Nieuws

Dodenherdenking druk bezocht

ARCHIEF: Zaterdag 5 mei 2012 HEILOO - Er was grote belangstelling voor de Dodenherdenking gisteravond, veel ouderen maar zeker ook veel jongeren. Burgemeester Hans Romeyn zei dat het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2012 in Heiloo wordt gelogenstraft.

Het was de drukst bezochte plechtigheid in 25 jaar. Na de oecumenische viering in de Ter Coulsterkerk en de Stille Tocht, legden burgemeester en wethouder een krans bij het monument De Man Van Vught. Daarna legden scouts en inwoners bloemen, klonk The Last Post, en was er 2 minuten stilte.

In zijn speech haalde de burgemeester het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2012 aan, dat in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is gehouden. Het onderzoeksbureau constateert dat het Nederlandse publiek sinds de economische crisis in 2008 meer belang is gaan hechten aan vraagstukken die in Nederland spelen en minder aan internationale vraagstukken.

"In 2012 maakt men zich minder zorgen over problemen wereldwijd dan in 2011. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat jongeren zich nog minder zorgen maken over de internationale vraagstukken dan ouderen. Dit was ook in eerdere metingen al het geval", zei de burgemeester. Hij vervolgde:

Gelukkig zie ik in Heiloo ieder jaar weer dat u met velen naar de herdenking op 4 mei bij het monument van de man van Vught komen. En gelukkig zie ik niet alleen maar ouderen, maar zeker ook veel jongeren die belangstelling hebben om hier aanwezig te zijn.

En naar mijn mening ook terecht: het is belangrijk om met elkaar jong en oud, mannen en vrouwen, gelovig en niet gelovig, arm en rijk, van welke politieke groepering dan ook en uit welke windstreken we ook oorspronkelijk vandaan komen, hier vandaag te gedenken welke verschrikkingen er zijn geweest in de vele oorlogen die er hebben gewoed en ook nog steeds woeden.

Om ons met elkaar te realiseren hoe hard en lang ervoor is gevochten om ons in alle vrijheid te laten leven in een democratisch land, in een democratisch Heiloo, waar we kunnen zeggen, denken en doen wat we willen. Waarbij we, wat mij betreft, ook zeker rekening moeten houden met elkaar en ook aandacht moeten besteden aan elkaar.

Je zou kunnen zeggen dat het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2012 in Heiloo wordt gelogenstraft.

De burgemeester citeerde uit de speciale krant over de oorlog die leerlingen van basisschool De Zuidwester hadden gemaakt. Hij las voor uit het “Verhaal van Oma Bertha” van de reporters Quinty en Koen, en het verhaal “De Kapsalon van Opoe en Omoe Bijwaard” van reporter Siebe. Romeyn besloot de herdenking met een gedicht dat Willem Wilmink over Ben Ali Libi schreef.

Lees de hele speech...

Zaterdag 5 mei 2012 − bron: Gemeente Heiloo

2023-04-20 Dodenherdenking 4 mei 2023
2022-11-23 De onderduikvilla in Heiloo krijgt een informatiebord.
2022-05-03 Dodenherdenking op woensdag 4 mei
2022-03-03 Hulp voor Oekraïne: dit zijn de acties in Alkmaar
2022-02-04 Erehaag bij afscheid verongelukte vriendinnen in Alkmaar
2021-09-13 Wat had Heiloo met Indië? Veel.
2021-08-20 Twee revolvers van een verzetsheld zijn zoek.
2021-08-11 Den Helder vraagt om onderzoek naar geroofd joods vastgoed.
2021-05-04 Zo herdenkt regio Alkmaar op 4 mei zonder samenkomsten

Meer nieuws met herdenking oorlog


Bron: Rob Mastenbroek
bron: Rob Mastenbroek
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn