Nieuws

Paddenwerkgroep zoekt vrijwilligers

ARCHIEF: Donderdag 6 februari 2014 HEILOO - Padden ontwaken uit hun winterslaap en trekken naar de voortplantingswateren. Bij het oversteken kunnen ze hulp gebruiken.

Elk jaar is de paddentrek een indrukwekkend verschijnsel. Vanaf februari, afhankelijk van de temperatuur, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij trekken ’s avonds en ’s nachts bij vochtig weer van hun winterslaapplaats in duin, bos of tuin naar een sloot, poel of vijver om zich daar voor te planten.

Oversteken
Afgelopen herfst hebben ze zich ingegraven in de grond om de winter te overleven. Amfibieën zijn koudbloedig en als de temperatuur in het vroege voorjaar hoger wordt dan 6 °C kunnen ze zich weer bewegen. Om bij het water te komen moeten ze helaas vaak een weg oversteken en de kans is groot dat ze dat niet overleven.

"Verkeerswegen doorkruisen vaak de route en de koudbloedige pad is net ontwaakt en daarom nog erg traag. Gelukkig zijn er mensen die zich inzetten voor deze dieren en daarmee populaties padden, kikkers en salamanders redden van uitsterven. Zij doen dit langs wegen waar nog geen amfibieëntunnels liggen", weet Landschap Noord-Holland.

Paddenwerkgroep
Zo sluiten ze speciale slagbomen, brengen gaas aan en graven emmers in om zo de trekkende amfibieën op te vangen en over de weg te zetten. Op drukke trekroutes zonder gaas wordt ’s avonds met lampen gezocht. De padden en kikkers worden van de weg gehaald en aan de overkant van de weg gezet.

Wilt u meer informatie of direct aanmelden om te helpen? Neem dan contact op met de plaatselijke paddenwerkgroep. Op www.padden.nu staat meer informatie over de werkgroep in Heiloo. U kunt ook bellen naar Landschap Noord-Holland 088-0064400.

Donderdag 6 februari 2014 − bron: Landschap Noord-Holland

2022-05-15 Terugloop van padden in het Heilooërbos is dramatisch.
2022-02-25 Afsluiting Kuillaan voor paddentrek
2021-06-16 Oeverzwaluwen en rugstreeppadden op de Boekelermeer
2021-04-29 Vrijwilligers tellen steeds minder padden.
2019-11-15 Rugstreeppad terug van weggeweest in Zuiderloo
2019-02-11 Afsluiting Kuillaan voor Paddentrek
2016-11-21 Groene ideeën in de spotlights
2015-12-29 Kabouter woont op toplocatie in Heilooërbossen
2015-10-26 Zeer zeldzame paddenstoel gevonden

Meer nieuws met padden kikkers salamanders


Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Paul Stam
bron: Paul Stam
Bron: Paul
bron: Paul
Bron: Joke Pruis
bron: Joke Pruis