Nieuws

Vrolijke meiden in het blauw

ARCHIEF: Dinsdag 13 januari 2009 Kloosters vergrijzen en sommige moeten de poorten sluiten. Tegelijk zijn de laatste tientallen jaren nieuwe vormen van kloosterleven ontstaan, die ook hun weg in Nederland vinden, zoals de Blauwe Zusters in Heiloo.

Het is een gezellige boel in het klooster van de 'Blauwe Zusters' in Heiloo, bij Alkmaar. Er heerst bepaald geen zwijgplicht. De zusters zijn net vrolijke meiden onder elkaar, pratend en lachend. Zuster Anima Christi woont hier niet, ze is 'slechts op bezoek'. Als generaal-overste van de wereldwijde orde heeft ze de leiding over ruim achthonderd zusters in achtentwintig landen.

Ze heeft die functie al tien jaar - maar met 38 jaar is ze ook al een van de senioren van de orde. ,,Onze gemiddelde leeftijd is begin dertig. Hoe dat komt? We bestaan nog maar twintig jaar. En je hebt ook in de kerk een wisseling van seizoenen. Er kunnen ordes verdwijnen, maar er komt ook weer een nieuwe lente. Jezus heeft gezegd: ik blijf bij jullie, tot het eind van de wereld.'' Zuster Anima Christi gaat over het vestigings- en personeelsbeleid. In welk land gaat een nieuwe zuster aan het werk, zijn de zusters nog op hun plek, moet er misschien gerouleerd worden? De orde groeit, met zo'n zestig, zeventig intreedsters per jaar, maar dat is lang niet genoeg. ,,Er is zoveel nood. Er zijn wel honderd bisschoppen die ons hebben gevraagd om in hun gebied te komen werken.'' De aanvragen komen van Aruba tot Syriรซ en van Litouwen tot Ibiza. Lachend: ,,Dat laatste zag een aantal zusters natuurlijk meteen zitten!'' Het is pech voor Heiloo, waar maar drie zusters wonen. Die hebben meer dan genoeg te doen, maar versterking laat nog op zich wachten.

In een kerk die vaak vanwege leegloop, vergrijzing en mannelijke autoriteit in het nieuws is, is deze levendige, jonge vrouw zoveel als een bekende Nederlander. Ze gaf interviews van de EO tot de Volkskrant , vorig jaar juni was ze de ster op het 25-jarig jubileum van het Katholiek Nieuwsblad en begin november sprak ze op de Katholieke Jongerendag in Den Bosch.

Dinsdag 13 januari 2009 − bron: Nederlands Dagblad

2022-09-29 VakantieFUN Meidendag in de Herfstvakantie
2022-09-28 Actie tegen gevaarlijke fietspaaltjes: elk jaar honderden gewonden.
2022-09-27 Het Rode Huis: bijna 200 jaar geschiedenis in het oude hart van Heiloo.
2022-09-26 Politie-inval in bedrijfspand
2022-09-16 Nederland wint race met auto op zonnepanelen in Zuid-Afrika.
2022-09-12 Autoโ€™s gestolen met gekopieerde elektrische sleutels.
2022-09-05 Dode in Heiloose sloot is 36-jarige inwoner: 'geen misdrijf'
2022-08-10 Auto rijdt lantaarnpaal uit de grond in Heiloo, forse schade
2022-08-07 Dode en meerdere gewonden na verkeersongeval in Sint Pancras

Meer nieuws met auto autorit hond jongeren jubileum kerk krant lente loos meiden zing


Bron: Tomas Jansma ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฆ
bron: Tomas Jansma ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฆ
Bron: Jacco Tuijn Photography ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฆ
bron: Jacco Tuijn Photography ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฆ
Bron: Paul Stam
bron: Paul Stam
Bron: LAURA VVH
bron: LAURA VVH