Nieuws

Humanistisch Vormings Onderwijs op de Zuidwester

ARCHIEF: Woensdag 7 januari 2009 Op 30 december hebben Tom Diels en Martijn de Laat, uit groep 8 van basisschool de Zuidwester, een bezoek gebracht aan burgemeester Romeyn van Heiloo.

Voor hun lessen HVO, Humanistisch Vormings Onderwijs, hadden zij de opdracht gekregen diepgravende vragen te stellen aan een persoon die zij interessant genoeg vonden voor een ‘diepte-interview’. Dit bracht de jongens op het idee vragen te stellen aan de burgemeester van Heiloo. ,,De burgemeester kennen wij niet, dus daar willen wij naar toe !”
HVO wordt momenteel op openbare en algemeen bijzondere basisscholen in Nederland gegeven. Het doel van de lessen is dat de leerlingen hun eigen normen en waarden ontwikkelen. Op een speelse manier leren zij te vertellen over wat ze denken, voelen, willen en doen. Er worden diverse thema’s behandeld zoals: pesten, jaloezie, feest en verdriet, omgaan met sexualiteit en tegenstellingen tussen arm en rijk. De HVO lessen worden in groep 7 en 8 gegeven door een speciale vakleerkracht HVO, juf Mary van Doorn.


Voor het huidige project Burgerschapsvorming, hadden de jongens hun vragenlijst tijdens de lessen zorgvuldig voorbereid. Op deze manier proberen zij er achter te komen wat mensen raakt en belangrijk vinden in hun leven en onze maatschappij. Enkele vragen waren: ‘Denkt u dat mensen wel in vrijheid samen kunnen leven’, ‘Hoe denkt u over respect in Nederland’, ‘Wat vindt u belangrijk in uw leven’, ‘Vindt u dat iedereen gelijk is en ook gelijk behandeld moet worden’, ‘Waarvoor moet de regering zorgen, en wat moeten de mensen zelf regelen in dit land’.
De burgemeester nam uitgebreid de tijd om de vragen te beantwoorden. De jongens vonden het super dat de burgemeester bereid was aan het interview mee te werken. ,,Dat hadden ze in onze klas echt niet verwacht!” aldus Tom en Martijn.

Woensdag 7 januari 2009 − bron: Uitkijkpost

2021-11-26 Geestmerloo wint Publieksprijs NHN Business Awards
2021-11-10 De bomen in Heilooërbos zijn dus niet illegaal gekapt.
2021-11-09 Aantal coronabesmettingen in de regio in week tijd verdubbeld
2021-11-07 Passie voor historie van geslacht Keesman leidt tot zeventien jaar spitwerk.
2021-10-30 Vogelgriep bij bedrijf in Grootschermer
2021-10-27 Schoolplein Paulus Kindcentrum stukje groener
2021-10-27 Geluidswal van zonnepanelen langs de A9 bij Heiloo.
2021-10-26 Doe mee aan de plat estafette
2021-10-18 Uitreiking Oeuvreprijs 2021 in de Grote Kerk

Meer nieuws met bar beren ijs leerling school zon zuidwester


Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman
Bron: Gijs Nolet
bron: Gijs Nolet
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn