Nieuws

Opening fietsroute Magisch Heiloo

ARCHIEF: Woensdag 13 april 2011 HEILOO - Aanstaande vrijdag 15 april opent wethouder Jacob Ouderkerken de fietsroute Magisch Heiloo, een speurtocht door het verleden van Heiloo langs belangrijke historische plekken en bijzondere archeologische vindplaatsen.

Bij de bijzondere prehistorische palencirkel aan de rand van Heiloo is een reconstructie gemaakt. Wethouder Ouderkerken schroeft vrijdag het laatste informatiebordje van de route vast bij deze hedendaagse impressie van de palencirkel.

Fietsroute
De fietsroute Magisch Heiloo kreeg een opknapbeurt. Informatieve bordjes zijn bevestigd langs de route. Bijzonder zijn de verstopte ‘krasplaatjes’ die kinderen kunnen zoeken en met potlood kunnen overnemen op papier, zodat zij zich na afloop een echt Heiloo-oloog mogen noemen.

De prehistorische palencirkel is gereconstrueerd om de fietser te laten beleven hoe die cirkel ongeveer 3.000 jaar geleden in het landschap stond. Bijzonder is dat de route Magisch Heiloo door het blad Flair is opgepakt. Het magazine verwijst in de zomerspecial die deze week uitkomt naar de fietsroute.

Palencirkel
Tijdens archeologische opgraving in 2005 vonden archeologen paalgaten die een cirkel vormden met een doorsnede van vijf meter. De cirkel was gemaakt van twintig complete stammen die 15 tot 20 cm dik waren. Waarvoor mensen rond 800 voor Christus de palencirkel in Heiloo hebben gebruikt, is nog niet zeker.

Archeologen vermoeden de palencirkel op de overgang van strandwal naar de zee een rituele plek was. Ook wordt gedacht dat de palencirkel een seizoenskalender geweest zou kunnen zijn. Anderen denken dat het een veekraal, een soort stal, voor het vee is geweest.

Cultuurhistorie
Onlangs heeft het college van Heiloo de nieuwe nota Cultuurhistorie vastgesteld. Binnenkort wordt de nota voorgelegd aan de gemeenteraad. Kernpunten van de nota zijn: meer voorlichting en meer bewustwording. De fietsroute laat zien hoe cultuurhistorie op een toegankelijke en speelse wijze zichtbaar en beleeft kan worden.

De fietsspeurtocht is ook te downloaden.

Woensdag 13 april 2011 − bron: Gemeente Heiloo

2020-05-29 Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt
2020-03-24 Archeologische resten gevonden
2020-03-13 De beroemde dichters van de ’Kring van Heiloo’ waren kind aan huis op pastorie en Nijenburg
2020-02-14 Straks baby’s en peuters in pand Oud Heiloo
2020-01-27 De grote lerarenstaking: welke scholen gaan dicht en wat gaan ze doen?
2019-11-03 Bevrijdingsfestival in mei op De Brink
2019-09-26 Wandafwerking spooronderdoorgang Vennewatersweg
2019-03-26 Geen archeologische bodemvondsten bij toekomstige afslag A9 Heiloo
2019-03-25 Rondleidingen op Nijenburg

Meer nieuws met historisch archeo fietstocht speurtocht


Bron: PvdA-Heiloo
bron: PvdA-Heiloo
Bron: Raymond Both
bron: Raymond Both
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman
Bron: BrigitteSchuts
bron: BrigitteSchuts