Nieuws

ARCHIEF: Donderdag 21 februari 2013 HEILOO - Plaatsgenoot en voormalig NOS hoofdredacteur Lars Andersson heeft een boek geschreven over koningin Beatrix.

Andersson is één van de schrijvers van het boek Beatrix, ik zal handhaven dat deze week verschijnt. Het boek beschrijft het koningschap van koningin Beatrix aan de hand van gesprekken met onder andere de voormalige minister-presidenten.

Van Agt, Lubbers, Kok en, Balkenende gaan, vaak openhartig, in op hun samenwerking met de vorstin die op 30 april aanstaande abdiceert. Ook ministers, staatsrechtkenners en historici komen aan het woord.

Ontmoetingen
Koningin in een veranderend land is de ondertitel, omdat in het boek ook een beeld wordt geschetst van hoe Nederland sinds de inhuldiging van Beatrix in 1980 in veel opzichten is veranderd. Daarnaast vertellen mensen over bijzondere ontmoetingen met de koningin.

Lars Andersson werkte vanaf 1976 bij de NOS en volgde in de verschillende functies die hij bij de televisie uitoefende de koningin van nabij. Als hoofdredacteur van NOS Actueel was hij verantwoordelijk voor alle grote uitzendingen rond huwelijken en overlijdens van de Oranjes. Ook was hij eindredacteur van verschillende documentaires over de koningin.

“Bij haar zilveren ambtsjubileum in 2005 hebben we een groot programma over haar gemaakt, 25 Kroonjaren. Daarin was een gesprek met de koningin opgenomen en vertelden de minister-presidenten over hun samenwerking met haar. Een paar jaar geleden hebben we het plan opgevat om dat project nog eens uit te voeren, nu in boekvorm”, vertelt Andersson.

Uitdaging
De afgelopen twee jaar spraken de auteurs met een groot aantal mensen over de koningin. Dat was niet altijd gemakkelijk. “Oud-premier Van Agt bijvoorbeeld was aanvankelijk niet erg gediend van onze vragen. Maar dat kwam goed toen we met hem gingen corresponderen. Op zijn geheel eigen wijze, met de taalvaardigheid die we van hem kennen, heeft hij zijn bijdrage aan het boek geleverd”.

Andersson hoopt dat het boek bijdraagt aan een compleet beeld over hoe koningin Beatrix haar ambt heeft ingevuld. “Voor de fijnproever zitten er veel informaties in die we nog niet wisten. Die te horen en in een toegankelijke opzet en stijl op te schrijven, was een heel leuke en journalistieke bezigheid”, aldus onze plaatsgenoot.

Donderdag 21 februari 2013 − bron: Uitgeverij BOOM

2023-03-08 De Die, de geschiedenis van een eeuwenoud veenriviertje
2023-01-10 Bijval in Heiloo voor een theeschenkerij in de Boekelermeer.
2022-12-03 Heibel in de bejaardensoos van Heiloo
2022-08-16 Geinig geboortenboekje voor baby’s in BUCH
2021-11-07 Passie voor historie van geslacht Keesman leidt tot zeventien jaar spitwerk.
2021-10-11 College presenteert sluitende begroting 2022
2021-06-16 Oeverzwaluwen en rugstreeppadden op de Boekelermeer
2021-06-10 Afwachten of toch vakantie boeken?
2021-06-06 Zon en windenergie vooral naar Boekelermeer

Meer nieuws met koningin boek


Bron: Marco Glebbeek
bron: Marco Glebbeek
Bron: Otto Wollring
bron: Otto Wollring
Bron: Bloemen - Bloemist
bron: Bloemen - Bloemist
Bron: Fred Dellemijn
bron: Fred Dellemijn