Nieuws

Vomar zet hybride vrachtwagen in

ARCHIEF: Donderdag 25 oktober 2012 HEILOO - Om geluidshinder te voorkomen komt Vomar Voordeelmarkt voortaan met een hybride vrachtwagen naar het stationsgebied.

De gemeente Heiloo heeft samen met Vomar Voordeelmarkt gewerkt aan een oplossing voor de geluidsoverlast van de vrachtwagens bij de supermarkt. Om de omwonenden tegemoet te komen zet Vomar Voordeelmarkt voortaan een hybride vrachtwagen in rond het stationsgebied.

Elektrisch
Deze vrachtauto wordt net als de hybride personenauto's gedeeltelijk elektrisch aangedreven. Deze hybride vrachtwagen is voorzien van een normale (diesel) vrachtautomotor. Op het moment dat de auto remt, wordt de energie die daarbij vrijkomt opgeslagen door middel van een dynamo in een mega accu.

Geruisloos
Vanaf stilstand naar ongeveer 30 km/u wordt de energie uit de accu gebruikt om de vrachtauto te laten bewegen. Als de snelheid boven 30 km/u komt neemt de dieselmotor het weer over. Hierdoor is het mogelijk om de vrachtauto bij de winkel in woongebied volledig elektrisch en dus nagenoeg geruisloos te laten rijden. Daarnaast is de wagen uitgerust met een CO2 koelmotor, deze koelmotor maakt nagenoeg geen geluid en heeft geen schadelijke uitstoot zoals een diesel koelmotor.

Trots
"Een prachtige oplossing voor de geluidshinder en nog duurzaam ook", zegt wethouder Désirée Schmalschläger. Het milieu wordt in een aantal opzichten ontzien. Minder en efficiënter transport waardoor energieverbruik aanzienlijk terugloopt. En minder geluidoverlast waardoor transport slimmer ingezet kan worden zonder omwonenden te belasten.

"Wij zijn er als gemeente trots op dat ondernemers zich op deze manier inzetten voor het milieu en met ons meedenken om de woonomgeving rondom het winkelgebied aantrekkelijk te houden."

Donderdag 25 oktober 2012 − bron: Gemeente Heiloo

2014-06-01 Nieuwe supermarkt in Stationscentrum?
2014-05-20 Laatste kassabonnen inleveren
2014-04-18 Kassabonnen sparen voor auto
2014-02-05 Veilig Verkeer signaleert kiezersbedrog
2013-11-18 Sinterklaas dol op kleurplaten
2013-11-14 Het Stationscentrum wordt woonerf
2013-05-16 Stationsplein moet toch autoluw worden
2013-01-16 AH Het Hoekstuk op zondag open
2012-11-09 Diefstal telefoon op Stationsplein

Meer nieuws met vomar


Bron: Teun van Turenhout
bron: Teun van Turenhout
Bron: esther faber
bron: esther faber
Bron: Paul Stam
bron: Paul Stam
Bron: Victor Alberts
bron: Victor Alberts