Nieuws

Kooimeerpolder wordt aangepakt

ARCHIEF: Maandag 20 september 2010 HEILOO - De Kooimeerpolder, tussen het Kooimeerplein en landgoed Nijenburg, wordt in het najaar van 2010 flink opgeknapt. Natuurmonumenten wil meer natuur in de polder realiseren en die ook beleefbaar maken.

Als de werkzaamheden klaar zijn in december kunt u de polder van dichtbij beleven. Vanuit het bosje aan de Nijenburgerweg, de Zondagskrocht, begint dan een laarzenpad dat u door de weilanden op de kade van de Kooimeerpolder brengt, vanwaar u om de Kooimeerpolder heen kunt wandelen. Het laarzenpad zal in het broedseizoen niet toegankelijk zijn en is verboden voor honden om de rust in dit gebied zo goed mogelijk te beschermen.

De Kooimeerpolder is nu al een mooi element in het landschap. Er doen zich bovendien kansen voor om ook de natuurwaarden in de polder op te krikken. Zo wordt de Kooimeerpolder straks in het voorjaar een prachtige bloemrijke weide, met bijzondere soorten als dotterbloem.

Om de kansen te benutten is het onder meer nodig om het waterpeil in de polder beter te kunnen regelen. Dit gebeurt door een stuw te plaatsen. Door in de wintermaanden en het vroege voorjaar het waterpeil hoger te zetten wordt het natter en ontstaat er de ideale situatie voor de dotterbloemen. In de loop van het voorjaar en in de zomer wordt het peil weer omlaag gebracht zodat het vee de wei in kan en de boer het gras kan maaien.

Het verkeer dat over de N9 en A9 raast, zorgt nu voor veel geluids-en zichtoverlast. Door het aanleggen van een dubbele elzensingel langs de Heilooƫr Tolweg en de aanleg van een klein bosje in de hoek van het tankstation aan het Kooimeerplein wordt dit verkeer voor een deel aan het zicht onttrokken.

Verder worden in de komende maanden nog enkele kleinschalige maatregelen uitgevoerd. Zo wordt alle rommel in de polder opgeruimd en worden alle landbouwhekken vervangen door nieuwe houten hekken. Dit past goed bij de uitstraling van landgoed Nijenburg, waar deze polder deel van uit maakt.

Maandag 20 september 2010 − bron: Natuurmonumenten

2020-11-16 Peter van Veen: Van Kwartje Koffie tot Motel Heiloo
2020-11-14 Het wordt nog drukker op de Polderbaan: meer vliegtuigen per uur.
2020-05-06 Maak maaien mogelijk: verwijder bootjes en obstakels
2020-05-02 Auto uit de bocht gevlogen in Heiloo; alcohol in het spel
2020-04-30 Herdenkingskrant: Heiloo viert 75 jaar bevrijding
2020-04-08 Watertappunten voorlopig buiten gebruik
2020-04-01 Kinderopvang Heiloo ook 's nachts beschikbaar voor ouders met cruciale beroepen
2020-03-27 Heiloose start petitie: "Gezelschapsdierenartsen moeten op de lijst van vitale beroepen!"
2020-03-23 Kom niet naar het gemeentehuis

Meer nieuws met natuur polder nijenburg


Bron: Fred Dellemijn
bron: Fred Dellemijn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: Gerard Oostermeijer
bron: Gerard Oostermeijer
Bron: Roland Weyers
bron: Roland Weyers