Nieuws

Vrijwilligers hard aan het werk op Nijenburg

ARCHIEF: Dinsdag 23 december 2008 Van het herstelplan van landgoed Nijenburg is begin dit jaar het eerste deel uitgevoerd. Hierbij zijn de twee pleinen tussen de Kennemerstraatweg en het landhuis opgeknapt.

Toen de aannemer klaar was met het grote werk, werd het overgenomen door een groep enthousiaste vrijwilligers.
Deze ‘Tuingroep Nijenburg’ is langzaam gegroeid en nu werken tien mannen en vrouwen wekelijks aan het beheer en onderhoud van de parktuinen. Zij verzorgen de nieuwe aanplant en snoeien de bestaande beplanting zoals hulst en rhododendron. Andre Timmer, projectleider voor Natuurmonumenten: ,,Stukken hout die over gebleven waren zijn deels opgeruimd, maar het is niet de bedoeling dat het een strak aangelegde tuin is. Afgelopen herfst waren de mooiste paddenstoelen te vinden op de houtsnippers en stammen, die achtergebleven waren. De meeste tijd is zonder twijfel besteed aan het verwijderen van ongewenste planten zoals esdoorn, braam, brandnetel maar ook reuzen balsemien, hennepnetel en Japanse duizendknoop. Zo krijgt de nieuwe aanplant de kans zich goed te ontwikkelen. Desondanks is er altijd een deel, zo’n tien procent in dit geval, dat gewoon niet aanslaat. Daarom wordt er nog voor de kerst een partij nieuwe bomen aangeplant ter vervanging van de bomen die ‘het niet gehaald hebben’.”
Ondertussen wordt ook gewerkt aan het ontwerp voor de Kattenberg. ,,De Kattenberg komt er steeds slechter bij te staan en niet ingrijpen leidt tot definitief verval; van de berg maar ook van de linde die er boven op staat. En dat kan natuurlijk niet. De Kattenberg zal weer in zijn oorspronkelijke vorm teruggebracht worden en worden beplant. Tevens zal er op eigentijdse wijze een nieuwe en veilige trappartij in het heuveltje worden aangelegd. Het Engelse werk is ook onderdeel van fase twee. Dit is het bosgebied ten zuiden van het landhuis met een aantal bijzondere elementen van cultuurhistorische waarde, die hersteld zullen worden. Het is zeker de moeite waard om eens aan de deze kant van de Kennemerstraatweg te wandelen!” Het golfevenement Parkgolf zal in het nieuwe jaar voor de derde keer op Nijenburg plaatsvinden.
,,Dit levert niet alleen een prachtige dag op voor zowel spelers als publiek, maar ook een mooie bijdrage voor het herstelplan Nijenburg. Natuurmonumenten is nog altijd bezig met de verdere financiering voor de tweede fase van het herstelplan. Er is in de planning enige vertraging opgelopen, maar fase twee zal uitgevoerd worden, ook al duurt het nog een jaar!”

Dinsdag 23 december 2008 − bron: Uitkijkpost

2021-11-29 THE BEST Abba tribute komt naar Heiloo
2021-11-29 Motoragent aangereden
2021-11-29 Botsing tussen motoragent en bestuurder
2021-11-26 Geestmerloo wint Publieksprijs NHN Business Awards
2021-11-25 Kind (6) geschept door auto
2021-11-25 Kind (6) geschept door auto
2021-11-23 Ruim 2.500 coronabesmettingen, twee mensen uit regio overleden
2021-11-23 Afvalstoffenheffing voor 2022 vastgesteld
2021-11-23 Nieuw plan Zandzoom moet in het voorjaar klaar zijn.

Meer nieuws met bomen de linde kennemerstraatweg kerst linde tuin