Nieuws

Henk van Ulsen draagt voor uit ‘Job’ en ‘Prediker’

ARCHIEF: Woensdag 21 januari 2009 Acteur Henk van Ulsen en de voorzitter van stichting Cultuurbevordering ‘Witte Kerk’ Heiloo, Hans Wijsma, kennen elkaar sinds het psalmenproject in 1998. Zij hebben inmiddels zo’n zes maal samengewerkt bij voordrachten van bijbelteksten in de Witte Kerk, in combinatie met uitvoeringen van muziekstukken. Op zondag 1 februari draagt Henk van Ulsen voor uit ‘Job’ en ‘Prediker’, ingebed in een uitvoering van ‘De Klaagliederen van Jeremiah’ van de Tsjechische componist Zelenka door het Barok ensemble ‘Eik en Linde’.

De eigenzinnige Henk van Ulsen is een icoon in de theaterwereld en heeft bijzondere onderscheidingen voor zijn acteerprestaties mogen ontvangen. Zijn stem is een belangrijk instrument: ,,Met dit project brengen we woordkunst en toonkunst bij elkaar. Ik gebruik hierbij de vertalingen van ‘Job’ en ‘Prediker’ van Drijvers en Hawinkels, omdat ze echt doordringen in de taal en raak en doeltreffend zijn. Ik heb vaak voorgedragen uit Prediker onder muzikale begeleiding van Adriaan Valk op altsaxofoon. Dit was voor mij heel leerzaam; zo kon hij goed aangeven, wanneer en in welk ritme een tekst na de muziek kon worden ingezet. Een muzikaal gevoel in een tekst is belangrijk. Pauzes in de tekst, stiltes, zeggen soms meer dan het gedicht zelf. Onderhand heb ik in al die jaren al met heel wat muzikanten samengewerkt. ,,Het gaat bij mijn voordracht van Job en Prediker niet zozeer om het godsdienstige. De teksten houden me bezig en blijven voor mij een uitdaging. Mijn persoonlijke vrijheid verdedig ik in de keuzes die ik maak in theater en in de stukken. Job is de opstandige mens, die ook in mij zit. Het verhaalt over de grote klacht van Job aan God. Prediker is een betrekkelijk stuk, het relativeert, maakt alles vrij nietig, is levenswijs en is van alle dag. Het is helemaal niet zo positief en opgewekt en belooft helemaal niets! Dit is tevens de kern in het werk van Zelenka. Van Ulsen werkt graag in alle vrijheid. ,,Bij voordrachten heb ik de voorkeur voor kleine, geconcentreerde ruimten, zoals deze kerk. Contact met het publiek is belangrijk. Het màg het publiek niet ontgaan! Hiervoor ‘verbouw’ ik soms de opstelling van de ruimte en dat wordt me niet altijd in dank afgenomen. Een enorme passie voor zijn vak maakt dat Van Ulsen op 81-jarige leeftijd nog niet aan stoppen denkt. ,,Zolang ik teksten en gedichten, die al zo lang door mij heen zijn gegaan, nog ‘nieuw’ weet te maken en zolang mijn stem mij niet in de steek laat, ga ik door. Het houdt me van de straat, glimlacht hij.

In de pauze en na afloop is er gelegenheid om de biografie ‘Solist’, geschreven door Ineke Jungschleger, met bijbehorende dvd over het oeuvre van Henk van Ulsen, door hem te laten signeren. Voorverkoop kaarten bij boekhandel Deutekom en De Schrijverij in Heiloo, muziekhandel Spanjaard in Alkmaar. Toegangsprijs E 15,-, 65+, CJP en kinderen tot en met 12 jaar E 14,-. Telefonisch reserveren: 072-5334804 (Helder), 072-5335852 (Wijsma), 072-5340223 (Bos).

Woensdag 21 januari 2009 − bron: Uitkijkpost

2021-01-12 Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van start
2021-01-12 Start renovatie Baafje
2021-01-02 Justitie in beroep tegen vrijspraak gewapende woningoverval Heiloo.
2020-12-18 Coronasteun voor bibliotheek, Witte Kerk en Sportraad Heiloo
2020-12-15 Bloembinderij Gebr. Jong al 50 jaar een familiebedrijf
2020-12-14 Sportscholen en zwembaden dicht.
2020-12-14 Heiloo zoekt vooral een zichtbare burgemeester.
2020-12-09 Mobiel toilet volledig uitgebrand
2020-11-20 Dertig in het hele dorp: Heiloo moet nu echt op de fiets

Meer nieuws met bar bijbel bouw helder ijs kerk kinderen kunst muziek ruimte schrijver theater winkel witte kerk zon


Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn