Nieuws

Verrassingspakket tegen alcoholgebruik

ARCHIEF: Woensdag 16 november 2011 HEILOO - Wethouder Hero Veger deelt morgen verrassingspakketten uit aan groep 8 van basisschool De Zuidwester. Men vraagt aandacht voor het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren en het verhogen van de beginleeftijd.

In de pakketten zitten ondermeer het boek en de dvd ‘radeloos’ (over alcoholgebruik) en de dvd ‘afblijven’ (over drugsgebruik) van Carry Slee, een bidon voor alle leerlingen uit groep 8 met daarop het logo van de website www.geenalcoholonderde16.nl, informatiepakketjes voor de ouders en een uitnodiging voor gratis deelname aan het lesprogramma ‘alcohol en roken, een ander verhaal’.

De groepen 8 worden bovendien uitgedaagd om een kunstwerk te maken met als thema ‘fris is cool!’. Zij maken hiermee kans op een vrij te besteden bedrag van € 500,-. Bij voldoende deelname worden de kunstwerken in de maand april 2012 tentoongesteld in de bibliotheek Heiloo.

Eerste drankje bij twaalf jaar
Alcohol leidt tot een onherstelbare beschadiging van de hersenen van opgroeiende kinderen. Vaak en overmatig drinken kan er zelfs toe leiden dat een kind twee tot drie schoolniveaus lager eindigt, dan het oorspronkelijk aan kon. Toch drinken zij hun eerste alcoholische drankje als zij gemiddeld twaalf jaar zijn.

Gemeenten en gezondheidsinstellingen maken zich hier grote zorgen om. De wet is duidelijk over alcohol: geen alcohol onder de 16. Die wet is er niet voor niets, hij is er om kinderen te beschermen. Het is belangrijk om ouders en kinderen op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Verbieden werkt
Ouders denken vaak onterecht dat zij er geen invloed op hebben of hun kind gaat roken, blowen of te vroeg begint met drinken. Praten en duidelijke regels stellen helpt namelijk wel. Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen die van hun ouders geen alcohol mogen drinken, dat over het algemeen ook niet doen.

Zij beginnen later met drinken en drinken dan minder, waardoor de kans op verslaving op latere leeftijd ook kleiner wordt. Thuis drinken verlaagt de drempel naar alcoholgebruik buitenshuis. Het verrassingspakket moet aan deze bewustwording bijdragen, zodat ouders hun kinderen helpen nee te zeggen tegen roken en drinken.

Nuchter Noord-Kennemerland
Het verrassingspakket maakt onderdeel uit van het project ‘naar een nuchter Noord-Kennemerland’, wat gemeente Heiloo in samenwerking met de GGD, Brijder en de andere gemeenten uit de regio Noord-Kennemerland uitvoert. Ook leerlingen op de andere basisscholen in Heiloo ontvangen een dergelijk verrassingspakket.

Woensdag 16 november 2011 − bron: Gemeente Heiloo

2022-05-03 ’Baudet maakt de hele politiek belachelijk.
2022-02-08 Nieuwe Gouden Kans-trajecten voor jongeren
2021-12-08 Ben jij de inspirerende begeleider voor de jongerenraad?
2021-11-15 Jongeren steeds vaker geronseld als geldezel
2021-10-14 Officiële start Jongerenraad met launch event
2021-10-07 Inleveractie van messen 12 en 15 oktober 2021
2021-09-17 Helden en heldinnen voordragen voor hun heldenmoed
2021-07-15 Jongerenplatform regio Alkmaar zoekt jou!
2021-06-28 Jongeren krijgen eigen mobiele hangplek

Meer nieuws met alcohol jongeren


Bron: CDAfractieheiloo
bron: CDAfractieheiloo
Bron: Boerderij Ter Coulster
bron: Boerderij Ter Coulster
Bron: HEILOO-2000
bron: HEILOO-2000
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman