Nieuws

Verborgen juweeltjes in Duitse hoofdstad

ARCHIEF: Zaterdag 2 november 2013 HEILOO - Bibliotheek Heiloo organiseert op donderdagochtend 7 november een lezing over de cultuurgeschiedenis van Berlijn.

Na de eerste wereldoorlog groeide Berlijn uit tot het culturele centrum van Europa en haalde steden als Parijs en Wenen in. Maar door de gevolgen van tweede wereldoorlog werd het een moeilijk toegankelijke en verdeelde stad.

Sinds de ‘val van de muur’ in 1989 is het in rap tempo weer bergop gegaan. De herenigde stad begon economisch en cultureel te bloeien en werd de hoofdstad van het nieuwe Duitsland.

Musea en architectuur
In die Duitse hoofdstad liggen gerestaureerde musea tegenwoordig weer dicht bij elkaar. Maar er liggen ook prachtige gebouwen en mooie parken. Soms staan we onverwacht voor een prachtig gerestaureerd gebouw uit de militaire geschiedenis van de garnizoensstad Berlijn. Dan blijkt het een museum te zijn die vol hangt met werken van Picasso en Matisse, aan de stad geschonken door een voor de Nazi’s gevluchte Joodse kunsthandelaar.

De lezing zal ingaan op de ontstaansgeschiedenis van Berlijn. Van een kleine nederzetting op de rand van het Christelijke Europa zal het uitgroeien tot de toeristische trekpleister die het nu is. De architectuur van de markante gebouwen wordt besproken, en aan de hand van veel beelden neemt Jan van der Giessen u mee voor een kijkje in de stad. Natuurlijk komen ook de meest populaire plekken aan de orde. In de lezing worden ook enkele tips gegeven over enkele verborgen juweeltjes in de stad. Handig als u binnenkort een reisje gepland heeft of misschien wat later, wie weet?

Jan van der Giessen geeft na zijn studie Cultuurgeschiedenis al jaren lezingen en cursussen op het gebied van Kunst- en Cultuurgeschiedenis. Zo heeft hij eerder in Bibliotheek Heiloo een lezing gegeven over het Impressionisme en geeft hij op dit moment cursussen over de Barok en de Romantiek in Heiloo.

Toegangskaarten voor deze lezing kosten € 7,50 en zijn verkrijgbaar bij Bibliotheek Heiloo. Reserveren kan bij de klantenservice van de bibliotheek en is ook mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of per telefoon 072-5330670.

Zaterdag 2 november 2013 − bron: Bibliotheek Heiloo

2024-01-23 Open huis nieuwe locatie gemeentehuis en bibliotheek
2024-01-17 Cultuurkoppels zoals De Beun met de Muziekschool?
2024-01-07 Bierfijnproevers in De Cultuurkoepel.
2023-12-22 Trefpunt, Muziekschool en bieb krijgen toch compensatie
2023-08-14 Rock mee met Drs.
2023-07-07 Informatiebijeenkomst nieuwe gemeentehuis 14 juli
2023-05-23 Sine Nomine viert 45 jaar met TANGO! in Cultuurkoepel Heiloo
2023-03-28 Heiloo krijgt een nieuw gemeentehuis.
2023-03-08 De Die, de geschiedenis van een eeuwenoud veenriviertje

Meer nieuws met bibliotheek cultuur geschiedenis


Bron: Karin Donkers
bron: Karin Donkers
Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: ruth de vries
bron: ruth de vries
Bron: Johan Kraakman
bron: Johan Kraakman