Nieuws

ARCHIEF: Dinsdag 30 november 2010 HEILOO - Het convenant dat de gemeente Heiloo wil sluiten met de café's in het Stationscentrum om overlast te voorkomen, is nog niet getekend door alle partijen. Twee café's hebben bezwaar tegen de portiersverplichting.

De cafés die nog niet willen tekenen zijn café Plein 5 en Cafe Thuis Bij. “Zij zijn het niet eens met de portiersverplichting, die niet alleen in het convenant staat, maar die inmiddels ook in de APV is opgenomen”, vertelt Ben Tap van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die de ondernemers bijstaat. “Volgens KHN maar bijvoorbeeld ook volgens de vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) mag zo'n bepaling helemaal niet in de APV staan en ook niet in een exploitatievergunning of convenant.”

Als die verplichting verdwijnt uit het convenant tekenen deze cafés het convenant direct. Zodra deze cafés hun nieuwe vergunning van de gemeente binnen krijgen waarin wordt verwezen naar de verplichting in de APV zullen zij hiertegen, met juridische ondersteuning van KHN, bezwaar maken. “Dit betekent niet dat deze cafés geen portiers bij de deur willen”, stelt Tap. “Die hebben ze bijvoorbeeld nu op vrijdag en zaterdag nog steeds. Ze willen alleen niet dat de gemeente hen die verplichting oplegt. En dan ook nog eens bepaalt hoe laat ze moeten beginnen (23:00 uur) en mogen stoppen (1 uur na sluitingstijd).”

Zowel college als gemeenteraad vinden het belangrijk dat er in de weekenden bij alle cafés in het uitgaansgebied portiers staan om te controleren op leeftijd, horecaverbod, dronkenschap of kledingvoorschriften. De portiersverplichting staat in de APV, dus los van de ondertekening van het convenant geldt de portiersverplichting al. “Bovendien is er sprake van de mogelijkheid een ontheffing op de verplichting te krijgen”, meldt een woordvoerster van de gemeente. “Horeca-ondernemers kunnen een verzoek voor deze ontheffing sturen naar de burgemeester.”

De horecaondernemers ontvangen vóór het eind van het jaar een gewijzigde exploitatievergunning, waarin de portiersverplichting ook vermeld is. Zij kunnen daar bezwaar tegen maken. Als de rechter zou beslissen dat de gemeente deze verplichting niet kan opleggen dan vervalt deze. “De gemeente Heiloo meent echter, gelet op de overlast van vorig jaar in dat gebied en de getroffen maatregelen, waaronder de afspraak voor een portier in het weekend, voldoende argumentatie te hebben om de portiersverplichting structureel te laten gelden.”

Dinsdag 30 november 2010 − bron: Heiloo-Online

2024-04-25 Er zijn plannen voor NS-station Heiloo.
2023-03-28 Heiloo krijgt een nieuw gemeentehuis.
2023-02-16 Hij is er dan toch: de geldautomaat in het stationscentrum in Heiloo.
2021-02-18 Ondernemers Stationscentrum Heiloo stemmen massaal voor samenwerken - en meebetalen
2019-03-14 Lokaal winkelbezoek neemt toe
2016-06-13 Welk nieuw gebouw in Heiloo is het mooist?
2015-08-05 Bromshop Heiloo stilletjes opengegaan in het Stationscentrum
2015-07-15 De Achteruitkijkpost: 1980, Stationscentrum opgefrist met nieuwe winkel
2015-04-19 'Verdubbeling aantal deelnemers PCC Maalwater Run & Walk'

Meer nieuws met stationscentrum portier


Bron: Heiloo-Online
bron: Heiloo-Online
Bron: Mirjam
bron: Mirjam
Bron: Victor Alberts
bron: Victor Alberts
Bron: Paul Stam
bron: Paul Stam