Nieuws

Herstel van landgoed Nijenburg gaat van start

ARCHIEF: Donderdag 31 januari 2008 Het herstelplan Nijenburg heeft tot doel de parkaanleg rondom het woonhuis in oude glorie te herstellen. Dit betekent het terugbrengen van de oorspronkelijke ontwerpen aan de hand van bijvoorbeeld het herstel van de padenstructuren en de originele aanplant.

Dit is van belang omdat de cultuurhistorische betekenis van Nijenburg voor de regio groot is en behouden moet blijven. Natuurmonumenten heeft hier een herstelplan voor opgesteld. Door donaties van de lokale Lions Club, leden van Natuurmonumenten, de Ondernemersvereniging Heiloo met haar leden en een bijdrage van de gemeente Heiloo kan Natuurmonumenten het eerste deel van het herstelplan nu uitvoeren.

Op het Dennenplein en het Beukenplein, die aan de Kennemerstraatweg liggen, zullen eerst bomen weggehaald worden om ruimte te maken. Aansluitend worden, volgens het ontwerp, op beide pleinen de wandelpaden hersteld en nieuwe bomen en stuiken geplant. Op de Zondagskrocht, een noordelijker gelegen bosje, worden ook bomen geveld. Ook dit gebeurt om cultuurhistorische redenen. Na het uitvoeren van het plan heeft de natuur een paar jaar nodig om alle nieuwe aanplant uit te laten groeien tot volwaardige bomen en heesterlagen. Pas dan is landgoed Nijenburg in volle glorie goed te aanschouwen.

Hiermee is de eerste fase van het herstelplan afgerond. Voor de tweede fase zijn de financiƫle middelen nog niet toereikend. Hiervoor zal Natuurmonumenten een fondsenwervende actie opzetten en de verwachting is dat eind 2008 ook de andere herstelwerkzaamheden zoals in het Engelse Werk en rondom de Kattenberg gestart kunnen worden.

Meer informatie: Andre Timmer 06-54295304/ 075-6472040
Projectleider Natuurmonumenten
Beheereenheid Kennemerland

Donderdag 31 januari 2008 − bron: Vereniging Natuurmonumenten

2022-08-10 Auto rijdt lantaarnpaal uit de grond in Heiloo, forse schade
2022-08-10 Omgekeerde vlaggen in openbare ruimte
2022-08-07 Dode en meerdere gewonden na verkeersongeval in Sint Pancras
2022-08-04 Digitaal evenement Gluren bij de Duurzame Buren
2022-07-19 De zichtbare en onzichtbare verrassingen in het HeilooĆ«rbos
2022-07-18 Wijkagent stomverbaasd: baasje laat hond bijna twee uur achter in auto.
2022-07-15 Schuurbrandje bij woning
2022-07-11 Zorgrobots heilige graal voor werkdruk en personeelstekorten?
2022-07-08 Snoeiwerkzaamheden en rioolinspectie Stationsweg

Meer nieuws met bomen gemeente katten kattenberg kennemerstraatweg nijenburg ondernemers ondernemersverenigin ruimte wandel zon


Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering