Nieuws

Glad op de wegen? Dit moet je doen

ARCHIEF: Woensdag 6 februari 2019 Het wispelturige winterse weer had ook Heiloo in zijn greep. De sneeuwballen vlogen door de lucht en in menige voortuin pronkt een sneeuwpop. Het ziet er naar uit dat de winter toch echt begonnen is nu.


Pixabay / Manfredrichter

Dit betekent helaas ook dat een ongeluk in een klein hoekje schuilt. Natuurlijk wordt er op doorgaande wegen zoals de Zeeweg en de Stationsweg wel gestrooid, maar in de kleinere straten in de wijken is dit vaak niet het geval. Of er nu gestrooid is of niet, het deelnemen aan het verkeer vereist enige aanpassing en oplettendheid van de autobestuurder. Hier wat tips als je weer moet rijden bij gladheid.

Let op de snelheid
Wanneer het echt glad is, zullen veel autobestuurders vaart minderen. Sommigen zullen zelfs niet sneller dan 20 kilometer per uur rijden op de A9. De weg naar werk of naar huis lijkt hierdoor langer, maar het belangrijkste is dat het veiliger is. Door langzaam te rijden en langzaam te accelereren kunnen ernstige ongelukken voorkomen worden.

Trek langzaam op
Om een slip te voorkomen tijdens het optrekken is het verstandig niet teveel gas te geven bij het optrekken, terwijl de koppeling langzaam opkomt. Indien de auto op een ondergrond van ijs staat, is het aan te raden op te trekken in de tweede versnelling. Een auto met achterwielaandrijving zal sneller slippen en bij deze auto's is extra voorzichtigheid geboden.

Houd afstand
De tweesecondenregel is niet gemaakt voor gladde omstandigheden. Extra afstand op de voorganger zal de bestuurder helpen om tijdig te remmen indien nodig. Op deze manier kunnen veel botsingen voorkomen worden. Hiermee moet ook rekening gehouden worden tijdens het invoegen. Maakt diegene die invoegt een inschattingsfout, dan zal de autobestuurder op de doorgaande weg niet meteen snel kunnen remmen.

De noodstop
Mocht een noodstop nodig zijn, dan kan een bestuurder zich beroepen op het ABS. Om dit systeem in gang te zetten moet zowel de rem als de koppeling worden ingetrapt. Het rempedaal zal gaan trillen en het is belangrijk om dan vooral niet los te laten. Indien een auto niet beschikt over ABS moet er pompend worden geremd totdat de banden grip hervatten.

Niet remmen
In de meeste gevallen moet remmen worden voorkomen. Op het moment dat een bocht wordt genaderd, moet de bestuurder tijdig het gaspedaal loslaten. Zo kan een bestuurder de bocht doorkomen zonder te remmen. Gas moet pas gegeven worden op het moment dat de bocht achterwege is.

Blijf altijd rustig
Hoewel alle voorgenoemde maatregelen het risico op een slip verkleinen, is de kans toch daar dat de banden grip verliezen. Mocht dit gebeuren dan is het zaak voor de bestuurder om te focussen op de richting waar hij/zij heen wil. In plaats van aan het stuur te rukken is het belangrijk alle bewegingen rustig te doen laten verlopen terwijl de koppeling wordt ingetrapt. Mocht het nodig zijn dan kan de bestuurder overgaan op een noodstop. Winters weer geeft nu eenmaal meer risico's op de weg. Dat kan gevaarlijk zijn, maar ook duur in geval van schade. Ook een goedkope autoverzekering kan hulp bieden indien er ondanks alle voorzichtigheid toch schade wordt opgelopen.

Woensdag 6 februari 2019 − bron: Uitkijkpost Media

2023-11-29 FvD-kiezer in Heiloo mist zijn stem bij de uitslagen.
2023-11-02 Liveblog: zo teistert storm CiarĂ¡n regio Alkmaar
2023-11-01 Heiloo sluit deel Ypesteinerlaan af vanwege de storm.
2023-11-01 Installatiebedrijf Goes Plooy: Installateurs met een missie!
2023-10-31 Sluiproute tussen Heiloo en Alkmaar staat nu ook op de navigator.
2023-10-31 De Stationsweg krijgt eenrichtingsverkeer voor vrachtwagens.
2023-09-12 Tweede participatieronde energie opwekken langs snelweg
2023-08-26 Vroege fans Max Verstappen alweer op weg naar Circuit Zandvoort
2023-05-23 Sine Nomine viert 45 jaar met TANGO! in Cultuurkoepel Heiloo

Meer nieuws met willibrordus staat gevaarlijk zeeweg winter


Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman
Bron: Karin Donkers
bron: Karin Donkers
Bron: Paul Stam
bron: Paul Stam
Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo