Nieuws

Spoortunnel kost 15 miljoen euro

ARCHIEF: Vrijdag 25 februari 2011 HEILOO - Een spoortunnel is onmisbaar als er nog meer treinen gaan rijden op het traject door Heiloo, zegt wethouder Ouderkerken. De kosten zijn echter hoog, een ondergrondse doorgang bij de Vennewatersweg kost naar schatting 15 miljoen euro.

In Heiloo snijdt het spoor dwars door het dorp. Oost en west raken steeds meer van elkaar gescheiden. Nu al zijn de vijf spoorovergangen een kwart van de tijd gesloten, dat wordt een derde van het uur met het nieuwe treinprogramma. Wethouder Jacob Ouderkerken van Heiloo: "De tunnel bij de Vennewatersweg is onmisbaar om de leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie te behouden."

Gevolgen
“De gesloten overwegen leiden tot files, waardoor meer uitlaatgassen worden uitgestoten en de geluidsoverlast toeneemt”, licht de gemeente toe. “Daarnaast neemt de verkeersveiligheid af, omdat de kans op kop-staartbotsingen richting gesloten overgangen groter wordt. De aanrijtijden van de hulpdiensten, zoals de ambulance, zullen te lang worden, omdat ze vaker voor de dichte spoorbomen staan te wachten.”

Kosten
De ondergrondse doorgangen zouden zowel in Castricum als Heiloo de oplossing bieden voor de doorstroming van het verkeer, de bereikbaarheid en de veiligheid. Maar tunnels zijn duur, zo'n 15 miljoen euro in Heiloo. De gemeenten kunnen die kosten nooit zelf dragen. “Zelfs niet als de landelijke subsidies waar nu op wordt ingezet, 11 miljoen voor de Castricumse tunnel en 2,7 miljoen voor Heiloo, er ook komen.”

De twee gemeenten zoeken samen steun bij andere overheden: provincie en rijk. Benadrukt wordt daarbij dat de oplossing plaatselijk niet geboden kan worden. Er is nog een reden om samen op te trekken: de treinstations zijn veel meer dan een plaatselijke aangelegenheid. Reizigers uit de wijde regio stappen in Heiloo of Castricum op de trein.

Vrijdag 25 februari 2011 − bron: Gemeente Heiloo

2022-08-22 Vraag tijdig uw reisdocument of rijbewijs aan
2022-07-29 Treinverkeer Heiloo stilgelegd vanwege zoekactie naar inbreker
2022-05-24 Vraag tijdig uw reisdocument of rijbewijs aan
2022-05-13 Planning herinrichting Vennewatersweg opnieuw bekijken
2022-05-09 Niet bewaakte spoorovergangen in Heilooërbos
2022-05-03 Alle spoorwegovergangen in het Heilooërbos gaan dicht.
2022-05-03 Niet actief bewaakte spoorovergangen in het Heilooerbos
2022-04-15 Heilooërs halen hun paspoort vanaf volgend jaar 'bij de bieb'
2022-04-05 Werkzaamheden spoorwegovergang Kerkelaan - Belieslaan

Meer nieuws met tunnel spoor


Bron: VVDHeiloo
bron: VVDHeiloo
Bron: Anne Klijnstra
bron: Anne Klijnstra
Bron: Heiloo-Online
bron: Heiloo-Online
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman