Nieuws

Informatiemiddag COPD

ARCHIEF: Maandag 5 november 2007 Elk jaar overlijden er in Nederland ruim 6000 mensen aan COPD. Dat is bijna twee keer zoveel als aan borstkanker. In Nederland hebben zo’n 320.000 mensen de diagnose COPD. Waarschijnlijk hebben nog eens 200.000 mensen COPD zonder dit te weten. Dat moet veranderen. Daarom komt het Astma Fonds in november met een nieuwe campagne over deze ernstige en ongeneeslijke longziekte.

COPD (chronisch obstructieve longziekte) is een chronische vernauwing van de luchtwegen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. COPD kenmerkt zich door klachten van kortademigheid, hoesten en/of opgeven van slijm. De ziekte ontstaat in tachtig procent van de gevallen na jarenlang roken en manifesteert zich meestal na het veertigste levensjaar. De levensverwachting van mensen met COPD ligt gemiddeld 10 jaar korter dan die van gezonde mensen.

Mensen met COPD leven niet alleen korter, ze ondervinden ook steeds meer beperkingen in het dagelijks leven. Patiënten ondervinden met name problemen bij inspannende activiteiten zoals traplopen en boodschappen dragen, maar ook bij dagelijkse dingen als wassen, aankleden en eten en bij deelname aan het sociale leven. Steeds vaker moeten afspraken worden afgezegd. Mensen met COPD voelen zich ongelukkiger dan gezonde mensen. COPD is ongeneeslijk, maar met een gezonde levenstijl, de juiste beweegactiviteiten en medicijnen is het leven wel dragelijker te maken. De eerste stap in de behandeling is stoppen met roken.

Het Astma Fonds gaat de strijd aan tegen chronische longziekten, zoals astma en COPD. Bijvoorbeeld door het geven van voorlichting, het verbeteren van de zorg en het financieren van wetenschappelijk onderzoek. De campagne heeft als thema ‘COPD is levensgevaarlijk’. De bekende fotograaf Erwin Olaf heeft zelf COPD en werkt belangeloos mee aan de campagne, door rokers en mensen met COPD in beeld te brengen. Elly (60) uit Heiloo heeft COPD: ‘Het zou goed zijn als meer mensen weten wat COPD is. Ik ben na de diagnose in 2002 meteen gestopt met roken. Omdat mijn zuurstofgehalte veel te laag was, moest ik zuurstof gaan gebruiken. Dat was wel even slikken. Mijn leven is vanaf dat moment behoorlijk veranderd. COPD is niet te genezen. Mijn longen zijn flink beschadigd en daardoor zal ik steeds erger kortademig worden.’

COPD patiënt Jan (65) uit Egmond Binnen: ‘Van tabaksrook en luchtjes zoals sterke parfum word ik verschrikkelijk benauwd. Ik krijg dan nauwelijks lucht meer en stik zowat. Dingen in huis waar ik vroeger 10 minuten over deed, kosten me nu tweeënhalf uur. Door het gebruik van extra zuurstof kan ik iets makkelijker lopen en praten. Maar de supermarkt aan de overkant haal ik niet. Dat doe ik met mijn scootmobiel.’

Het doel van de campagne is om de bekendheid van COPD te vergroten en mensen bewust te maken van de risico’s die zij mogelijk lopen. Het Astma Fonds is erg blij dat fotograaf Erwin Olaf belangeloos aan de campagne meewerkt. De foto’s van de bekende topfotograaf zullen onder meer te zien zijn op abri’s en in advertenties. Erwin Olaf: ‘De foto’s laten de ernst van COPD zien, dat je van een roker een invalide patiënt wordt. Met mijn foto’s wil ik COPD een gezicht geven.’

Woensdag 14 november 2007 is er een informatie middag “COPD: ZORG EN BEWEGEN” bij Fysiopartner.nl, Westerweg 389A te Heiloo. Op het parkeerterrein naast sauna het Vennewater kunt u van 14.00-16.30 uur alle informatie krijgen van een longverpleegkundige over zorg, inhalatie medicatie en hulpmiddelen bij COPD.

Meer informatie over bewegen en beweegprogramma's bij COPD krijgt u van een fysiotherapeut of Astma Fonds Advieslijn: 0900-2272596 (0,10 per minuut, ma t/m vr 10.00-14.00 uur).

Voor meer informatie over de informatie middag COPD Heiloo kunt u of contact opnemen met Gerda Hendriks, longverpleegkundige Evean Thuiszorg tel. 072-5127127 of Douglas Roos van Raadshooven, fysiotherapeut Fysiopartner.nl tel. 072-5334256.

Maandag 5 november 2007 − bron: Fysiopartner.nl

2023-03-28 Ruim helft meer drankrijders betrapt in regio Alkmaar.
2023-03-24 Yvanka de Reus wint zilver op NK bouwtimmeren
2023-03-21 Er is genoeg gepuzzeld en gepoetst.
2023-03-13 Deze boeren verkopen hun eten liever aan de buren
2023-03-01 Kruidvat in Heiloo gevarenzone? Winkel met linten afgezet.
2023-02-06 Het winkelpand aan de Westerweg blijft toch staan.
2023-02-06 Weekaanbieding Uw Slager Heiloo-Egmond
2023-02-01 De tweede sporthal op Het Vennewater in Heiloo wordt anderhalf miljoen duurder.
2023-01-29 Brand in bewoond tuinhuisje

Meer nieuws met egmond foto geluk glas loos markt rap supermarkt vennewater westerweg zon


Bron: Blik op de wolken
bron: Blik op de wolken
Bron: Heiloo Centraal
bron: Heiloo Centraal
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering