Nieuws

Trio Eensgezindheidconcert in Ter Coulsterkerk

ARCHIEF: Donderdag 13 maart 2008 Op zaterdagavond 12 april 2008 geeft de jubilerende Muziekvereniging Eensgezindheid Heiloo in de Ter Coulsterkerk te Heiloo een voorjaarsconcert tezamen met twee andere orkesten uit de regio. Tezamen met Eensgezindheid Egmond-Binnen en Eensgezindheid Wormer wordt er deze avond afzonderlijk optreden, maar er wordt ook gezamenlijk opgetreden als groot-orkest met een bezetting van meer dan 120 muzikanten.

Tijdens dit concert treden drie orkesten op met de naam "Eensgezindheid", een naam die tegenwoordig alleen nog maar als een statement gebruikt wordt in de politiek of op het internationale toneel. Maar rond het jaar 1900 was het heel gebruikelijk voor verenigingen om de naam "Eensgezindheid" te dragen om daarmee de onderlinge saamhorigheid aan te duiden. Dat er na ruim een eeuw met vele ups en downs nog steeds springlevende verenigingen zijn met deze veelzeggende naam, zal op dit concert bewezen worden met een gezamenlijk Eensgezindheidconcert.

Brassband Eensgezindheid
Zo treedt deze avond de brassband Eensgezindheid uit Wormer op. Het orkest is bij de oprichting in 1904 gestart als fanfarekorps, maar in 1958 is de keuze gemaakt om er een brassband van te maken, hetgeen consequenties had voor de instrumentale bezetting en het muziekrepertoire. Kenmerkend voor een brassband is dat de bezetting gekenmerkt wordt door een strike bezetting met uitsluitend koperen blaasinstrumenten. Bij Eensgezindheid Wormer is deze bezetting tot vandaag de dag zo gebleven, ondanks de vele hoogte- en dieptepunten de ook deze vereniging heeft moeten doorstaan. Zelfs in de aanloop naar de viering van het 100-jarig bestaan in 2004 ontstonden er allerlei problemen in de bezetting die voortduurden tot medio 2006. Het had niet veel gescheeld of ook deze brassband zou haar laatste optreden inmiddels hebben verzorgd, maar met hulp een handje vol leden en van oud-lid en inmiddels huidige dirigent André van Ham is de brassbandcultuur in de Zaanstreek behouden gebleven. Dankzij zijn inzet wist hij meerdere blazers te motiveren om mee te spelen, en sinds 2006 functioneert het orkest weer met veel enthousiasme. Dat dit orkest meewerkt aan het Eensgezindheid concert is daarvan het levende bewijs.

Fanfare Eensgezindheid
De tweede muzikale gast van deze avond is Muziekvereniging Eensgezindheid uit Egmond-Binnen. Dit orkest is op 1 januari 1913 en viert dit jaar haar 95 jarig bestaan. Het orkest heeft sinds de oprichting nog steeds een fanfarebezetting wat typisch is voor Nederland. Dit orkest heeft zich in al deze jaren ontwikkeld tot een volwaardig concertorkest met ruim 50 leden. Ook deze vereniging heeft is 2006 een belangrijk keerpunt meegemaakt. Zo besloot Karel Bruin zijn activiteiten als dirigent en docent bij de vereniging stop te zetten, de man die meer dan 27 jaar zijn kwaliteiten aan de vereniging heeft doorgegeven. Dirigent Jeroen Drenth heeft inmiddels het dirigeerstokje overgenomen. Opvallend is dat Jeroen Drenth zijn dirigentenloopbaan ooit begonnen is bij Eensgezindheid Heiloo. Naast het fanfare-orkest heeft Eensgezindheid ook een opleidingsorkest gedirigeerd door Birgitte van Es en een instaporkestje dat geleid wordt door Marjan Politiek.

Programma
Het programma van deze avond zal zeer afwisselend zijn in allerlei stijlen en genres. De organisatie heeft getracht om tijdens dit concert voor een zo breed mogelijk publiek een zo aantrekkelijk mogelijk programma samen te stellen. Het gaat hierbij om originele muziekstukken voor harmonie- en fanfareorkesten en brassbands als voor het orkest geschreven arrangementen van bestaand repertoire.

Kaarten
Kaarten voor dit unieke Trio Eensgezindheidconcert zijn op 12 april vanaf 19.15 uur aan de zaal de Ter Coulsterkerk aan de Holleweg 111 te Heiloo te verkrijgen voor ? 7,50 per persoon. Kinderen t/m 12 jaar krijgen vrij entree. Reserveringen kunnen plaatsvinden via het telefoonnummer 072 5334851 of het e-mail adres info@mv-eensgezindheid.nl. Informatie over de brassband is te vinden op www.brassbandeensgezindheid.nl. Verdere informatie over het programma van het concert is binnenkort te verkrijgen via de website: www.mv-eensgezindheid.nl.

Donderdag 13 maart 2008 − bron: Muziekvereniging Eensgezindheid

2023-02-02 De verbouwing van de muziekschool in Heiloo valt zes ton duurder uit.
2023-02-02 De klok van de Witte Kerk was stuk: klepel gebroken.
2023-01-29 Brand in bewoond tuinhuisje
2023-01-26 Klok Witte Kerk doet het weer
2023-01-10 Bijval in Heiloo voor een theeschenkerij in de Boekelermeer.
2022-12-22 Een avond dansen met de 3JS tot het over is!
2022-12-09 Gewonde bij frontale botsing
2022-11-25 Pionieren in circulair maakonderwijs
2022-11-23 Masterplan Heiloo: Raad en college wachten op elkaar.

Meer nieuws met band concert coulsterkerk eensgezindheid egmond holleweg ijs kerk kinderen muziek orkest politiek spring zon


Bron: \_____x(Jasper)x_____/
bron: \_____x(Jasper)x_____/
Bron: MaschatenBruggencate
bron: MaschatenBruggencate
Bron: Cora de Vries
bron: Cora de Vries
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering