Nieuws

Tovani bij Van den Ende Education

ARCHIEF: Woensdag 9 april 2014 HEILOO - Een goede leesvaardigheid staat aan de basis van succesvol leren; ongeacht het niveau van de gevolgde opleiding.


Veel mensen, jong en oud, hebben echter moeite met het lezen van lange, moeilijke en vaak taaie teksten, om deze goed te begrijpen en bovendien de informatie goed in zich op te nemen. Door gebrek aan concentratie verslapt al gauw de aandacht en kunnen stukken tal van keren worden overgelezen, zonder iets van de inhoud op te nemen.

Bewust lezen
Onder het motto ‘Read to Succeed’ verzorgt Van den Ende Education Tovani trainingen in begrijpend lezen aan leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs. Dit gebeurt op locatie en in het Willibrordus Business Centrum. De Tovani methode bestaat uit efficiënte technieken om teksten bewust te lezen. Leestechnieken waar mensen hun hele leven profijt van hebben.

Het instituut, opgericht in 2012, wordt gerund door Ruud en Sølvi van den Ende, twee ervaren en gemotiveerde docenten Engels werkzaam in de bovenbouw van een middelbare school in Castricum. Sølvi en Ruud pasten de methode in eerste instantie toe bij hun eigen leerlingen. ,,Door docenten te trainen bereiken we meer leerlingen”, zegt Sølvi. Uiteraard kunnen ook leerlingen, studenten of particulieren zelf een Tovani training volgen bij Van den Ende Education.

Tweetalig
Tevens zijn trainingen Engels mogelijk aan leerkrachtenteams van basisscholen die het vak Engels willen versterken. En cursussen Pre TTO English, (tweetalig onderwijs Engels), voor basisschoolleerlingen die hun Engelse taalvaardigheid willen vergroten voordat ze de stap maken naar het voortgezet (tweetalig) onderwijs.

Sølvi werd een aantal jaar geleden gewezen op een boek van de Amerikaanse leesexpert Cris Tovani. Haar methode, toepasbaar van basis- tot universitair onderwijs, sprak Sølvi zo aan, dat ze besloot Cris Tovani op te zoeken in de Verenigde Staten om daar lessen en workshops van haar te volgen. Met beide benen in het onderwijs weten Sølvi en Ruud waar leerlingen tegen problemen aan kunnen lopen.

Techniek
Ruud: ,,In het voortgezet onderwijs wordt van eindexamenleerlingen Engels verwacht dat ze tussen de tien en vijftien teksten in zo’n tweeënhalf uur kunnen lezen en begrijpen. Maar hoe houd je zolang de concentratie vast?” Ruud legt uit dat mensen teksten op twee manieren kunnen lezen: lezen met een ‘voorleesstem’, waarbij je in feite niet bewust bent van de inhoud van de tekst die je leest, en lezen met een ‘denkstem’; een techniek die je kunt leren.

De Tovani methode is geschikt voor basisschoolleerlingen uit de hogere groepen, ter voorbereiding op de CITO toets en de overgang naar het voortgezet onderwijs en voor alle vakken in het voortgezet en hoger onderwijs. ,,Want bij ieder vak is het belangrijk dat je de tekst begrijpt. Het kost in het begin een extra investering van tijd, waar je later echter de vruchten van plukt.”

Ruud en Sølvi van den Ende, WBC 0.7 Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo, tel. 06-53163849, www.vandenende-education.nl e-mail: vandenende.education@gmail.com

Woensdag 9 april 2014 − bron: Uitkijkpost

2020-04-30 Herdenkingskrant: Heiloo viert 75 jaar bevrijding
2020-04-29 Kranslegging 4 mei
2019-04-23 Prijsuitreiking gedichtenwedstrijd door de burgemeester
2019-02-06 Glad op de wegen? Dit moet je doen
2018-06-08 Omvergereden paaltjes weer teruggeplaatst op Stationsweg Heiloo
2018-06-05 Ook tweede paaltje op Stationsweg in Heiloo geramd
2018-06-04 Brand bedrijfspand Heiloo vermoedelijk aangestoken: politie zoekt getuigen
2018-06-01 Grote brand in centrum Heiloo onder controle
2018-05-29 Eerste ongeluk bij net geplaatste paaltjes op Stationsweg Heiloo

Meer nieuws met uitkijkpost bedrijfbelicht


Bron: \_____x(Jasper)x_____/
bron: \_____x(Jasper)x_____/
Bron: MaschatenBruggencate
bron: MaschatenBruggencate
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn