Nieuws

Bibliotheek start uitleen eBooks

ARCHIEF: Maandag 11 januari 2010 Met ingang van het nieuwe jaar is de Bibliotheek gestart met het uitlenen van eBooks en eAudiobooks. Deze digitale lees- en luisterboeken zijn al enkele maanden via het internet te koop. Nu kunnen leden deze ook lenen (downloaden). Deze nieuwe service is gratis binnen het bibliotheekabonnement.

Rond het jaar 2000 werden de eerste boeken op internet gezet en was het mogelijk om deze te downloaden op kleine schermen, de voorlopers van de eReader. Dit bleek nog geen succes. Mensen wilden niet ‘een heel boek van een scherm af lezen’. Door de jaren heen zijn de eReaders sterk verbeterd. Het lezen van het scherm van de eReader, lijkt steeds meer op het lezen van een gewoon boek.

In 2009 werd dan ook het digitale boek (eBook) dé grote digitale ontdekking: via vele sites worden eBooks aangeboden. Uitlenen door bibliotheken bleek ingewikkelder, mede door de rechten van de uitgevers. Door afspraken met enkele uitgevers is dat nu toch mogelijk geworden. Dit geldt ook voor de eAudiobooks: het digitale zusje van de eBooks, maar dan in de vorm van luisterboek.

De bibliotheken Bergen, Heiloo en Langedijk voeren de slogan ‘Lezen en luisteren kan nu overal’. Hiervoor is het ePortal ontwikkeld. Via de website van deze 3 bibliotheken kunnen leden 24 uur per dag, 7 dagen per week digitale lees- en luisterboeken, hoorcolleges en hoorspelen lenen. Deze kunnen vervolgens worden opgeslagen op de computer, eBookreader, mp3-speler of usb-stick.

Leden kunnen in de bibliotheek een gratis ePortal-account aanmaken. Daar is ook een folder verkrijgbaar met een stap voor stap instructie voor het downloaden van eBooks. Alle eBooks worden voor 3 weken uitgeleend. Als de uitleentermijn verstreken is, vervalt het bestand vanzelf. Overschrijden van de uitleentermijn is dus niet mogelijk. De ePortal start met een collectie van bijna 300 Nederlandstalige eBooks en 200 eAudiobooks en zal jaarlijks met enkele honderden titels groeien.

Maandag 11 januari 2010 − bron: Bibliotheek Heiloo

2023-07-07 Informatiebijeenkomst nieuwe gemeentehuis 14 juli
2023-03-28 Heiloo krijgt een nieuw gemeentehuis.
2021-04-08 De bieb in Heiloo snakt naar heropening.
2020-12-18 Coronasteun voor bibliotheek, Witte Kerk en Sportraad Heiloo
2020-02-11 Trefpunt en bieb Heiloo krijgen extra subsidie voor loonkosten
2020-01-29 Klimaatdebat tussen basisschoolleerlingen
2019-09-30 Hand in Hand in de Week van de Opvoeding
2019-08-28 Open Monumentendagen 2019
2019-02-06 Drukbezochte lezing Diederik Samsom

Meer nieuws met bibliotheek


Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo