Nieuws

Kooimeerpolder wordt aangepakt

ARCHIEF: Maandag 20 september 2010 HEILOO - De Kooimeerpolder, tussen het Kooimeerplein en landgoed Nijenburg, wordt in het najaar van 2010 flink opgeknapt. Natuurmonumenten wil meer natuur in de polder realiseren en die ook beleefbaar maken.

Als de werkzaamheden klaar zijn in december kunt u de polder van dichtbij beleven. Vanuit het bosje aan de Nijenburgerweg, de Zondagskrocht, begint dan een laarzenpad dat u door de weilanden op de kade van de Kooimeerpolder brengt, vanwaar u om de Kooimeerpolder heen kunt wandelen. Het laarzenpad zal in het broedseizoen niet toegankelijk zijn en is verboden voor honden om de rust in dit gebied zo goed mogelijk te beschermen.

De Kooimeerpolder is nu al een mooi element in het landschap. Er doen zich bovendien kansen voor om ook de natuurwaarden in de polder op te krikken. Zo wordt de Kooimeerpolder straks in het voorjaar een prachtige bloemrijke weide, met bijzondere soorten als dotterbloem.

Om de kansen te benutten is het onder meer nodig om het waterpeil in de polder beter te kunnen regelen. Dit gebeurt door een stuw te plaatsen. Door in de wintermaanden en het vroege voorjaar het waterpeil hoger te zetten wordt het natter en ontstaat er de ideale situatie voor de dotterbloemen. In de loop van het voorjaar en in de zomer wordt het peil weer omlaag gebracht zodat het vee de wei in kan en de boer het gras kan maaien.

Het verkeer dat over de N9 en A9 raast, zorgt nu voor veel geluids-en zichtoverlast. Door het aanleggen van een dubbele elzensingel langs de Heilooƫr Tolweg en de aanleg van een klein bosje in de hoek van het tankstation aan het Kooimeerplein wordt dit verkeer voor een deel aan het zicht onttrokken.

Verder worden in de komende maanden nog enkele kleinschalige maatregelen uitgevoerd. Zo wordt alle rommel in de polder opgeruimd en worden alle landbouwhekken vervangen door nieuwe houten hekken. Dit past goed bij de uitstraling van landgoed Nijenburg, waar deze polder deel van uit maakt.

Maandag 20 september 2010 − bron: Natuurmonumenten

2021-09-30 Week van de opvoeding, verhaal uit de praktijk
2021-08-20 Twee revolvers van een verzetsheld zijn zoek.
2021-06-17 Landschap Noord-Holland zoekt PR vrijwilliger
2021-06-06 Zon en windenergie vooral naar Boekelermeer
2021-04-08 De bieb in Heiloo snakt naar heropening.
2021-04-06 Wie is toch die mysterieuze 'Banksy' van Heiloo?
2021-04-01 Camera Obscura en Huis Lauernesse, literaire hoogtepunten uit de Kring van Heiloo.
2021-03-30 Wandelaars HeilooĆ«rbos willen overgangen open houden
2021-03-16 Getuigen gezocht na beroving

Meer nieuws met natuur polder nijenburg


Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: Hendrick de Keyser
bron: Hendrick de Keyser
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn