Nieuws

Monumentendag in teken 19e eeuw

ARCHIEF: Dinsdag 24 augustus 2010 HEILOO - In het weekend van 11 en 12 september kunt u op de Open Monumentendag weer monumenten bezoeken. Het thema dit jaar is "De smaak van de 19e eeuw". Door het hele land zijn monumenten open en worden er evenementen georganiseerd. Ook in Heiloo heeft u op zaterdag 11 september gratis toegang tot verschillende monumenten, van de oude burgemeesterswoning tot een bijzondere wandeling door het 19e eeuwse Heiloo.

Het Rode Huis, voormalig woonhuis van burgemeester Maas Geesteranus, aan de Kennemerstraatweg 382, is van 10.00 tot 13.00 uur open. U kunt daar het prachtige 19e eeuwse papier-machéplafond bekijken, dat enige jaren geleden bij een restauratie te voorschijn kwam en zeer vakkundig is gerestaureerd. De Witte Kerk is de hele dag geopend en daar wordt iets bijzonders georganiseerd wat nu nog geheim is. De laatste informatie daarover vindt u in de dagen voor de Open Monumentendag op de website van Heiloo.

De Historische Vereniging Oud Heiloo organiseert in haar bijeenkomstruimte aan de Bergeonstraat 30 een tentoonstelling en feestelijk gebeuren rond het 19e eeuwse fenomeen De Kring van Heiloo. De Kring van Heiloo was een gezelschap van literair geïnteresseerden (waaronder Nicolaas Beets), dat bijeen kwam in de oude Pastorie aan de Nicolaas Beetsweg en in Nijenburg.

In het hoofdgebouw van de voormalige Willibrordstichting kunt u drie interessante locaties bezoeken.
- Het museum bij de linker poort, waar de geschiedenis van de psychiatrie en de Willibrordstichting op indrukwekkende wijze wordt getoond.
- Bij de rechter poort is de werkruimte van de Archeologische werkgroep Baduhenna opengesteld. Baduhenna richt een culinaire expositie in, zodat wordt aangesloten op het landelijke thema van de Smaak van de 19e eeuw.
- In de kapel, die vanaf het binnenterrein toegankelijk is, worden kazuifels getoond en is er een tentoonstelling te zien van Jak Beemsterboer. Op zaterdag kunt u daar meditatieve concerten bezoeken om 13.00 uur en om 14.00 uur. De kapel is zondag ook geopend.

Helemaal aansluitend op het landelijke thema, is de wandeling door Heiloo. Deze wandeling is gemaakt door leden van ‘Kijk op Verleden’, een enthousiaste groep kunstenaars, die een bijzondere kijk hebben op de historie en die door hun bijzondere producties de mens aan het denken zetten over verleden, heden en toekomst. De wandeling vertrekt vanaf het NS-station aan de zuidkant van Heiloo. Dit gebied is nog tot na de Tweede Wereldoorlog een uitgesproken tuindersgebied geweest. De wandeling gaat langs de relicten van het tuindersverleden. In het Gemeentebos is een rustplek, waar u kunt picknicken. Dit past helemaal binnen het thema De smaak van de 19e eeuw. De wandeling kunt u een week voor de Open Monumentendag vinden op de website van Heiloo.

U kunt vanaf vandaag in het gemeentehuis en de bibliotheek een regionale en een landelijke folder ophalen met het programma van de Monumentendag. Daarin staan alle monumenten die op 11 en 12 september open zijn, net als het programma met evenementen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klantcontactcentrum, telefoonnummer 072 535 66 66.

Dinsdag 24 augustus 2010 − bron: Gemeente Heiloo

2024-04-25 Programma Herdenking 4 mei 2024
2023-08-18 Open Monumenten dagen op 9 en 10 september
2023-07-20 Gulle gevers redden eeuwenoude lindeboom Heiloo van de ondergang
2023-04-20 Dodenherdenking 4 mei 2023
2022-08-26 Open monumentendagen op 10 en 11 september
2022-05-09 Niet bewaakte spoorovergangen in Heilooërbos
2022-05-03 Alle spoorwegovergangen in het Heilooërbos gaan dicht.
2022-05-03 Niet actief bewaakte spoorovergangen in het Heilooerbos
2022-04-15 Heilooërs halen hun paspoort vanaf volgend jaar 'bij de bieb'

Meer nieuws met monument


Bron: Debby Muis
bron: Debby Muis
Bron: Lea van der Zee
bron: Lea van der Zee
Bron: Paul Q. Brussée
bron: Paul Q. Brussée
Bron: Danny Gooyer
bron: Danny Gooyer