Nieuws

Heiloose gestationeerd in Afghanistan

ARCHIEF: Woensdag 12 november 2008 Chantal van Harten uit Heiloo is sinds eind juli gestationeerd in Kamp Holland, gelegen nabij Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan. Zij werkt als fysiotherapeute bij de medische dienst van de Landmacht en behandelt zowel militairen als Afghaanse burgers.

Chantal liep in 2003 tijdens haar opleiding fysiotherapie stage bij de Marine in Den Helder en hoorde van mensen die ze behandelde stoere verhalen, die haar aanspraken. Aangetrokken door zowel de schietsport, als het avontuurlijke leven besloot zij zich na haar studie aan te melden bij de Landmacht. Na een zware officierstraining van tien weken kwam zij terecht op de kazerne in Hilversum. Daar hoorde ze, dat er een fysiotherapeut nodig was voor uitzending naar Afghanistan.

,,Ik wilde er graag heen. In maart startte een uitgebreide training en instructie over Afghanistan. En uiteraard werd flink geoefend op de behandelingen die we daar zouden gaan uitvoeren, door middel van oefengewonden. In Kamp Holland is een compleet ziekenhuis gebouwd, met alles erop en er aan. Behalve Nederlandse en buitenlandse militairen komen hier ook Afghaanse burgers en militairen voor behandeling. Op dit moment verblijven er zes Afghanen, waarvan drie kinderen. De redenen van hun komst kunnen heel divers zijn, wel gaat het altijd om noodhulp. Er komen mensen binnen met verwondingen door schoten of ontploffingen, maar ook kinderen, na een ‘ongelukje in huis’ -regelmatig veroorzaakt door de Taliban als pressiemiddel- of ‘gewoon’ met een acute blindedarmontsteking. Normaal gesproken krijg je van de achterliggende reden van hun komst naar het ziekenhuis niet zoveel mee. Het blijft soms onduidelijk wat er nu echt gebeurd is. Veel van onze hulpverleners zijn vrouwen en veel Afghaanse patiënten zijn mannen; we houden bij de behandeling rekening met hun cultuur. We kunnen het kamp niet af, maar er wordt zoveel voor ons georganiseerd, dat we ons geen minuut hoeven te vervelen. Ik werk zes dagen per week. ’s Avonds is er genoeg afleiding in de vorm van fitness, film en andere ontspanning. Daarnaast train ik om de dag met mijn schietsimulator en luchtpistool. Zondag is mijn ‘vrije’ dag en werk ik hooguit twee uur, tenzij er spoedgevallen binnen komen.”

Gedurende deze uitzending is drie keer de gelegenheid om contact te hebben met het thuisfront, tijdens de thuisfrontcontactdagen. Er is dan een live videoverbinding met relaties in Nederland. Chantal is nu 28 jaar en zou hierna graag nog een keer voor uitzending in aanmerking komen. ,,Ik ben nog niet gebonden en het avontuur trekt mij aan. Maar de kans, dat ik nog een keer naar Afghanistan ga, is zeer klein. Ik sta ook open voor uitzending naar een ander gebied; het leven bij Defensie bevalt mij goed.”

Woensdag 12 november 2008 − bron: Uitkijkpost

2024-07-15 Crisisnoodopvang Schagen is een warm ontmoetingscentrum
2024-07-09 Camerabewaking bij fietsenstalling station
2024-06-27 Op zoek naar verkoeling: deze gemeentes hebben de meeste schaduw
2024-06-17 Bijna helft inwoners Noord-Holland Noord is te zwaar
2024-06-17 Bijna de helft van Noord-Holland Noord is te zwaar
2024-06-15 Compilatie: het finishfeest van de 16e Wandel4daagse Alkmaar
2024-06-15 Vandaag in Alkmaar: het finishfeest van de Wandel4daagse
2024-06-15 🔴 Live: het finishfeest van de Wandel4daagse Alkmaar
2024-06-15 Straks live: het finishfeest van de Wandel4daagse Alkmaar

Meer nieuws met bouw film fitness geluk helder hulpverlener kamp kinderen loos rap sport station zon


Bron: tomasjansma@mastodon.nl 🇺🇦
bron: tomasjansma@mastodon.nl 🇺🇦
Bron: Blik op de wolken
bron: Blik op de wolken
Bron: Henk Baas
bron: Henk Baas
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering