Nieuws

Open monumentendag met hagenpreek

ARCHIEF: Woensdag 29 augustus 2012 HEILOO - Op 8 september aanstaande is de jaarlijkse Open Monumentendag. In het Heilooërbos vindt een uniek protest plaats, een hagenpreek uit de tijd van Jan Arentsz.

Monumenten kunnen niet los gezien worden van de omgeving waarin zij zijn gebouwd. Vrijwel alle groen wat we in Nederland hebben, is door mensen bedacht of aangelegd. Deze relatie tussen de gebouwen en het omliggende groen staat in deze Open Monumentendag centraal.

De Open Monumentendag wordt op 8 september 2012 om 10.00 uur geopend in de raadzaal van het gemeentehuis. Daar vindt een festiviteit plaats rond de restauratie van een bijzonder glas-in-loodraam in de raadzaal. Inwoners kunnen hierbij aanwezig zijn, aanmelding vooraf is noodzakelijk.

Hagenpreek
Jan Arentsz keert weer in levenden lijve terug op de Preekstoel in het Heilooërbos, nabij de kruising van de Westerweg en de Kuillaan. Daar heeft hij, zegt men, zijn zogenaamde hagenpreken gehouden. De protestanten van onze streken, onder leiding van Jan Arentsz uit Alkmaar, kwamen daar heimelijk bijeen om hun afkeer tegen de moederkerk te delen.

Toneelvereniging Falkland en de Historische Vereniging Oud Heiloo brengen op een levendige manier een modern protest ten gehore. Deze ludieke actie wordt voorafgegaan door een wandeling langs de eeuwenoude houtwallen in het Heilooërbos.  Aanvang om 11.30 uur en 14.00 uur op de hoek van de Westerweg en de Kuillaan, toegang is gratis.

Heiligdom
Het klooster aan de Hoogeweg 65 en het daarmee verbonden terrein van Onze Lieve Vrouw Ter Nood, is een belangrijke groene enclave in het zuiden van Heiloo. De tuin van het klooster is normaal niet openbaar toegankelijk, maar is tijdens de Open Monumentendag bij uitzondering te bekijken. Bijzonder is de particuliere begraafplaats die bij het klooster werd aangelegd achter in de tuin, de prachtige bakstenen scheidingsmuur, en de Mariagrot. Rondlopende vrijwilligers vertellen u graag meer over deze mooie historische groene plek.

Het naastgelegen terrein van de bedevaartplaats Onze Lieve Vrouw Ter Nood, is het gehele jaar geopend. Als u het nog niet kent is het leuk om de kruiswegstaties te zien (pas gerestaureerd), de Calvariberg, het Rustaltaar en natuurlijk de mooie kapellen en de waterput, waar men het bijzondere, naar men zegt geneeskrachtige water kan drinken.

Archeologie
Rond het GGZ terrein wordt ook het een en ander georganiseerd. De Stichting Regionale Archeologie Baduhenna, schenkt aandacht aan de slotgracht van het vroegere kasteel Ypestein, dat achter het huidige hoofdgebouw heeft gestaan en waarvan de contouren zichtbaar zijn gemaakt De kapel achter het hoofdgebouw is open en te bezichtigen. En in het interessante Museum is de indrukwekkende geschiedenis van de stichting te bekijken.

Rode Huis
Het voormalig woonhuis Maas Geesteranus, Kennemerstraatweg 382 is open van 10.00 tot 13.00 uur. Het markant gelegen, rode pand (het Rode Huis) is van belang vanwege het enkele jaren geleden aangetroffen plafond van papier-machéplafond, dat prachtig is gerestaureerd. Achter het woonhuis bevinden zich de restanten van een mooie tuin, met o.a. een grote, oude rode beuk uit circa 1850. De tuin is openbaar toegankelijk en te betreden aan de linkerzijde van het gebouw. Door de tuin loopt een openbaar, maar weinig bekend doorsteekje naar de Maas Geesteranusweg ten oosten van de Kennemerstraatweg.

Ter Coulster
Het landgoed Ter Coulster aan de Kennemerstraatweg 434 is een zeer historische plek in Heiloo; al in de 12e eeuw wordt het genoemd als residentie van het geslacht Heiloo. Op de plek van het oude kasteel en latere huis, is toen de nog steeds aanwezige boerderij gebouwd. In 1891 werd aan de noordzijde van het bos een theekoepel gebouwd. De boerderij en de theekoepel liggen tot op de dag van vandaag in het door de eigenaren openbaar gestelde bos. Bij de entree van Ter Coulster staan twee hekpijlers, elk bekroond met een leeuw met wapenschild. De leeuwen zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van de vroegere buitenplaats Ypestein.

Witte Kerk
Uiteraard is de eeuwenoude Witte Kerk ook geopend (11e eeuws met latere uitbreidingen). In de kerk bevinden zich priestergraven; de oudste is van 1423. Rondom de kerk is een fraaie en eeuwenoude begraafplaats. Van de beplanting van het kerkhof resteert nog één imposante rode beuk achter de kerk en een mooi exemplaar van typisch 19e eeuwse groensymboliek: de treur-iep. De meeste grafstenen op de begraafplaats dateren uit het midden van de 19de en het begin van de 20ste eeuw en bezitten nog symbolische afbeeldingen die op de vergankelijkheid wijzen.

Bomen
De gemeente heeft een lijst van monumentale bomen. Die lijst omvat alle monumentale bomen van Heiloo. Vaak gaat het om bomen, die naast of bij woonhuizen geplaatst zijn, dus bijna altijd betreft het particuliere bomen. De lijst met deze topbomen van Heiloo is vanaf heden tot aan de Open Monumentendag gratis af te halen aan de balie van de gemeente en in de bibliotheek.

Meer informatie
Alle activiteiten zijn opgenomen in de, kleurenfolder die de gemeente Heiloo net als ieder jaar weer heeft uitgebracht samen met de omliggende gemeenten, dit jaar ook Alkmaar. De folder en de lijst van monumentale bomen kunt u al vanaf heden gratis afhalen aan de balie van het gemeentehuis, op de gebruikelijke openingstijden.

Voor informatie kunt u terecht de website van de landelijke Open Monumentendag en die van de gemeente Heiloo: www.openmonumentendag.nl en www.heiloo.nl

Woensdag 29 augustus 2012 − bron: Gemeente Heiloo

2024-10-11 Informatieavond spoorovergangen Heilooërbos op 15 oktober
2024-09-13 Historische wandelroute Nijenburg geopend
2024-08-20 Open Monumentendag 14 en 15 september
2024-04-25 Programma Herdenking 4 mei 2024
2024-04-25 Waarderingsspeld voor Jacob Ouderkerken
2023-08-18 Open Monumenten dagen op 9 en 10 september
2023-07-20 Gulle gevers redden eeuwenoude lindeboom Heiloo van de ondergang
2023-04-20 Dodenherdenking 4 mei 2023
2022-08-26 Open monumentendagen op 10 en 11 september

Meer nieuws met monument historisch


Bron: Debby Muis
bron: Debby Muis
Bron: Lea van der Zee
bron: Lea van der Zee
Bron: PvdA-Heiloo
bron: PvdA-Heiloo
Bron: Paul Q. Brussée
bron: Paul Q. Brussée