Nieuws

Brand in theater De Beun

ARCHIEF: Zondag 9 januari 2011 HEILOO - In theater De Beun in Heiloo is zaterdagavond brand uitgebroken. De schade is aanzienlijk en alle voorstellingen zijn voorlopig van de baan.

Rond 11 uur 's avonds brak de brand uit op de zolderverdieping van het theater waar veel decorstukken, kostuums en pruiken opgeslagen liggen. Uit het dak van het theater kwam veel rook. De brandweer had moeite om bij de brandhaard te komen.

Hoogwerker
In eerste instantie werd geprobeerd om van binnenuit bij de brandhaard te komen, maar die poging moest worden gestaakt omdat het te heet werd in het gebouw. De brandweer heeft het vuur vanaf de buitenkant en met behulp van een hoogwerker bestreden. Rond 01.45 uur werd het sein brand meester gegeven.

Bezoekers
Eerder op de avond waren er nog ongeveer 300 bezoekers in De Beun die naar de Filmliga waren geweest. De bezoekers waren al weg toen de brand uitbrak. Medewerkers van het theater troffen vlak voor de brand twee deuren opengebroken aan. Vlak daarna ging het brandalarm af en kringelde de eerste rook uit het dak. De politie doet onderzoek naar brandstichting.

Schade
"De schade aan de achterzijde van het gebouw is aanzienlijk," meldt de stichting Vrienden van de Beun, die de professionele voorstellingen verzorgt. "Bovendien heeft de brandweer omdat zij moeilijk bij de brandhaard kon komen, grote hoeveelheden bluswater moeten gebruiken. Daardoor is ook in de zaal waterschade ontstaan."

Voorstellingen
Hoewel het nog te vroeg is voor het trekken van definitieve conclusies, houdt men er rekening mee dat voorstellingen althans voorlopig niet in De Beun mogelijk zijn. Het bestuur van "De Vrienden" komt zondag in spoedvergadering bijeen om zich te beraden.

Historie
Door de brand is jaren aan kleding van Falkland Toneel en HOV Heiloo verloren gegaan. Er is 30 x 2 x 5 meter aan rekwisieten, kleding en decorstukken vernield: "Een waanzinnig stuk toneel en operettehistorie in vlammen opgegaan."

Gesloten
De beheerder kon zondagmiddag niet zeggen hoelang De Beun gesloten blijft. Het theater is eigendom van de gemeente en wordt beheerd door een stichting. In het cultuurhuis worden jaarlijks 24 beroepsvoorstellingen gegeven. Ook een aantal amateurgezelschappen uit de wijde omgeving maken van het gebouw gebruik.Zondag 9 januari 2011 − bron: Noordhollands Dagblad

2023-11-02 Theater de Beun in Heiloo moet misschien in het nieuwe jaar op halve kracht door.
2023-10-06 Auto uitgebrand bij winkelcentrum
2023-07-13 Brand onder dak van hotel
2023-07-11 Auto zwaar beschadigd door brand
2023-07-11 Auto in brand gevlogen
2023-06-27 Brandweer rukt uit voor brand in garage in Heiloo.
2023-02-06 Theater De Beun heeft het moeilijk.
2023-01-29 Brand in bewoond tuinhuisje
2023-01-25 Verdachte (64) opgepakt voor brandstichting in GGZ-kliniek

Meer nieuws met brand theater


Bron: Petra
bron: Petra
Bron: Fred Dellemijn
bron: Fred Dellemijn
Bron: Anne Klijnstra
bron: Anne Klijnstra
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn