Nieuws

Burgernet maakt Heiloo veiliger

ARCHIEF: Donderdag 8 maart 2012 HEILOO - De gemeente Heiloo gaat meedoen met Burgernet, inwoners krijgen een actieve rol in de veiligheidszorg. Gewone mensen worden hiermee de ogen en oren van de politie.

Burgernet is een samenwerking met burgers om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Er wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk. De politie kan het netwerk inzetten na een melding, bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind.

Deelnemers krijgen een gesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Burgemeester Hans Romeyn: "We doen hiermee een appèl op de betrokkenheid van de inwoners. Daarnaast is de kans op opsporing nog eens groter."

Hoe werkt het?
Burgernet werkt als volgt:

  1. Er komt een melding binnen bij de meldkamer van de politie, deze stuurt op haar beurt de politie op de melding af;
  2. Indien een duidelijk signalement aanwezig is (bijvoorbeeld bij diefstal, inbraak, doorrijden na een aanrijding, tasjesroof, geweld, vermissing, etc.) schakelt de meldkamer van de politie direct Burgernet in;
  3. De centralist van de meldkamer van de politie geeft een bericht door aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied rondom de melding: “Hier volgt een oproep voor Burgernet. Wilt u uitkijken naar –duidelijk omschreven persoon of voertuig- en wilt u bij het zien van persoon of voertuig gratis bellen naar 0800-0011.” Deelnemers ontvangen deze oproep als ingesproken bericht op hun (mobiele) telefoon of als tekstbericht per SMS. Het telefoonnummer is alleen bereikbaar tijdens de actie.
  4. Aan de hand van de door Burgernetdeelnemer(s) gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten of verplaatsen.
  5. Het vergroten van het zoekgebied betekent dat de meldkamer van de politie ook Burgernetdeelnemers in aangrenzend gebied inschakelt.
  6. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie. Het telefoonnummer wordt daarbij direct gesloten.

Wervingsactie
De gemeente Heiloo heeft 5% van het aantal inwoners nodig, dat zijn 1130 mensen. In april start een wervingscampagne voor vrijwilligers. De gemeente verwacht veel aanmeldingen. Romeyn: "Ook met de AED-vrijwilligers hadden we binnen de verwachte tijd voldoende aanmeldingen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat inwoners graag een bijdrage willen leveren aan de veiligheid in hun woon- en werk-omgeving."

Update: vooraf aanmelden per e-mail verwijderd, dat kan de gemeente toch niet (goed) verwerken.

Donderdag 8 maart 2012 − bron: Gemeente Heiloo

2021-11-03 Verbetering fietscomfort en verkeersveiligheid Kanaalweg
2021-10-01 Polsbandje voor barhoppers: niet elke gemeente ziet er heil in
2021-09-27 Hulp aan ondernemers in de strijd tegen criminaliteit
2021-08-04 Hoe ervaart u de veiligheid en leefbaarheid in uw buurt?
2021-04-20 Campagne senioren en veiligheid: Maak het ze niet te makkelijk
2020-10-08 Evenementen 2021 aanmelden op Regionale evenementenkalender
2020-03-23 Hotels hebben draaiboek klaarliggen
2020-03-10 Quarantainelocatie in Heiloo
2019-12-19 Knallend het jaar uit: zo houdt jouw gemeente vuurwerkoverlast binnen de perken

Meer nieuws met burgernet veiligheid


Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn