Nieuws

Heiloo wint met slimme registratie

ARCHIEF: Dinsdag 16 maart 2010 De gemeente Heiloo heeft met een slimme toepassing de winstpakker-wedstrijd van het Ministerie van VROM gewonnen. Burgemeester Hans Romeyn nam vorige week de prijs in ontvangst van deelprojectleider Norbert Schmelzer van VROM.

Hoe weten we of in een bepaalde wijk nog goedkope of juist dure woningen nodig zijn? Samen met zijn collega van volkshuisvesting kwam vastgoedcoördinator Ouke Weijer van de gemeente Heiloo op het idee om WOZ-gegevens te koppelen met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Weijer: 'Op die manier konden we bekijken of er in een wijk waar we van plan zijn om woningen te bouwen, wel behoefte is aan starterswoningen. Zo kan de gemeente beter vraaggestuurd werken op het gebied van planontwikkeling en huisvestingsbeleid.'

De BAG is een systeem waarin gemeentelijke basisgegevens over alle gebouwen en adressen in Nederland zijn verzameld. Het Kadaster beheert deze informatie en zorgt -met waarborging van privacy- dat inwoners en bedrijven hier toegang toe kunnen krijgen. BAG is onderdeel van de zogenaamde basisregistraties. Die moeten er voor zorgen dat de dienstverlening van de overheid verbetert en dat inwoners niet bij iedere instantie waar ze komen dezelfde gegevens hoeven door te geven. Dat bespaart tijd en moeite.

Doe maar gewoon
Heiloo sloot in oktober als een van de eerste gemeentes aan bij de BAG. Dat de gemeente nu een prijs wint met een slimme toepassing, vindt burgemeester Hans Romeyn bijzonder: 'We hebben de invoering van BAG heel praktisch aangepakt. Nu zie je dat we met die doe-maar-gewoon-mentaliteit een prijswinnaar zijn.'

Wat Heiloo deed, was met behulp van de WOZ-gegevens bepalen in welke woningcategorie van het CBS (starterswoningen, doorstroomwoningen enz.) huizen vallen. Die maakte de gemeente zichtbaar op een pandenkaart op basis van de BAG. Via de GBA bepaalde ze de leeftijdscategorie en de gezinssamenstelling van inwoners. Deze gegevens zijn vervolgens over de kaart met woningcategorieën gelegd.

Dinsdag 16 maart 2010 − bron: Gemeente Heiloo

2022-09-27 Bouw 46 appartementen Ter Coulster kan sneller, zegt raad Heiloo
2022-09-04 Politie is bij 112-melding sneller in Bergen.
2022-08-26 Open monumentendagen op 10 en 11 september
2022-08-24 Egmond aan Zee nu ook bereikbaar met Alkmaarse deelscooter
2022-08-19 Ook deelscooters in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo?
2022-08-16 Geinig geboortenboekje voor baby’s in BUCH
2022-08-10 Omgekeerde vlaggen in openbare ruimte
2022-08-07 Dode en meerdere gewonden na verkeersongeval in Sint Pancras
2022-08-04 Digitaal evenement Gluren bij de Duurzame Buren

Meer nieuws met gemeente woningen gebouwen


Bron: Op tv gezegd door
bron: Op tv gezegd door
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman
Bron: LAURA VVH
bron: LAURA VVH