Nieuws

Startbijeenkomst paddenbescherming met bezoek aan paddentunnel

ARCHIEF: Maandag 11 februari 2008 De paddentrek trekt elk jaar de aandacht van vele geĆÆnteresseerden. Maar er zijn ook veel mensen bezorgd omdat ze nog steeds veel doodgereden padden vinden. Zaterdag 16 februari is iedereen welkom bij een boeiende informatiebijeenkomst over de paddentrek in de Hoep in Castricum. Naast een korte presentatie over de paddentrek wordt een bezoek gebracht aan enkele paddentunnels. Deze middag is de eerste gezamenlijke start van de Noord-Hollandse padden- en amfibieĆ«nwerkgroepen.

Van februari tot eind april, afhankelijk van de temperatuur, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij trekken van hun droge winterslaapplaats naar een sloot of poel om zich daar voort te planten. Tijdens deze trek, de paddentrek, worden er duizenden doodgereden, omdat verkeerswegen zomer- en winterverblijf vaak doorsnijden. Veel mensen trekken zich het lot van de dieren aan en voeren werkzaamheden uit ter bescherming. Dat gebeurt vaak in groepsverband. Samen zorgen ze voor het plaatsen en onderhouden van gaas en emmers. Die voorzieningen weerhoudt de padden ervan over te steken. Ook waar geen voorzieningen zijn zetten mensen padden over de weg. En tenslotte pleiten zij bij gemeenten voor onder meer de aanleg van tunneltjes waardoor dieren veilig kunnen oversteken.

Wie meer wil weten over de paddentrek, het leuk vindt zich hiervoor in te zetten of andere werkzaamheden wil doen bij ƩƩn van de padden- en amfibieƫnwerkgroepen kan zaterdagmiddag 16 februari terecht in Bezoekerscentrum de Hoep, Johannisweg 2 in Castricum. De bijeenkomst start om 13.00 uur en is rond 14.30 uur afgelopen. Er is een boeiende lezing over het hoe en waarom van de paddentrek, een vrijwilligersgroep geeft uitleg over hun inspanningen voor de padden en er wordt buiten gekeken naar de werking van een paddentunnel. Bovendien is er ruim de gelegenheid voor een nadere kennismaking met de werkgroepen.

De informatiemiddag wordt aangeboden door Landschap Noord-Holland, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland en de padden- en amfibieƫnwerkgroepen. Voor meer informatie of lokale evenementen kunt u contact opnemen met de lokale coƶrdinator voor Heiloo: Els Swart, 06-20198233. Bijeenkomt voor Heiloo is op vrijdag 15 februari om 20.00 uur in Het Open Huis. De provinciale coƶrdinator is: Lidy Zeinstra, Landschap Noord-Holland, 06-13240278.

Maandag 11 februari 2008 − bron: Landschap Noord-Holland

2022-11-30 Bossen van wilgentakken in het water als schuilplaats voor vis.
2022-11-26 Sportraad Heiloo heft zichzelf op.
2022-11-25 Pionieren in circulair maakonderwijs
2022-11-23 De onderduikvilla in Heiloo krijgt een informatiebord.
2022-11-23 Masterplan Heiloo: Raad en college wachten op elkaar.
2022-11-16 RES-monitor toont groei in duurzame energieopwekking
2022-11-14 Plantestafette in Noord-Holland van start
2022-11-14 Maatregelen spreiding toekomstig autoverkeer bekend
2022-11-14 Isolatieactie en webinar

Meer nieuws met band dier dieren evenement gemeente vrijwillig winter zing


Bron: Karin Donkers
bron: Karin Donkers
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman
Bron: Johan Kraakman
bron: Johan Kraakman
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman