Nieuws

Tien lintjes in Heiloo

ARCHIEF: Donderdag 29 april 2010 Vandaag hebben tien inwoners van Heiloo een lintje gekregen. Jean Thomassen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de kunst. Negen anderen zijn benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau voor hun werk als vrijwilliger.

Kunstliefde overbrengen
De heer Thomassen (60) is kunstenaar en auteur. Naast zijn schilderwerk, dat het beste is te omschrijven als absurdistisch realisme, stelt Thomassen zich tot doel om de liefde voor kunst en geschiedenis op iedereen over te brengen. Zo was hij tussen 1970 en 1982 verbonden aan het Haags Gemeentemuseum en gaf hij daar lezingen en rondleidingen. Ook is hij auteur van boeken over kunst en geschiedenis, bijvoorbeeld over de ballerina Anna Pavlova en egyptologie. Met zijn werk heeft Thomassen nationale en internationale bekendheid gekregen. Donderdag wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tot lid van de Orde van Oranje Nassau zijn benoemd:

Florence Nightingale van Heiloo
Mevrouw Kruize-van Steenbergen (80) zou zo de Florence Nightingale van Heiloo kunnen zijn. Tenminste, dat vinden de buurtgenoten uit plan Oost die haar hebben voorgedragen voor een lintje. Al 30 jaar helpt en steunt zij mensen in haar omgeving: zo brengt ze bloemen bij zieken, of bezoekt ze op eigen initiatief ouderen en invalide mensen, neemt even de zorg voor een zieke of dementerende op zich als zijn of haar partner even weg moet, en vervoert mensen als het nodig is met haar auto naar de huisarts of het ziekenhuis. Ook gaat ze langs of schrijft ze brieven aan familie van overledenen.

Vijftigjarig jubileum
De heer Van der Borden (81) maakt in 2010 zijn vijftigjarig jubileum mee als vrijwilliger. In 1959 begon hij als bestuurslid bij het Christelijk kleuter- en lager onderwijs in Alkmaar en bekleedde in de vijftig jaar daarna allerlei bestuursfuncties, van de padvindersbond tot stichtingen voor behoud van monumentale kerken en orgels. Nu is hij nog bij drie organisaties actief als vrijwilliger. Hij is regent bij de Wildemanshofjes in Alkmaar en bij het Huis van Achten. Hij overlegt er met de huismeester en bij de Wildemanshofjes is hij verantwoordelijk voor het onderhoud. Ook is hij nu nog bestuurslid van de stichting Behoud Museum Stoomtram Hoorn.

Voetbal- en Lourdesvrijwilliger
De heer IJpelaan (72) is al meer dan dertig jaar vrijwilliger bij voetbalclub HSV. Hij is op dit moment jeugdtrainer en scheidsrechter voor de club. Tot 2008 was de heer IJpelaan ook scheidsrechter voor de KNVB. Daarnaast is hij actief binnen de kerk. Hij is acoliet, tuinman en collectant voor de Willibrordusparochie en gaat elk jaar als vrijwilliger naar bedevaartsoord Lourdes om zieke en hulpbehoevende pelgrims te ondersteunen. Tenslotte is hij bestuurder bij het ziekentriduĆ¼m en biedt hij de helpende hand bij allerlei activiteiten op scholen.

IJsbaan
De heer De Waard (70) is sinds 1970 actief als vrijwilliger. Het langst is hij al actief bij voetbalvereniging HSV. Daar is hij trainer, masseur, verzorger en scheidsrechter bij wedstrijden. Het sportmassagewerk doet hij ook bij grote sportevenementen voor het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Ook op de ijsbaan in Heiloo is de heer De Waard een graag geziene gast. Hij zorgt dat - als er vorst op komst is- alles piekfijn in orde is op de ijsbaan. En als er dan ijs ligt, is hij iedere dag van opening tot sluitingstijd op de baan te vinden.

Hart voor zusterstad
Mevrouw Rood-Brasseur (66) was van 1989 tot 2008 vrijwilliger voor de zusterstad van Heiloo, Swielochtlowice in Polen. Zo zamelde zij kleding in, waste, streek en herstelde die als dat nodig was. Ook naaide zij dekbedovertrekken voor een ziekenhuis, die nu nog steeds worden gebruikt. Mevrouw Rood-Brasseur stelde daarnaast haar huis open voor Poolse kinderen, die twee weken vakantie in Nederland vierden. Ze sinds 1980 ook vrijwilligster in de Willibrordusparochie en actief voor het kinderkoor, de schoonmaak en de bloemversiering.

Actief voor ouderen
Mevrouw Bonhoff-Jalvingh (68) is al sinds 1975 vrijwilliger. Zo deed ze vrijwilligerswerk voor jongeren, was zij pleegouder en had zij een bestuursfunctie bij de Unie van Vrijwilligers. Sinds 1998 is ze actief voor de Stichting Ouderen Heiloo. Daar heeft ze onder andere werkzaamheden gedaan voor Tafeltje Dekje, het preventief huisbezoek en ondersteuning geboden voor de website, het systeembeheer en ontwikkelde ze een nieuwsbulletin.

Wereldwinkelpromotor
Mevrouw Moolhuijsen-Peters (71) is nu 35 jaar vrijwilliger, waarvan twintig jaar voor de Wereldwinkel Heiloo. Op dit moment is zij waarnemend voorzitter en PR-medewerker van de Wereldwinkel. Zij zorgt voor presentaties op scholen in de regio, vult informatiekramen en vitrines met Wereldwinkelproducten en leverde een bijdrage aan de verandering van de Wereldwinkel in een moderne cadeaushop. Ook is zij medeoprichter van het Platform Heiloo Wereldwijd, een samenwerkingsverband in Heiloo voor internationale samenwerking. Van 1987 tot nu heeft zij de Heilooƫr bevolking met haar enthousiasme proberen te doordringen van de noodzaak dat Heiloo iets moet doen aan ontwikkelingshulp.

Duizendpoot
Mevrouw Hoetjes-Horstman (55) heeft sinds 1974 op allerlei gebieden vrijwilligerswerk verricht. Zo was zij leidster van jeugdkampen en lid van de ouder- en activiteitencommissie voor de Radboudschool. Ook deed en doet zij veel in de Oud Katholieke Parochie Alkmaar: zij was leidster van de kinderkerk en verzorgt de bloemversiering. Op dit moment is zij beheerder van het clubhuis van zwemvereniging DAW in Alkmaar, hier deed zij tot 1999 ook de begeleiding van jeugdgroepen naar regionale en landelijke wedstrijden.

Dertig jaar Rode Kruis
Mevrouw Visser-Schuitemaker (74) is in 2010 dertig jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze beheert de Speel-o-theek van het Rode Kruis en is voorzitter van het afdelingsbestuur Heiloo. Bij alleen het Rode Kruis houdt het niet op. Mevrouw Visser-Schuitemaker leest sinds 1997 de krant voor aan ouderen in verzorgingshuis De Loet, helpt bij de jaarlijkse zomeropvang van Poolse kinderen in Heiloo, geeft bijles aan kinderen en jongeren en zoekt ouderen en zieken op die ze via de Odd Fellows uit Alkmaar kent.

Link: foto's bekijken en nabestellen

Donderdag 29 april 2010 − bron: Gemeente Heiloo

2023-04-26 7 dames Koninklijk Onderscheiden in Heiloo tijdens Lintjesregen
2022-05-03 7 inwoners Heiloo Koninklijk Onderscheiden
2021-05-21 Koninklijke Onderscheiding voor Gerard Buitink
2021-04-26 Piet en Anneke Nolta verrast door onderscheiding.
2020-11-03 Koninklijke onderscheiding voor Nico Adrichem
2020-07-03 Feestelijke uitreiking lintjes
2020-04-24 Twee koninklijke onderscheidingen
2020-03-31 Kent u iemand die een lintje verdient?
2020-02-19 Oud-Commissaris van de Koningin Jos van Kemenade (82) overleden

Meer nieuws met koningin lintje onderscheiding


Bron: Gemeente Heiloo
bron: Gemeente Heiloo
Bron: Heiloo-Online
bron: Heiloo-Online
Bron: Heiloo-Online
bron: Heiloo-Online
Bron: Gemeente Heiloo
bron: Gemeente Heiloo