Nieuws

Heiloose gestationeerd in Afghanistan

ARCHIEF: Woensdag 12 november 2008 Chantal van Harten uit Heiloo is sinds eind juli gestationeerd in Kamp Holland, gelegen nabij Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan. Zij werkt als fysiotherapeute bij de medische dienst van de Landmacht en behandelt zowel militairen als Afghaanse burgers.

Chantal liep in 2003 tijdens haar opleiding fysiotherapie stage bij de Marine in Den Helder en hoorde van mensen die ze behandelde stoere verhalen, die haar aanspraken. Aangetrokken door zowel de schietsport, als het avontuurlijke leven besloot zij zich na haar studie aan te melden bij de Landmacht. Na een zware officierstraining van tien weken kwam zij terecht op de kazerne in Hilversum. Daar hoorde ze, dat er een fysiotherapeut nodig was voor uitzending naar Afghanistan.

,,Ik wilde er graag heen. In maart startte een uitgebreide training en instructie over Afghanistan. En uiteraard werd flink geoefend op de behandelingen die we daar zouden gaan uitvoeren, door middel van oefengewonden. In Kamp Holland is een compleet ziekenhuis gebouwd, met alles erop en er aan. Behalve Nederlandse en buitenlandse militairen komen hier ook Afghaanse burgers en militairen voor behandeling. Op dit moment verblijven er zes Afghanen, waarvan drie kinderen. De redenen van hun komst kunnen heel divers zijn, wel gaat het altijd om noodhulp. Er komen mensen binnen met verwondingen door schoten of ontploffingen, maar ook kinderen, na een ‘ongelukje in huis’ -regelmatig veroorzaakt door de Taliban als pressiemiddel- of ‘gewoon’ met een acute blindedarmontsteking. Normaal gesproken krijg je van de achterliggende reden van hun komst naar het ziekenhuis niet zoveel mee. Het blijft soms onduidelijk wat er nu echt gebeurd is. Veel van onze hulpverleners zijn vrouwen en veel Afghaanse patiënten zijn mannen; we houden bij de behandeling rekening met hun cultuur. We kunnen het kamp niet af, maar er wordt zoveel voor ons georganiseerd, dat we ons geen minuut hoeven te vervelen. Ik werk zes dagen per week. ’s Avonds is er genoeg afleiding in de vorm van fitness, film en andere ontspanning. Daarnaast train ik om de dag met mijn schietsimulator en luchtpistool. Zondag is mijn ‘vrije’ dag en werk ik hooguit twee uur, tenzij er spoedgevallen binnen komen.”

Gedurende deze uitzending is drie keer de gelegenheid om contact te hebben met het thuisfront, tijdens de thuisfrontcontactdagen. Er is dan een live videoverbinding met relaties in Nederland. Chantal is nu 28 jaar en zou hierna graag nog een keer voor uitzending in aanmerking komen. ,,Ik ben nog niet gebonden en het avontuur trekt mij aan. Maar de kans, dat ik nog een keer naar Afghanistan ga, is zeer klein. Ik sta ook open voor uitzending naar een ander gebied; het leven bij Defensie bevalt mij goed.”

Woensdag 12 november 2008 − bron: Uitkijkpost

2023-10-01 Wandelen door een zelf gekocht stukje natuur bij Callantsoog
2023-10-01 Geen treinen tussen Alkmaar en Uitgeest
2023-09-29 De Peiling: stoppen met roken is een eitje
2023-09-22 Publicatie Startbouwimpuls
2023-09-12 De BUCH kampt met personeelsproblemen.
2023-09-12 Tweede participatieronde energie opwekken langs snelweg
2023-09-04 Wie nog reclamefolders wil, moet een sticker op zijn brievenbus plakken.
2023-09-03 Jaren 80 dansavond in Heiloose Buk Buk
2023-08-31 De Derde Helft van start

Meer nieuws met bouw film fitness geluk helder hulpverlener kamp kinderen loos rap sport station zon


Bron: tomasjansma@mastodon.nl 🇺🇦
bron: tomasjansma@mastodon.nl 🇺🇦
Bron: Blik op de wolken
bron: Blik op de wolken
Bron: Henk Baas
bron: Henk Baas
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering