Nieuws

Wethouder krijgt iPad-les van leerlingen

ARCHIEF: Woensdag 25 april 2012 HEILOO - Op woensdag 25 april hebben leerlingen van basisschool Willibrord iPad-les gegeven aan wethouder Ouderkerken van Onderwijs. De school speelt in op het onderwijs van de toekomst.

De leerlingen van Wytze Niezen, leerkracht van groep 8, hadden de les voor de wethouder helemaal zelf samengesteld. Dexter Kerst, 12 jaar, maakte een introductiefilmpje voor de taalles. De wethouder mocht een QR-code scannen en het filmpje startte.

Daarna kon de wethouder aan de opdrachten beginnen en in de school op zoek naar Engelse leenwoorden. Hier werd een foto van gemaakt en het bijbehorende woord werd getwitterd. Bij terugkomst in de klas verschenen de tweets op het digibord en werd de opdracht klassikaal geëvalueerd.

Het nieuwe leren
Een uur lang werden de nieuwste snufjes op het gebied van ICT en onderwijs aan de wethouder voorgelegd. Ouderkerken reageerde enthousiast: “Heel leerzaam, ontzettend leuk om te zien wat de kinderen er allemaal mee kunnen doen en leren. Straks zijn er geen boeken en schriften meer in de klas, dit wordt het systeem.”

Na afloop van de les raakten de wethouder en leerkracht Niezen niet uitgepraat. Wytze: “Na een eerste periode van wennen en experimenteren blijft de motivatie van de kinderen enorm groot. Zodra de iPads op tafel komen is dat al voldoende om volledig gefocust te zijn op wat ik ga vertellen. Dat lukte voorheen niet altijd…”

Ook Twitter wordt gebruikt tijdens de les. Na het lezen van een stukje tekst vatten de kinderen in een tweet de hoofdgedachte van de tekst samen. “Doordat in een tweet maar 140 tekens passen, worden de leerlingen gedwongen na te denken over de hoofdgedachte”, legt Wytze uit. “De tweets verschijnen op het digibord en klassikaal discussiëren we over de conclusies. Met recht een verrijking van het onderwijs!”

21e eeuw
Schooldirecteur Karel Wolf gaat verder: "Ondertussen zijn wij op de Willibrord de gadgetfase wel voorbij. De iPads worden ingezet als hulpmiddel om kwalitatief nog beter onderwijs te kunnen bieden. Met de iPads wordt beter tegemoet gekomen aan verschillende leerstijlen en haal je de echte wereld een stuk gemakkelijker in de school."

"Het is onmogelijk precies te voorspellen hoe de wereld er over 20 jaar uit ziet, maar als basisschool moet je daar wel op in spelen. Zo zijn 21st century skills als samenwerken, probleemoplossend kunnen denken, informatie zoeken en beoordelen en kennis en vaardigheden kunnen toepassen in verschillende situaties, beter in het onderwijs te integreren met behulp van iPads."

Eigentijds onderwijs
De wereld verandert snel, zo ook het onderwijs. De Willibrord pakt nieuwe ontwikkelingen voortvarend op. In samenwerking met QLICT – partner op het gebied van Onderwijs en ICT – en Stichting Flore – het schoolbestuur van de Willibrord - zijn 15 iPads aangeschaft en is het onderwijskundig gebruik in de klas afgestemd. Dankzij deze iPads krijgen de leerlingen op een eigentijdse manier onderwijs.

“Onderzoek laat zien dat kinderen voor en na schooltijd veel online zijn, maar tijdens schooltijd niet. Wil je leerlingen echt voorbereiden op de maatschappij waarin zij straks werkzaam zijn, dan moet je ICT dus in het onderwijs brengen. Wij willen als team van de Willibrord alle mogelijkheden die ICT biedt in het onderwijs inzetten”, aldus de schooldirecteur.

Woensdag 25 april 2012 − bron: Stichting Flore

2022-03-25 Kits Oonlie moet klaslokalen voor kinderopvang in Heiloo ontruimen, zegt de rechter.
2020-12-08 Vernieuwde MKB Versnellingsprogramma GO!-NH
2020-03-17 Primeur met Geo-Beton bij spooronderdoorgang
2017-12-04 Bibliotheek Heiloo wint Social Sofa
2017-09-02 Van vier zoons naar 750 medewerkers
2016-12-08 Opening Kanaalweg met aardigheidje voor passanten
2016-06-23 Plan Oost krijgt toch een kans op geluidwering
2016-05-05 Speech van Hans Romeyn bij dodenherdenking 2016
2016-04-01 HeilooĆ«rs laten herrie snelweg A9 meten

Meer nieuws met innovatie willibrordschool


Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: Adrie Groot
bron: Adrie Groot
Bron: HSV Heiloo
bron: HSV Heiloo
Bron: Willibrordschool
bron: Willibrordschool