Nieuws

Ooievaars op schoorsteen melkfabriek

ARCHIEF: Donderdag 6 maart 2014 HEILOO - De beschermde vogels zijn gesignaleerd op de fabriekspijp van de Campina zuivelfabriek. De redding van het monument?

De voormalige melkfabriek staat op de nominatie om gesloopt te worden. Vorige maand werd bekend dat een projectontwikkelaar een nieuwe woonwijk wil bouwen op de locatie langs de Kanaalweg.

Het gemeentebestuur wil meewerken aan de nieuwbouwplannen, omdat geen alternatieve plannen bedacht zijn die financieel haalbaar zijn. Niet alleen de oorspronkelijke fabriek, ook de karakteristieke schoorsteen zal daardoor verdwijnen.

Beschermd
Maar gisteren werd een groep ooievaars gezien boven op de fabriekspijp. Het is nog niet bekend of zij daadwerkelijk een nest hebben gebouwd in de schoorsteen. Als dat wel het geval is, kan mogelijk de sloop van het monument daardoor vertraagd worden. De ooievaar is een beschermde vogel, wat betekent dat hij niet verstoord en verjaagd mag worden.

Dat valt te lezen op de website van de stichting STORK, die zich belangeloos inzet voor ooievaars. Een bewoond ooievaarsnest wordt door de Flora- en Faunawet beschermd. Zeker in het broedseizoen, de periode waarin ooievaars het nest bewonen. In Nederland ligt die periode ongeveer vanaf begin maart tot half september.

Ook in de winter
Een ooievaarsnest wordt vaak meerdere jaren achter elkaar gebruikt, al dan niet door dezelfde vogels. Daarom heeft het een extra beschermde status: ook in de periode waarin de ooievaars overwinteren is het beschermd. In de wintermaanden mag een nest daarom niet zomaar verwijderd of verplaatst worden.


Vanmorgen waren de ooievaars er nog. Zullen ze een nest bouwen?

Donderdag 6 maart 2014 − bron: STORK

2016-12-09 Monumentale schoorsteen Campina Heiloo blijft toch staan
2016-12-08 Melco overeenkomst getekend: schoorsteen blijft behouden
2016-04-04 Lot schoorsteen Campina onzeker
2016-01-22 Strijd voor behoud schoorsteen Campina: "Een baken in Heiloo"
2015-10-07 Voorproeven van het Melco-plan
2015-07-24 Toch woningen op plek Campina
2015-07-16 82 Woningen op Campina-terrein
2014-10-03 Spooktocht door oude melkfabriek
2014-03-06 Ooievaars op schoorsteen melkfabriek

Meer nieuws met ooievaar campina


Bron: Tomas Jansma
bron: Tomas Jansma
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Nico Adrichem
bron: Nico Adrichem