Nieuws

SP bekijkt spoorwegovergang Vennewatersweg

ARCHIEF: Maandag 26 maart 2012 HEILOO - Vandaag komt Tweede Kamerlid Farshad Bashir van de SP kijken bij de spoorovergang aan de Vennewatersweg, vanwege de problemen die dreigen bij de invoering van het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS).

Farshad Bashir is sinds 2008 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de Socialistische Partij. Met de leeftijd van twintig jaar en één dag op de dag van beëdiging is hij het jongste Tweede Kamerlid ooit. Bashir tevens de eerste Nederlandse parlementariër van Afghaanse afkomst.

Meer treinen
Verkeerswethouders Jacob Ouderkerken en Bert Meijer bezoeken met hem de spoorwegovergangen aan de Beverwijkerstraatweg in Castricum en Vennewatersweg in Heiloo. Hier dreigen problemen als het spoorboekloos rijden wordt ingevoerd en het aantal passerende treinen per uur van 12 naar 16 gaat.

Tweedeling
In Heiloo zijn de spoorovergangen nu al 15 minuten per uur dicht, dat wordt 25 tot 30 minuten per uur. Het spoor gaat dwars door het dorp. Vijf spoorwegovergangen vormen de verbinding tussen het oostelijke en westelijk deel van het dorp. "De Vennewatersweg is de enige oost-westverbinding die zich leent om meer verkeer te verwerken", legt de gemeente uit.

Tunnel
Om deze route aantrekkelijk te maken was een tunnel onder het spoor van de Vennewatersweg al langer een grote wens. Door de komst van PHS is een tunnel noodzakelijk geworden om de bereikbaarheid, veiligheid (verkeer en externe) en leefbaarheid te waarborgen. "Een tunnel neemt de barrièrewerking voor hulpdiensten en weggebruikers weg."

Kosten
Maar tunnels zijn duur. De beoogde tunnel in Heiloo wordt geschat op 12 miljoen euro. "De gemeente kan die kosten nooit zelf dragen. Zelfs niet als de landelijke subsidies waar nu op wordt ingezet, 12,5 miljoen voor de Castricumse tunnel en 2,8 miljoen voor Heiloo, er ook komen", weet de gemeente.

Update:
- De heer Bashir erkent de problemen, met name voor hulpdiensten, en heeft vragen aan de minister aangekondigd.
- Hart van Nederland bezocht "buurtgemeenschap" Heiloo. Korpschef Martin Lambert en wethouder Jacob Ouderkerken "trekken aan de noodrem".

Maandag 26 maart 2012 − bron: Gemeente Heiloo

2021-10-22 Geluidsmaatregelen spoor
2021-10-15 Plantestafette
2021-08-20 Twee revolvers van een verzetsheld zijn zoek.
2021-07-05 3500 jaar oude voetafdruk uit Zuiderloo voor altijd bewaard
2021-06-10 Meevaller voor Heiloo.
2021-05-27 Concept saneringsplan geluidsschermen langs spoor ter inzage
2021-05-08 Fietsersbond wil tunneltjes bij nieuwe afslag A9 bij Heiloo.
2021-03-30 Wandelaars HeilooĆ«rbos willen overgangen open houden
2021-02-12 Politie spoort wegpiraten op via Tiktok en Instagram

Meer nieuws met tunnel spoor


Bron: VVDHeiloo
bron: VVDHeiloo
Bron: Anne Klijnstra
bron: Anne Klijnstra
Bron: Heiloo-Online
bron: Heiloo-Online
Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman