Agenda

Beethoven Aan Het Werk - Heerenweg 32, 1851 Ks Heiloo

Zondag 20 januari Beethoven aan het werk

Joseph (Joe) Puglia, volgens Anner Bijsma "de beste violist” en "iemand wiens gevoel voor stijl en virtuoos spel hem een ​​uitzondering op zijn generatie maken" volgens Vera Beths.
Er gaat geen jaar voorbij of Joseph (Joe) Puglia levert een bijzondere bijdrage aan de concertseries van de Stichting Concerten Witte Kerk. Ook dit jaar op zondagmiddag 20 januari is het weer zover. Met een heel bijzonder programma waarin Joe het licht laten schijnen op Beethovens werkwijze aan de hand van het Strijkkwartet Nr. 1 in F groot, opus 18/1.

Dit strijkkwartet is een vierdelige compositie voor strijkkwartet, die in 1799 voltooid en een jaar later grondig gereviseerd werd. Gewoonlijk wordt de gereviseerde versie uitgevoerd. Je zou die dus eigenlijk opus 18/2 moeten noemen.
De suggestie om dit kwartet als nummer 1 te bestempelen is afkomstig van de primarius van het Schuppanzigh-kwartet. De reden lijkt begrijpelijk: het kwartet in F is het meest uitgebreide en in meerdere opzichten het meest grootse binnen dit opus; het kwartet was ook altijd al de favoriet van het publiek.
De hoekdelen van dit kwartet zijn het briljantst. Het tweede (langzame) deel is het enige dat in mineur staat en veruit het meest emotioneel. Het scherzo is het snelste en het extreemst.
Louis Spohr roemde dit opus 18 nr 1 als het ideale model voor het genre.
Alle oorspronkelijke handschriften van opus 18 zijn verloren gegaan behalve een vroege kopie aan een vriend van Beethoven (Amenda) van de allereerste versie. Beethoven schreef zijn vriend die kopie niet aan anderen meer door te geven daar hij “nu pas geleerd had hoe een kwartet correct te schrijven”. Beethoven heeft voor de publicatie dus dit kwartet ingrijpend gereviseerd.
Joe wil graag de eerste versie, van het Amenda-handschrift vergelijken met de uiteindelijk gepubliceerde versie, omdat de verschillen een interessant licht werpen niet alleen op Beethovens werkwijze, maar ook op de manier waarop bijvoorbeeld de muziek van Corelli en Mozart invloed h

Datum: Zondag 20 januari 2019
Tijd: 15:00 uur
Locatie: Heerenweg 32, 1851 Ks Heiloo

Meer informatie: www.concertenwittekerk.nl

Bekijk de agenda