Nieuws

ARCHIEF: Maandag 19 november 2012 HEILOO - Gisteren is het allereerste Heiloose cafédictee gehouden in Café de Wit: 16 deelnemers gingen de taalstrijd voor zichzelf en met elkaar aan.

Het dictee werd geschreven en gelezen door Kees Wortel, oud-leraar Nederlands. De tekst van het dictee was – hoe kan het ook anders – geheel toegespitst op typisch Heiloose zaken. De dicteeschrijvers kregen acht zinnen voor hun kiezen doorspekt met hilarische woorden.

Eén deelnemer die zich niet had aangemeld, begon driftig te schrijven op de achterkant van een viltje. Dit werd tijdig opgemerkt en hij kreeg dan ook onmiddellijk het originele dicteepapier uitgereikt.

De jury bestond uit vier wijze heren: Marcel Meijering, Willem Braak, Willem-Jan de Vries en Jitze Nijdam (veelvuldig dicteewinnaar) en één wijze dame: Joeke Spierings. Na een strenge doch rechtvaardige correctie kwamen de winnaars uit de bus. Op de derde plaats de viltjesschrijver, Spion, met 20 fouten. Op de tweede plaats Carly van de Meulenhof (16 fouten) en de eerste plaats was voor Ko van de Klundert (15 fouten).

Spion en Carly werden beloond met een boekenbon en een fles wijn. Ko mocht met een prachtige pen en een fles wijn naar huis. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Lex en Jolande van Café de Wit. Voor alle deelnemers was er een certificaat van deelname. De sfeer was uitstekend en uit reacties van de deelnemers is gebleken dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

Hieronder een stukje uit het dictee. De gehele dicteetekst is te vinden op www.keeswortel.nl:

Een Zuidoost-Aziatische azaleakweekster werd gisteren in de boeien geslagen omdat zij op de bric-à-bracmarkt mousselineglas, een bijouteriekistje en zijden pyjama's had ontvreemd. Het bijdehandje werd door een monosyllabische verbalisant afgevoerd naar het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe Ter Nood, alwaar zij onder sirenenzang en applaus van jezuïeten in het Runxputje werd gesodemieterd. De eveneens bijdehante, maar ook gesjochten diender van beiderlei kunne, ging uit devotie en zware temptatie apezat langs alle staties aan de Kruisweg wandelen.

Maandag 19 november 2012 − bron: Joeke Spierings

2021-06-28 Kermis Heiloo gaat niet door
2020-02-15 Oude tijden herleven in La Strada
2015-03-14 'Waanzin en gekte in Heiloo' Het Groot Heiloo Dictee
2015-03-12 Record aantal deelnemers bij Het Groot Heiloo Dictee 2015
2014-08-29 Running dictee in de bibliotheek
2014-08-21 
2014-06-30 Schermen in de kermistent
2014-06-24 Zin in de Kermis Heiloo?
2014-05-12 Opnieuw Groot Dictee voor Heiloo

Meer nieuws met dictee cafe


Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: Sweet Mary Jane
bron: Sweet Mary Jane
Bron: OBS De Zuidwester
bron: OBS De Zuidwester