Nieuws

Maria wordt al eeuwen in Noord-Holland vereerd

ARCHIEF: Donderdag 25 september 2008 Maria wordt al eeuwen in Noord-Holland vereerd. In de vijftiende eeuw trokken pelgrims onder meer naar Hoorn, maar het belangrijkste Maria-bedevaartsoord in de provincie was en is Heiloo, waar Maria ter Nood wordt vereerd.

Dat blijkt uit de tentoonstelling 'Maria. Liefde voor Maria in Noord-Holland' in het Westfries Museum in Hoorn, die 4 oktober wordt geopend. Het middelpunt van de expositie is een vijftiende-eeuws beeld van Maria van Hoorn, dat het museum vorig jaar tijdens een veiling bij Sotheby's in New York verwierf. De ingetogen Maria heeft een rijk versierde kroon van goud filigrain, afgezet met edelstenen en pareltjes, op haar hoofd en een peer als verwijzing naar haar vruchtbaarheid in haar rechterhand.

Recente bodemvondsten, onder meer van het klooster Bethlehem in Blokker, niet ver van Hoorn, maken eens temeer duidelijk dat de moeder van Jezus Christus een zeer grote rol in het leven van de late middeleeuwen speelde. Zij was toen veruit de belangrijkste en populairste heilige. Dat heeft ze vooral te danken aan haar rol van bemiddelaar en voorspreker bij God. Het in New York gekochte beeld heeft op een altaar in de Onze Lieve Vrouwekerk gestaan, waar gelovigen een kaarsje brandden en aan Maria hun zorgen verdriet kenbaar maakten.

Schilderijen, prenten, tekeningen en voorwerpen belichten uitgebreid de geschiedenis van Heiloo. Onder meer is een schilderij van G. de Jongh uit 1630 te zien, waarop een familie bij het Mariaheiligdom picknickt. Op de achtergond bidden pelgrims.

Nadat in 1580 met het verbod van het rooms-katholieke geloof een einde was gekomen aan de openlijke verering van Maria, beleefde zij in de tweede helft van de negentiende eeuw een spectaculaire comeback. Maria raakte alom aanwezig in de rooms-katholieke gezinnen en overal verrezen Mariakerken en -kapellen. Vele kunstenaars leverden een bijdrage, zoals Jan Toorop, van wie in Hoorn een kruiswegstatie te zien is.

De expositie is tot en met 11 januari te bezichtigen.

Donderdag 25 september 2008 − bron: IKON Kerknieuws

2024-07-06 Meerdere tentoonstellingen in Atelier De Trog
2024-05-22 Verdacht pakketje bij woning in Heiloo blijkt harddrugs
2024-05-20 Vergrijzing een probleem?
2024-04-25 Programma Herdenking 4 mei 2024
2024-04-25 Waarderingsspeld voor Jacob Ouderkerken
2024-04-24 Samen de regio ontdekken
2024-03-25 Voor vijf dagen is Heiloo een beetje Lourdes door reliek.
2024-03-14 Brandweer Heiloo zoekt nieuwe vrijwilligers
2024-03-10 Op een oude fiets: vliegspektakel in de polder

Meer nieuws met bedevaart brand christus familie kapel kerk kunst loos onze lieve vrouwe picknick ter nood zing


Bron: Heiloo Centraal
bron: Heiloo Centraal
Bron: Boerderij Ter Coulster
bron: Boerderij Ter Coulster
Bron: Karin Donkers
bron: Karin Donkers
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman