Nieuws

Vrolijke meiden in het blauw

ARCHIEF: Dinsdag 13 januari 2009 Kloosters vergrijzen en sommige moeten de poorten sluiten. Tegelijk zijn de laatste tientallen jaren nieuwe vormen van kloosterleven ontstaan, die ook hun weg in Nederland vinden, zoals de Blauwe Zusters in Heiloo.

Het is een gezellige boel in het klooster van de 'Blauwe Zusters' in Heiloo, bij Alkmaar. Er heerst bepaald geen zwijgplicht. De zusters zijn net vrolijke meiden onder elkaar, pratend en lachend. Zuster Anima Christi woont hier niet, ze is 'slechts op bezoek'. Als generaal-overste van de wereldwijde orde heeft ze de leiding over ruim achthonderd zusters in achtentwintig landen.

Ze heeft die functie al tien jaar - maar met 38 jaar is ze ook al een van de senioren van de orde. ,,Onze gemiddelde leeftijd is begin dertig. Hoe dat komt? We bestaan nog maar twintig jaar. En je hebt ook in de kerk een wisseling van seizoenen. Er kunnen ordes verdwijnen, maar er komt ook weer een nieuwe lente. Jezus heeft gezegd: ik blijf bij jullie, tot het eind van de wereld.'' Zuster Anima Christi gaat over het vestigings- en personeelsbeleid. In welk land gaat een nieuwe zuster aan het werk, zijn de zusters nog op hun plek, moet er misschien gerouleerd worden? De orde groeit, met zo'n zestig, zeventig intreedsters per jaar, maar dat is lang niet genoeg. ,,Er is zoveel nood. Er zijn wel honderd bisschoppen die ons hebben gevraagd om in hun gebied te komen werken.'' De aanvragen komen van Aruba tot SyriΓ« en van Litouwen tot Ibiza. Lachend: ,,Dat laatste zag een aantal zusters natuurlijk meteen zitten!'' Het is pech voor Heiloo, waar maar drie zusters wonen. Die hebben meer dan genoeg te doen, maar versterking laat nog op zich wachten.

In een kerk die vaak vanwege leegloop, vergrijzing en mannelijke autoriteit in het nieuws is, is deze levendige, jonge vrouw zoveel als een bekende Nederlander. Ze gaf interviews van de EO tot de Volkskrant , vorig jaar juni was ze de ster op het 25-jarig jubileum van het Katholiek Nieuwsblad en begin november sprak ze op de Katholieke Jongerendag in Den Bosch.

Dinsdag 13 januari 2009 − bron: Nederlands Dagblad

2021-09-17 Helden en heldinnen voordragen voor hun heldenmoed
2021-08-20 Twee revolvers van een verzetsheld zijn zoek.
2021-08-16 Veel schade bij botsing tussen auto en busje
2021-08-16 Politieonderzoek na ongeval
2021-07-27 Verdachte doodslag blijft in hechtenis
2021-07-15 Jongerenplatform regio Alkmaar zoekt jou!
2021-07-14 Auto gecrasht
2021-07-12 Mijn pelgrimstocht werd er een vol ontberingen | column
2021-07-05 Automobilist gewond bij botsing met vrachtwagen op A9 bij Heiloo

Meer nieuws met auto autorit hond jongeren jubileum kerk krant lente loos meiden zing


Bron: 🀭😁 Mr Relax 😁🀭
bron: 🀭😁 Mr Relax 😁🀭
Bron: Loek Zoon
bron: Loek Zoon
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Fred Dellemijn
bron: Fred Dellemijn