Nieuws

Glad op de wegen? Dit moet je doen

ARCHIEF: Woensdag 6 februari 2019 Het wispelturige winterse weer had ook Heiloo in zijn greep. De sneeuwballen vlogen door de lucht en in menige voortuin pronkt een sneeuwpop. Het ziet er naar uit dat de winter toch echt begonnen is nu.


Pixabay / Manfredrichter

Dit betekent helaas ook dat een ongeluk in een klein hoekje schuilt. Natuurlijk wordt er op doorgaande wegen zoals de Zeeweg en de Stationsweg wel gestrooid, maar in de kleinere straten in de wijken is dit vaak niet het geval. Of er nu gestrooid is of niet, het deelnemen aan het verkeer vereist enige aanpassing en oplettendheid van de autobestuurder. Hier wat tips als je weer moet rijden bij gladheid.

Let op de snelheid
Wanneer het echt glad is, zullen veel autobestuurders vaart minderen. Sommigen zullen zelfs niet sneller dan 20 kilometer per uur rijden op de A9. De weg naar werk of naar huis lijkt hierdoor langer, maar het belangrijkste is dat het veiliger is. Door langzaam te rijden en langzaam te accelereren kunnen ernstige ongelukken voorkomen worden.

Trek langzaam op
Om een slip te voorkomen tijdens het optrekken is het verstandig niet teveel gas te geven bij het optrekken, terwijl de koppeling langzaam opkomt. Indien de auto op een ondergrond van ijs staat, is het aan te raden op te trekken in de tweede versnelling. Een auto met achterwielaandrijving zal sneller slippen en bij deze auto's is extra voorzichtigheid geboden.

Houd afstand
De tweesecondenregel is niet gemaakt voor gladde omstandigheden. Extra afstand op de voorganger zal de bestuurder helpen om tijdig te remmen indien nodig. Op deze manier kunnen veel botsingen voorkomen worden. Hiermee moet ook rekening gehouden worden tijdens het invoegen. Maakt diegene die invoegt een inschattingsfout, dan zal de autobestuurder op de doorgaande weg niet meteen snel kunnen remmen.

De noodstop
Mocht een noodstop nodig zijn, dan kan een bestuurder zich beroepen op het ABS. Om dit systeem in gang te zetten moet zowel de rem als de koppeling worden ingetrapt. Het rempedaal zal gaan trillen en het is belangrijk om dan vooral niet los te laten. Indien een auto niet beschikt over ABS moet er pompend worden geremd totdat de banden grip hervatten.

Niet remmen
In de meeste gevallen moet remmen worden voorkomen. Op het moment dat een bocht wordt genaderd, moet de bestuurder tijdig het gaspedaal loslaten. Zo kan een bestuurder de bocht doorkomen zonder te remmen. Gas moet pas gegeven worden op het moment dat de bocht achterwege is.

Blijf altijd rustig
Hoewel alle voorgenoemde maatregelen het risico op een slip verkleinen, is de kans toch daar dat de banden grip verliezen. Mocht dit gebeuren dan is het zaak voor de bestuurder om te focussen op de richting waar hij/zij heen wil. In plaats van aan het stuur te rukken is het belangrijk alle bewegingen rustig te doen laten verlopen terwijl de koppeling wordt ingetrapt. Mocht het nodig zijn dan kan de bestuurder overgaan op een noodstop. Winters weer geeft nu eenmaal meer risico's op de weg. Dat kan gevaarlijk zijn, maar ook duur in geval van schade. Ook een goedkope autoverzekering kan hulp bieden indien er ondanks alle voorzichtigheid toch schade wordt opgelopen.

Woensdag 6 februari 2019 − bron: Uitkijkpost Media

2022-06-14 Willi helpt u verder met zoeken op de website
2022-06-04 Automobiliste rijdt vijver in op Landgoed Willibrordus
2022-05-18 Queen Forever komt naar Heiloo
2022-05-17 Showroom Duurzaam Bouwloket op de markt
2022-05-03 Niet actief bewaakte spoorovergangen in het Heilooerbos
2022-05-03 Inwoners gezocht voor klimaatpanel
2022-03-17 Misschien verandert er toch nog iets in Heiloo.
2022-03-08 AZ-huurling Thomas Ouwejan ster in Duitsland
2022-03-07 583 boetes uitgedeeld bij verkeerscontroles Heiloo

Meer nieuws met willibrordus staat gevaarlijk zeeweg winter


Bron: Paul Stam
bron: Paul Stam
Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: Heiloo Lokaal
bron: Heiloo Lokaal
Bron: Loek Zoon
bron: Loek Zoon