Nieuws

Kooimeerpolder wordt aangepakt

ARCHIEF: Maandag 20 september 2010 HEILOO - De Kooimeerpolder, tussen het Kooimeerplein en landgoed Nijenburg, wordt in het najaar van 2010 flink opgeknapt. Natuurmonumenten wil meer natuur in de polder realiseren en die ook beleefbaar maken.

Als de werkzaamheden klaar zijn in december kunt u de polder van dichtbij beleven. Vanuit het bosje aan de Nijenburgerweg, de Zondagskrocht, begint dan een laarzenpad dat u door de weilanden op de kade van de Kooimeerpolder brengt, vanwaar u om de Kooimeerpolder heen kunt wandelen. Het laarzenpad zal in het broedseizoen niet toegankelijk zijn en is verboden voor honden om de rust in dit gebied zo goed mogelijk te beschermen.

De Kooimeerpolder is nu al een mooi element in het landschap. Er doen zich bovendien kansen voor om ook de natuurwaarden in de polder op te krikken. Zo wordt de Kooimeerpolder straks in het voorjaar een prachtige bloemrijke weide, met bijzondere soorten als dotterbloem.

Om de kansen te benutten is het onder meer nodig om het waterpeil in de polder beter te kunnen regelen. Dit gebeurt door een stuw te plaatsen. Door in de wintermaanden en het vroege voorjaar het waterpeil hoger te zetten wordt het natter en ontstaat er de ideale situatie voor de dotterbloemen. In de loop van het voorjaar en in de zomer wordt het peil weer omlaag gebracht zodat het vee de wei in kan en de boer het gras kan maaien.

Het verkeer dat over de N9 en A9 raast, zorgt nu voor veel geluids-en zichtoverlast. Door het aanleggen van een dubbele elzensingel langs de Heilooër Tolweg en de aanleg van een klein bosje in de hoek van het tankstation aan het Kooimeerplein wordt dit verkeer voor een deel aan het zicht onttrokken.

Verder worden in de komende maanden nog enkele kleinschalige maatregelen uitgevoerd. Zo wordt alle rommel in de polder opgeruimd en worden alle landbouwhekken vervangen door nieuwe houten hekken. Dit past goed bij de uitstraling van landgoed Nijenburg, waar deze polder deel van uit maakt.

Maandag 20 september 2010 − bron: Natuurmonumenten

2022-06-27 Gezocht: doeners voor meer groen in de gemeente
2022-05-09 Niet bewaakte spoorovergangen in Heilooërbos
2022-05-03 Alle spoorwegovergangen in het Heilooërbos gaan dicht.
2022-05-03 Niet actief bewaakte spoorovergangen in het Heilooerbos
2022-01-28 Veilige spoorovergangen in Heilooërbos
2022-01-10 Drieduizend bollen geplant in natuurgebieden Heiloo
2021-09-30 Week van de opvoeding, verhaal uit de praktijk
2021-08-20 Twee revolvers van een verzetsheld zijn zoek.
2021-06-17 Landschap Noord-Holland zoekt PR vrijwilliger

Meer nieuws met natuur polder nijenburg


Bron: VVDHeiloo
bron: VVDHeiloo
Bron: Debby Muis
bron: Debby Muis
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Lea van der Zee
bron: Lea van der Zee