Nieuws

Het Volk speelt Wat Niet Mag

ARCHIEF: Vrijdag 18 april 2008 Toneelgroep Het Volk heeft de afgelopen drie decennia een eigen publiek opgebouwd. Ook met ‘Wat niet mag’ zal het de ware toneelliefhebber weten te trekken. In 1976 richtten Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten de nieuwe Haarlemse groep op om toegankelijk en herkenbaar theater te maken, gekenmerkt door een liefderijke aandacht voor de Nederlandse taal.

‘Brand in de Jonge Jan’ van Herman Heijermans, een aandoenlijk volksdrama uit 1901, werd het eerste toneelstuk. Nu pakken de acteurs van Het Volk wederom een vooroorlogs stuk: het familiedrama ‘Wat niet mag’ werd rond 1920 geschreven door mevrouw J.M. IJssel de Schepper-Becker. Dit toneelstuk snijdt serieuze zaken aan, maar wordt tevens na 80 jaar op aanstekelijke en amusante wijze nieuw leven ingeblazen.

In ‘Wat niet mag’ loopt de zoon des huizes met een afschuwelijk geheim rond. Hij komt in conflict met zijn geweten en besluit zijn hart te luchten in de huiselijke kring. Het ogenschijnlijk zo harmonieuze gezin raakt daardoor volledig ontwricht. Vader en moeder komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, de dochter raakt in een crisis en de zoon in een diep isolement. In ‘Wat niet mag’ wordt de breekbaarheid van de intermenselijke relatie op haarscherpe en meedogenloze wijze geschetst.

Met deze dramatische gegevens verkent Theatergroep Het Volk op de hun eigen wijze de grenzen tussen hilariteit en ontroering. De drie vaste acteurs van deze Haarlemse groep slagen er met hun producties steeds weer in de werkelijkheid zo te verbeelden, dat de toeschouwer deze als zeer vanzelfsprekend ervaart. Bijna altijd balanceren zij op het smalle koord van humor en tragiek. De ernst waarmee de voorstellingen over het voetlicht gebracht worden, veroorzaakt bij de toeschouwers een gevoel van prettige herkenning. De meest serieuze onderwerpen krijgen door hun geheel eigen speelstijl vaak een humorvolle ondertoon.

Spelers: Minke Kruijver, Bert Bunschoten, Joep Kruijver, Wigbolt Kruijver. Regie: Aike Dirkzwager

Dinsdag 29 april in Theater De Beun, Heiloo. Aanvang 20.15 uur.

De voorstelling wordt gegeven onder auspiciën van de “Vrienden van De Beun”, de vrijwilligersorganisatie die professionele podiumkunsten blijvend naar Heiloo wil halen.

Vrijdag 18 april 2008 − bron: Vrienden van de Beun

2023-02-02 De verbouwing van de muziekschool in Heiloo valt zes ton duurder uit.
2023-01-29 Brand in bewoond tuinhuisje
2023-01-25 Verdachte (64) opgepakt voor brandstichting in GGZ-kliniek
2023-01-25 Verdachte (64) opgepakt voor brandstichting in GGZ-kliniek
2023-01-25 Verdachte (64) opgepakt voor brandstichting in GGZ-kliniek
2023-01-24 Heiloo zegt ’ja’ tegen OekraĂŻners in gemeentehuis.
2023-01-23 Een nieuwbouwhuis in Heiloo?
2023-01-21 Massale inzet van brandweer bij GGZ
2023-01-16 Zestien van afval gebouwde tiny houses staan te verstoffen in Hoorn.

Meer nieuws met beun bouw brand familie humor ijs koor kunst oorlog theater voorstelling vrijwillig


Bron: Boerderij Ter Coulster
bron: Boerderij Ter Coulster
Bron: \_____x(Jasper)x_____/
bron: \_____x(Jasper)x_____/
Bron: MaschatenBruggencate
bron: MaschatenBruggencate
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering