Nieuws

Grote belangstelling try-out Nilgün Yerli

ARCHIEF: Woensdag 28 oktober 2009 Nog voor de première in Haarlem is cabaretière Nilgün Yerli in Heiloo te zien met haar nieuwe programma "De Adem van Eva". Na drie jaar is ze terug in Nederland, terug in het theater. Scherp, beschouwend en gedreven.

Nilgün Yerli is terug van weggeweest. De afgelopen drie jaar woonde zij in haar geboorteland Turkije, het land dat zij op tienjarige leeftijd met haar ouders verliet om zich in Nederland te vestigen. In Turkije werkte zij aan een nieuw boek, een nieuwe theatervoorstelling en maakte ze het tv-programma ‘Bij Yerli’ voor de AVRO, waarin zij bekende Nederlanders liet kennismaken met Turkije. Vanaf september 2009 staat Yerli weer in de Nederlandse theaters met try-outs van haar nieuwe cabaretvoorstelling getiteld ‘De adem van Eva’ . Op 11 november 2009 gaat deze voorstelling in première in de Stadsschouwburg Haarlem.

Adam en Eva, de eerste mensen, werden neergezet in een wereld die ze niet kenden en waar ze alles aan moesten ontdekken. Voor Yerli een bekend gegeven. Aan de hand van het Dagboek van Adam en Eva, een serie verhalen van Mark Twain, probeert zij opnieuw naar de wereld te kijken, alsof ze er voor het eerst rondloopt. Ze vraagt zich af welke wereld ieder van ons zou scheppen als hij of zij helemaal opnieuw kon beginnen.

In 2006 besloot Nilgün Yerli terug te keren naar haar geboorteland Turkije omdat zij dacht dat het weer fijn zou zijn om in Turkije te zijn. Ze koos voor de liefde. Voor haar man, voor haar kind en voor haar vaderland dat ze achterliet en niet kende maar dat haar wel achtervolgde. Ze liet haar moederland Nederland achter, met liefdesverdriet. In Turkije dacht ze weg te zijn van al het gezeur over moslims, van wild denkers en denkers in het wild. Maar ze merkte op dat de liberalen in Turkije nog hardere teksten dan Wilders gebruiken. Na drie jaar stil zijn, geen columns te schrijven en geen theater te maken is Nilgün Yerli weer terug. Terug om te vertellen over de liefde. Waarom durven we dat wel bij de grafkist te vertellen en niet terwijl we nog leven om het leven te beleven in zoete, zoute, zure facetten...?

Nilgün Yerli komt op zaterdag 30 oktober naar Theater De Beun. Voor de nieuwe cabaretvoorstelling van de Turkse is grote belangstelling. Als u geluk heeft, is er nog een enkel kaartje verkrijgbaar. Anders op de wachtlijst.

Woensdag 28 oktober 2009 − bron: Theater De Beun

2024-04-23 Curator: Het verlies van Het Baafje en De Beun liep in de tonnen
2024-03-29 Heiloo strijdt voor theater De Beun: "De deur moet nu open"
2024-03-28 Honderden hartjes uiten steun voor theater De Beun
2024-02-26 Steun voor De Beun: Vrijwilligers zetten zich in om Heiloos theater te redden.
2024-01-30 Onzekere toekomst: moet Heiloo verder zonder zwembad en theater?
2024-01-17 Cultuurkoppels zoals De Beun met de Muziekschool?
2023-11-02 Theater de Beun in Heiloo moet misschien in het nieuwe jaar op halve kracht door.
2023-02-06 Theater De Beun heeft het moeilijk.
2021-04-19 De Aldi komt naar Heiloo

Meer nieuws met theater beun


Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Cultuurkoepel Heiloo
bron: Cultuurkoepel Heiloo
Bron: Carel Kraayenhof
bron: Carel Kraayenhof