Agenda

Joh. Passion: Barok Bezetting - Witte Kerk, Heiloo

Barokensemble Eik en Linde speelt de Johannes Passion van Johann Sebastiaan Bach

De passiemuziek bij het evangelie van Johannes is een van die grote meesterwerken van Bach die ieder jaar in Nederland worden uitgevoerd: in concertzalen en kerken, door het hele land verspreid. In de weken voor Pasen gaan jong en oud, arm en rijk, hoofd- en handwerkers, gelovigen en sceptici, eendrachtig ter kerke of naar de concertzaal om zich over te geven aan het aangrijpende verhaal van de uitlevering, de marteling en de dood van Jezus van Nazareth.
Speciaal voor die kleine kerken, maar ook uit muzikale overwegingen, voert Eik en Linde de Johannes uit met een zo licht mogelijke instrumentale bezetting en een kamerkoor. Het lijnenspel van de instrumentale en vocale stemmen wordt helderder, transparanter, en de subtiliteiten van de barokke speelwijzen komen beter tot hun recht in deze kleinschalige maar niet minder indrukwekkende bezetting.

In vergelijking met de Matthäus Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven, is de Johannes Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Zijn voor de Matthäus Passion eigenlijk twee orkesten en twee koren nodig: bij de Johannes Passion volstaat een klein orkest en koor.
Het adembenemende openingskoor Herr unser Herrscher is de opmaat naar deze passie, waarin het lijden en sterven van Christus, maar ook zijn status, zo indrukwekkend en ontroerend wordt vertolkt.

Barokensemble Eik en Linde werd opgericht in 2000. De leden vonden elkaar in hun liefde voor de barokmuziek en hun streven deze uit te voeren op een manier die recht doet aan de bronnen.
Om die reden spelen ze op oude instrumenten of kopieën daarvan.
Ze streven ernaar op te treden in kleinere plaatsen en kerken waar een ensemble van deze omvang niet vaak te horen is.
Solisten
Marcel Reijans - Evangelist
Sven Weyens - Christus
Wendeline van Houten - Sopraan
Talitha van der Spek - Alt
Jeroen Helder - Tenor
Christian Beutel – Bas

Datum: Zondag 17 maart 2024
Tijd: 15:00 uur
Locatie: Witte Kerk, Heiloo

Meer informatie: www.concertenwittekerk.nl

Bekijk de agenda