Nieuws

Shanties in theater op Nijenburg

ARCHIEF: Vrijdag 11 mei 2012 HEILOO - Op zaterdag 19 mei aanstaande wordt het historische openluchttheater de Comédie op landgoed Nijenburg opnieuw in gebruik genomen, met een optreden van shantykoor The Lake Singers.

Vereniging Hendrick de Keyser en Natuurmonumenten organiseren een open dag op het herstelde landgoed. Verspreid over de dag vinden allerlei leuke activiteiten plaats, ondermeer een avonturentocht voor de jeugd, picknicken in de boomgaard en rondleidingen door de tuinen.

Theater
In het bos vlak naast het huis ligt het kleine openluchttheater de Comédie. Daar speelde zich in vroeger tijden een niet onbelangrijk deel van het sociale leven in Heiloo af, met bijeenkomsten van culturele verenigingen 2847en (toneel)voorstellingen. Het theatertje raakte verwaarloosd maar Natuurmonumenten heeft het met de renovatie opgeknapt.

The Lake Singers
Men wil tijdens de open dag graag optredens in de Comédie en zocht daarvoor artiesten. Het shanty- en seasongkoor The Lake Singers heeft daarvoor aangemeld. Het koor maakt deel uit van de Alkmaarsche Roei- en Zeilvereeniging; de thuishaven is de jachthaven in Akersloot aan het Alkmaarder Meer.

"Onze koorleden zijn voor het merendeel dan ook actieve watersporters", vermeldt het koor, dat bestaat uit rond de 35 zangers en zangeressen en staat onder leiding van dirigent Anja Piels. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door twee accordeonistes. Sommige liederen worden ook begeleid door een trekzakspeler, mondharmonica en tinwhistle

Arbeidsvitaminen
Shanties zijn oorspronkelijke werkliederen uit de bloeitijd van de grote zeilvaart tussen 1820 en 1900. Shanties werden gezongen op de grote schepen die voeren op Amerika, Australië, Zuid Amerika. "Om het zware en soms eentonige werk op die schepen, die meestal onderbemand waren, wat te verlichten, werd er vaak bij gezongen, een soort arbeidsvitaminen dus."

Zaterdag 19 mei 2012 om 14.00 uur treedt het koor op in het historische openluchttheater. Andere artiesten zijn nog welkom, maar let op: er is geen elektriciteit beschikbaar. Ook interesse om op te treden? Aanmelden via m.pouw@natuurmonumenten.nl

Vrijdag 11 mei 2012 − bron: Natuurmonumenten

2022-07-19 De zichtbare en onzichtbare verrassingen in het Heilooërbos
2021-08-20 Twee revolvers van een verzetsheld zijn zoek.
2021-04-01 Camera Obscura en Huis Lauernesse, literaire hoogtepunten uit de Kring van Heiloo.
2021-03-16 Getuigen gezocht na beroving
2020-05-02 Auto uit de bocht gevlogen in Heiloo; alcohol in het spel
2020-04-30 Herdenkingskrant: Heiloo viert 75 jaar bevrijding
2020-03-13 De beroemde dichters van de ’Kring van Heiloo’ waren kind aan huis op pastorie en Nijenburg
2019-12-31 Baasjes slaan alarm: mogelijk hond dood na eten van gif in Heilooërbos
2017-12-13 Zagen op Landgoed Nijenburg: pracht en praal en hard werken

Meer nieuws met nijenburg


Bron: Lea van der Zee
bron: Lea van der Zee
Bron: Hendrick de Keyser
bron: Hendrick de Keyser
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Gerard Oostermeijer
bron: Gerard Oostermeijer