Nieuws

Padden helpen met oversteken

ARCHIEF: Zaterdag 16 februari 2013 HEILOO - De jaarlijkse paddentrek komt binnenkort weer op gang. Helpt u mee om de slaperige amfibie√ęn te laten overleven?

Nu het winterse weer verdwijnt komen amfibieën uit hun winterslaap en trekken naar hun voortplantingsgebied. Om bij dit water te komen moeten ze helaas vaak een weg oversteken en de kans is groot dat ze dit fataal wordt.

Afgelopen najaar hebben de amfibieën zich ingegraven om de winter te overleven. Ze zijn koudbloedig en nu de temperatuur binnenkort hoger wordt dan 6 °C kunnen ze zich weer bewegen.

Oversteken
"Ze trekken naar water waar ze zich voortplanten. Op veel plaatsen moeten ze daarvoor een weg oversteken. Ze lopen daarbij een groot risico", weet Landschap Noord-Holland. "Gelukkig zijn er vrijwilligers die zich inzetten voor deze dieren. Zij doen dat op plekken waar amfibieën oversteken en er geen paddentunnels onder de weg liggen."

Dat gebeurt bijvoorbeeld door een weg met slagbomen af te sluiten. Of ze brengen gaas aan en graven emmers in om zo de trekkende amfibieën op te vangen. "Die zetten ze vervolgens over de weg. Ook zoeken ze wegen die bekend staan als trekroute ’s avonds met lampen af. Ze halen de padden en kikkers van de weg en laten die op een veilige plek weer los."

Meehelpen
Wilt u zich ook inzetten voor de padden en helpen bij de trek? Neem dan contact op met de plaatselijke paddenwerkgroep. Er is plaats voor vrijwilligers die ’s avonds of in de ochtend helpen bij het overzetten van de padden. Ook als u wilt helpen met het ingraven van het gaas en emmers of de paddenschermen willen onderhouden bent u van harte welkom.

Hekken en emmers langs de Zandersloot beschermen padden (archieffoto)

Zaterdag 16 februari 2013 − bron: Landschap Noord-Holland

2022-06-28 Meisje gewond na aanrijding
2022-05-15 Terugloop van padden in het Heiloo√ęrbos is dramatisch.
2022-02-25 Afsluiting Kuillaan voor paddentrek
2021-06-16 Oeverzwaluwen en rugstreeppadden op de Boekelermeer
2021-04-29 Vrijwilligers tellen steeds minder padden.
2021-01-14 Fietspad Kennemerstraatweg dicht, overdag hulp bij oversteken
2020-06-01 Pas op voor deze leuke, overstekende obers in Heiloo!
2019-11-15 Rugstreeppad terug van weggeweest in Zuiderloo
2019-02-11 Afsluiting Kuillaan voor Paddentrek

Meer nieuws met padden winterslaap oversteken


Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Mark Lindeman
bron: Mark Lindeman
Bron: Paul Stam
bron: Paul Stam
Bron: Paul
bron: Paul