Nieuws

Musea GGZ open tijdens Monumentendag

ARCHIEF: Donderdag 11 september 2008 Op zaterdag 13 september 2008 zijn op het terrein van GGZ Noord-Holland-Noord (voormalig Willibrord) de kapel en twee musea geopend: museum Sint Willibrordus en de expositie van Stichting Regionale Archeologie Baduhenna. De kapel en het museum zijn van 11.00 uur tot 16.00 uur te bezoeken. De expositie van Baduhenna is van 10. 00 uur tot 17. 00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. De musea bevinden zich in de souterrains van het hoofdgebouw op het terrein van GGZ Noord-Holland-Noord, Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. Als u een van beide poorten onderdoorgaat, vindt u direct aan de linkerkant na deze poorten de entrees. Het thema van het museumweekend is dit jaar ‘de kunst van de waarheid’.

Het museum Sint Willibrordus gaat over de geschiedenis van de psychiatrie en in het bijzonder over de geschiedenis van de Sint Willibrordusstichting en zijn broeders die hier in 1929 een psychiatrische inrichting voor mannen startten. Vele medewerkers van de Sint Willibrordusstichting onderkenden het belang van het bewaken van de geschiedenis. Door de voorwerpen te verzamelen en te bewaren die bepalend waren voor het tijdsbeeld, is in de loop der jaren het museum ontstaan. Dankzij deze inspanningen beschikt het museum over een zeer uitgebreide collectie. Het eerste dat opvalt bij binnenkomst is de broeder, die staand in de hoek, de gasten al het ware welkom heet. Er is van alles te zien zoals gebruiksvoorwerpen en meubilair, therapeutische attributen, historische foto’s en films, religieuze gewaden en kerkelijke gebruiksvoorwerpen, medisch instrumentarium en tastbare herinneringen aan het dagelijks leven van broeders en patiënten. Willibrordus was een dorp in een dorp met alles wat daarbij hoort zoals een kapper, een bakkerij, een schoenmaker, een weverij, een wasserette en een huisarts. De vrijwilligers kunnen u boeiende verhalen vertellen, mede omdat zij zelf bij de Sint Willibrordusstichting hebben gewerkt of nog werken.

Stichting Regionale Archeologie Baduhenna (SRAB) heeft een interessante expositie samengesteld van bodemvondsten uit Heiloo en omgeving. Sinds de oprichting van de archeologische werkgroep zijn er tal van prehistorische vindplaatsen ontdekt waaruit blijkt dat Heiloo al ruim voor het begin van de jaartelling bewoond werd. Zo werd er op het volkstuinencomplex Vlooiendijk een drinkplaats uit de late bronstijd aangetroffen. Deze leverde onder meer scherven en slachtafval op van de vroegste bewoners. Toch kunnen er nog oudere vondsten verwacht worden, want de strandwal waarop Heiloo ligt, is al ruim 4000 jaar oud. Maar ook kunnen vindplaatsen uit het verleden op een andere manier in het landschap bewaard blijven. Zo heeft de gemeente Heiloo twee door Baduhenna opgegraven zeventiende eeuwse waterputten weer opgemetseld. Bovendien is er op de locatie waar SRAB de resten van de funderingen van het voormalig kasteel Ypestein heeft teruggevonden door middel van een kunstwerk een openluchtpodium verrezen. Het kunstwerk moet de voormalige hofmuren met kantelen van het kasteel uitbeelden.

De bouw van de kapel op het terrein van GGZ Noord-Holland-Noord in Heiloo is in 1937 gestart. De bouw duurde zo’n tweeënhalf jaar. Er is gekozen voor een ronde kerk omdat deze vorm het best past bij de centrumfunctie van de kapel. De kapel bezit een waardige eenvoud en rust verkregen door de fraaie ruimtewerking, harmonie van de kleuren en de toegepaste materialen. De kapel bestaat uit een gemetseld gewelf, bekroond door een koepeltoren. In de kapel zijn beeldhouwwerk, houtsnijwerk, fresco’s (schilderingen in natte kalk), smeedwerk en iconen in glas en lood te zien. Ook is er in de kapel een pijporgel dat in 1950 gebouwd is. In de kapel is momenteel ook een expositie van schilderijen en beelden te zien. Zondag is er in de kapel een dienst, na 12.00 uur kunt u terecht voor de bezichtiging.

Donderdag 11 september 2008 − bron: GGZ Noord-Holland-Noord

2022-11-14 Isolatieactie en webinar
2022-11-14 Intentieovereenkomst voor woningbouw Westerhoeve
2022-11-10 Voormalig ING-pand aan het Looplein wordt eindelijk verbouwd.
2022-11-05 Er moet een eind komen aan illegale bouw, vindt de politiek in Heiloo.
2022-09-27 Het Rode Huis: bijna 200 jaar geschiedenis in het oude hart van Heiloo.
2022-09-27 Bouw 46 appartementen Ter Coulster kan sneller, zegt raad Heiloo
2022-09-05 Dode in Heiloose sloot is 36-jarige inwoner: 'geen misdrijf'
2022-09-05 Dode gevonden in water Heiloo
2022-08-06 Waarschuwingsschot en aanhouding na bedreiging met mes

Meer nieuws met archeologie baduhenna beelden bouw bronstijd foto