Nieuws

Rijksmonument wordt glasatelier

ARCHIEF: Dinsdag 17 juli 2012 HEILOO - De Hutkoffer, het oudste rijksmonumentale pand van Heiloo, wordt een glasatelier. Aanstaande donderdag tekenen burgemeester Hans Romeijn en koper Lucia Admiraal de koopovereenkomst.

De Hutkoffer aan de Heerenweg is een eenvoudige boeren- of visserswoning uit de zeventiende eeuw. De basis van het huisje is een houtskelet dat met steen is ingevuld en daarna bepleisterd. De gemeente bood had pandje eerder dit jaar per openbare inschrijving te koop aan. Bieders mochten naast hun bod tevens hun toekomstidee kenbaar maken aan de gemeente.

Glasatelier
Lucia Admiraal, beeldend kunstenaar in glasobjecten, wil De Hutkoffer gaan gebruiken als glasatelier. Naast het tentoonstellen en verkopen van haar eigen werk, wil zij tevens andere kunstenaars uit Heiloo of de directe omgeving de mogelijkheid geven een expositie te houden. Daarnaast gaat zij De Hutkoffer gebruiken als werkruimte voor het maken van glas-in-lood ramen.

Restauratie
De nieuwe eigenaar gaat De Hutkoffer restaureren in de oorspronkelijke staat. Deze restauratie gebeurt in twee fasen. In de eerste fase maakt zij het monumentale pandje wind- en waterdicht. De Hutkoffer blijft hierdoor in de huidige staat behouden. De tweede fase van de restauratie vindt plaats nadat het pand vrij komt.

"Zij brengt De Hutkoffer dan terug in de oorspronkelijke staat", weet de gemeente. "Omdat het pandje een rijksmonument betreft, worden de restauratieplannen in overleg met de gemeente opgesteld en goedgekeurd. Het college is zeer verheugd dat De Hutkoffer in handen komt van de Heilooër kunstenaar die vol enthousiasme dit monumentje weer tot een prachtig pand gaat maken."

Geen maatschappelijke bestemming
Met het verkopen van De Hutkoffer geeft het college uitvoering aan het raadsbesluit tot verkoop van gemeentelijke eigendom waar geen maatschappelijke bestemming op rust. De gemeente heeft nu naar eigen zeggen geen vastgoed meer zonder maatschappelijke bestemming.

Dinsdag 17 juli 2012 − bron: Gemeente Heiloo

2022-08-26 Open monumentendagen op 10 en 11 september
2022-05-09 Niet bewaakte spoorovergangen in Heilooërbos
2022-05-03 Alle spoorwegovergangen in het Heilooërbos gaan dicht.
2022-05-03 Niet actief bewaakte spoorovergangen in het Heilooerbos
2022-04-15 Heilooërs halen hun paspoort vanaf volgend jaar 'bij de bieb'
2022-01-28 Veilige spoorovergangen in Heilooërbos
2021-09-08 Open Monumentendagen 11 en 12 september 2021
2021-05-04 4 mei toespraak Hans Romeyn
2021-04-27 Kranslegging, maar geen stille tocht in Heiloo op 4 mei

Meer nieuws met hutkoffer monument


Bron: Debby Muis
bron: Debby Muis
Bron: Lea van der Zee
bron: Lea van der Zee
Bron: Paul Q. Brussée
bron: Paul Q. Brussée
Bron: Danny Gooyer
bron: Danny Gooyer