IJsbaan Heiloo

Schaatsen op natuurijs in Heiloo

IJsbaan Heiloo is een natuurijsbaan, gelegen in het Heilooër Bos tussen Heiloo en Alkmaar aan de Zandersloot. De schaatsbaan bestaat uit natuurlijk aangemaakt ijs en wordt beheerd door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Het voordeel van natuurijs boven kunstijs is dat het milieuvriendelijker en lager in onderhoudskosten is. Een nadeel is dat de kwaliteit van het ijs niet gereguleerd kan worden en er daardoor onder meer kans op scheuren aanwezig is.

Openingstijden

De openingstijden zijn afhankelijk van de ijskwaliteit en de weersomstandigheden. Kijk voor de meest actuele informatie op Facebook.

Toegangsprijzen

Dagkaart: 3,50 euro
Seizoenskaart: 7,50 euro
Seizoenskaart bij voorinschrijving: 5,00 euro

Seizoenskaarten bij voorinschrijving worden thuisbezorgd. Als er een heel seizoen niet geschaatst kan worden: éénmalige toegang tot IJsbaan De Meent te Alkmaar. Voor scholen kunnen speciale tarieven worden aangevraagd.

Contact

Adres: Zanderslootweg 39, 1851 AG Heiloo
Telefoon: als er ijs ligt is de ijsbaan bereikbaar op 072-5114124
Secretariaat: K.J. Bakker, Westerweg 51c, 1851 AB Heiloo

Plattegrond

Historie

Er bestond een traditie van schaatsen op de vijver en grachten van Nijenburg. Dat werd op den duur te vol en daarom werd er in 1924 een initiatief genomen om een echte ijsbaan in te richten. Dat gebeurde met medewerking van de heren Van Foreest en de Gemeente op de driehoekige plaats aan de Zandersloot waar deze nu nog gelegen is. De opening vond december 1925 plaats. Toen in 1957 de Velsertunnel werd opgeleverd, was duidelijk dat er een nieuwe rijksweg moest komen naar en rondom Alkmaar. Het ministerie koos een route dwars over het terrein tussen het oude bos, het Blockhovepark en de ijsbaan. De gemeentes Heiloo, Bergen en een bijzonder actief plaatselijk actiecomitee protesteerden om het verlies van natuur onder de slogan: Weg met die weg. Een documentaire van de NCRV gaf de discussie zelfs landelijke bekendheid. De randweg op het voorgestelde traject is er niet gekomen. In 1974 werd het alternatieve traject tussen de Kennemerstraatweg en de Aert de Gelderlaan in gebruik genomen.