Nieuws

College wil nieuw zwembad

ARCHIEF: Woensdag 9 januari 2013 HEILOO - Burgemeester en wethouders hebben een voorkeur voor een nieuw te bouwen regionaal zwembad met binnen- en buitenbad. In maart beslist de gemeenteraad.

Zwembad Het Baafje kost de gemeente veel geld. Toch heeft het college van B&W deze week besloten de raad voor te stellen dat er een zwembad voor inwoners van Heiloo blijft. Ook na 2013 reserveert men daarvoor geld op de begroting. Het gaat om 180.000 tot 200.000 euro.

"Dit wil het college betalen uit een verhoging van de OZB-belasting per 2014. Het college vraagt de raad ook of en hoe de inwoners hierover geraadpleegd worden. De raad neemt op 4 maart hierover een besluit", laat een woordvoerder weten.

Nieuw zwembad
Onderzoeksbureau Drijver en Partners heeft in opdracht onderzoek gedaan naar (de verbetering van) de exploitatie van Het Baafje en een onderzoek naar de haalbaarheid voor een regionaal zwembad samen met gemeente Castricum. Het college heeft op basis van de onderzoeksrapporten de voorkeur uitgesproken voor een nieuw zwembad op de grens van Heiloo en Limmen. Het gaat dan om een binnen- en buitenbad dat het hele jaar open is.

Onderzoeken
Heiloo en Castricum onderzoeken de mogelijkheden voor een regionaal bad nu verder. Zwembad Het Baafje blijft open totdat er duidelijkheid is of en hoe een regionaal zwembad mogelijk is voor het genoemde bedrag dat het college op de begroting wil reserveren. Mocht blijken dat er geen regionaal zwembad mogelijk is, dan bekijkt de gemeente Heiloo opnieuw tegen welke aanvaardbare kosten het Baafje open gehouden kan worden.

Uitbesteden
Maar het college van Heiloo adviseert de raad om zowel voor zwembad Het Baafje alsook voor een regionaal zwembad de exploitatie en beheer van de zwemvoorziening uit te besteden. Wethouder Hero Veger: "Uit de onderzoek blijkt onder andere dat zwembad Het Baafje nu meer wordt beheerd dan geëxploiteerd". Gemeenten zijn in toenemende mate onvoldoende toegerust om een zwembad te exploiteren, vindt Drijver en Partners.

Open in 2013
De gemeenteraad neemt in maart een besluit over de voorstellen van het college. Gezien het verleden zal dat tot verhitte discussies leiden. In 2012 kwamen 38.004 bezoekers inclusief schoolzwemmers naar zwembad Het Baafje. In april start het nieuwe zwemseizoen, de verkoop van abonnementen start in maart.

Update: de fracties in de gemeenteraad willen geen ozb-geld voor Baafje, stelt het Noordhollands Dagblad.

Woensdag 9 januari 2013 − bron: Gemeente Heiloo

2024-05-02 Geliefd zwembad Het Baafje weer open: "Het is fantastisch!"
2024-04-23 Curator: Het verlies van Het Baafje en De Beun liep in de tonnen
2024-02-29 De Peiling: gemeenten moeten zwembaden in nood helpen
2024-02-28 Stoepkrijten voor behoud zwembad Het Baafje
2024-02-08 Burger in de bres voor ’nostalgisch’ zwembad Het Baafje.
2024-01-30 Onzekere toekomst: moet Heiloo verder zonder zwembad en theater?
2022-07-23 ’Het Baafje dicht? De mensen schrokken zich rot’.
2022-05-08 Zomers weer onderweg: zwembaden en ijssalons staan te trappelen
2021-09-07 Het baantjeszwemmen is herontdekt.

Meer nieuws met zwembad baafje


Bron: MaschatenBruggencate
bron: MaschatenBruggencate
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Anne Klijnstra
bron: Anne Klijnstra
Bron: Gerard Oostermeijer
bron: Gerard Oostermeijer