tot groot ongenoegen van de historische vereniging. Een deel kan mogelijk worden bewaard omdat langs het bosperceel een stuk is blijven liggen. Binnenkort gaan de middeleeuwse opgravingen van start.

Update: ook RTV-NH nam een kijkje.

Dinsdag 17 april 2012 − bron: Zandzoomblog

2014-04-03 Wonderlijke schotel bij Baduhenna
2014-03-27 Veel vraag naar comfortwoningen
2014-03-13 Afspraken rond A9 in beton
2014-03-03 Afrit A9 gedegen en transparant
2014-02-21 Debathap met de lijsttrekkers
2014-02-04 Nieuw Varne krijgt groen licht
2014-01-28 Geen duffe forensengemeente
2014-01-16 Actiecomit√© Stop Verkwisting
2013-12-19 Half miljoen euro voor Willibrordus

Meer nieuws met archeo zuiderloo


 

Reacties

 
comments powered by Disqus

 

Heiloo is een gemeente in de provincie Noord-Holland ten noorden van Amsterdam. De gemeente Heiloo grenst aan Alkmaar, Akersloot, Limmen (gemeente Castricum) en Egmond (gemeente Bergen). Heiloo telt ruim 22.000 inwoners maar kent een dorps en intiem karakter. Het dorp Heiloo is ontstaan op een oude strandwal waardoor veel aandacht voor historie en archeologie bestaat. Vroeger heette Heiloo: Heilichloo, Heilighelo of Heyloo. De naam betekent waarschijnlijk "heilige hoogte". Op diverse plaatsen zijn palencirkels gevonden, waaronder een dubbel exemplaar. Men spreekt ook wel van Woodhenge. Bezienswaardigheden in Heiloo voor bezoekers en toeristen zijn landgoed Nijenburg, zwembad Het Baafje, de Witte Kerk, het Heiligdom Onze Lieve Vrouwe ter Nood, de Willibrorduskerk. Het sociale leven in Heiloo speelt zich af in theater De Beun, cultureel centrum De Strandwal, ouderencentrum Het Trefpunt, poppodium Buk Buk, en de vele cafe's, onder andere rondom het Stationsplein. Voor bijna elke sport is er wel een vereniging in Heiloo, zoals voetbal, hockey, badminton, basketbal, honkbal en softbal, tennis, schaken, zwemmen. Er is veel ruimte voor recreatie in Heiloo, rondom het Vennewater en het Maalwater, maar ook in het Heilooerbos. Heiloo is een groene gemeente met veel natuur in het Heilooerbos, het Gemeentebos, rondom het Maalwater, Noorderneg en Zuiderneg. Heiloo ligt in een prachtige omgeving, op de fiets zijn de duinen van Kennemerland en het strand bij Egmond aan Zee dichtbij. Heiloo heeft een NS-station en de snelweg A9 is dichtbij, dat maakt het een populaire woongemeente voor forensen. Belangrijke wegen in Heiloo zijn de Kennemerstraatweg, Zeeweg, Kanaalweg, Westerweg, Heerenweg, Stationsweg, Vennewatersweg, Malevoort, Omloop en Holleweg. Woonwijken in Heiloo zijn onder andere Beatenburg, Boekenstein, Vredenoord, Boswijk, Marienstein, Oud West, Tuindorp, Plan Oost, Vrieswijk, Termijen en Ypestein. Bedrijven en industrie in Heiloo zijn geconcentreerd op industrieterrein Oosterzij, Oude Werf en Boekelermeer. Er zijn veel winkels om te shoppen in Heiloo, vooral in de winkelcentra Winkelhof 't Loo, Stationscentrum en winkelcentrum Het Hoekstuk. Heiloo-Online is in het hart van Heiloo met actueel lokaal nieuws en de agenda van evenementen en activiteiten. Heiloo-Online heeft een forum, vele video's en foto's, een gratis prikbord, marktplaats advertenties, huizen te koop en overlijden. Op Heiloo-Online staan actuele berichten van gemeente, politie, brandweer en ambulance. Dit is de startpagina van Heiloo, in het hart van Heiloo. Het is fijn wonen in het groen van Heiloo!