Nieuws

Groot onderhoud aan Kattenberg

ARCHIEF: Vrijdag 4 maart 2011 HEILOO – Natuurmonumenten voert groot onderhoud uit op het Landgoed Nijenburg en het Heilooër Bos. Vandaag is men ook begonnen met werkzaamheden aan de Kattenberg, die ondermeer een stalen trap krijgt.

De Kattenberg wordt omgevormd tot een heuveltje met een echte bolvorm en uiteraard de Linde er bovenop. De boom is onlangs al bijgesnoeid. ”Bijna niet zichtbaar”, vertelt André Timmer, projectleider namens Natuurmonumenten.

“Maar op deze manier denken we dat er een aantal zware takken zijn verwijderd zodat de boom minder gevoelig is voor windworp, omwaaien dus. Bovendien is de boom al zo lang op die plek dat we er vanuit mogen gaan dat de beworteling behoorlijk stevig is.”

Stalen trap
De oude trappartijen zijn inmiddels weggehaald en er komt een stalen trap aan weerszijden van de Kattenberg. “De trap mag roesten zodat het een bruin verroest uiterlijk krijgt en zo aansluit bij een meer natuurlijke inpassing. De trap wordt in de berg gelegd en heeft aan weerszijden een kromming. Hij gaat dus met een boog de berg op en aan de andere kant er weer af”, zegt Timmer.

Beplanting
Aansluitend wordt de berg ingepland met maagdenpalm en spierstruik. “Dit doen we direct nadat het werk aan de berg klaar is, om erosie tegen te gaan. Er zal aan de voet van de berg, rondom, een meidoornhaag worden aangebracht die moet voorkomen dat mensen tegen de berg oplopen anders dan via de trap.”

Daarna zal de lindelaan worden aangelegd ten noord-oosten van de Kattenberg, evenwijdig aan de Kennemerstraatweg. Het gebied achter de Kattenberg wordt gevlakt en ingezaaid zodat het weer goed begaanbaar wordt. Tevens worden er 4 beuken en 4 eiken aangeplant om aangrenzende bomenlanen weer compleet te maken.

Najaar
Later in het najaar worden er rondom de berg heesterpartijen worden aangepland. “En dan is het wachten op de natuur die het de komende jaren van ons over zal nemen om er weer een mooi geheel van te maken, groeien dus”, lacht Timmer.

Vrijdag 4 maart 2011 − bron: Natuurmonumenten

2022-09-12 Wandeling HeilooĂ«r bos
2022-07-19 De zichtbare en onzichtbare verrassingen in het HeilooĂ«rbos
2018-04-01 Kattenberg gaat verdwijnen
2016-05-25 Verdachte van mishandeling HeilooĂ«rbos opgepakt
2016-05-17 Verdachte opgepakt voor brute mishandeling en beroving tieners Heiloo
2016-05-16 Vader mishandelde HeilooĂ«r start posteractie: "Deze gekken moeten zo snel mogelijk van straat"
2016-05-07 Vriendengroep mishandeld en beroofd in HeilooĂ«rbos
2016-05-07 Groepje jongens overvallen in HeilooĂ«rbos
2014-04-18 Gezinstocht op Eerste Paasdag

Meer nieuws met kattenberg


Bron: Roland Weyers
bron: Roland Weyers
Bron: Tomas Jansma
bron: Tomas Jansma
Bron: Tomas Jansma
bron: Tomas Jansma
Bron: Gerard Oostermeijer
bron: Gerard Oostermeijer