Nieuws

Musea GGZ open tijdens museumweekend

ARCHIEF: Maandag 5 april 2010 In het museumweekend van 10 en 11 april aanstaande zijn er op het terrein van GGZ Noord-Holland-Noord twee musea geopend: museum Sint Willibrordus en de expositie van Stichting Regionale Archeologie Baduhenna. Ook de kapel op het terrein is voor bezoekers geopend. Het thema voor dit jaar is ‘Verleiden’.

Het museum Sint Willibrordus bezit een collectie over de geschiedenis van de psychiatrie en in het bijzonder over de geschiedenis van de Sint Willibrordusstichting en zijn broeders die hier in 1929 een psychiatrische inrichting voor mannen startten. Vele medewerkers van de Sint Willibrordusstichting onderkenden het belang van het bewaken van deze geschiedenis.

Door voorwerpen te verzamelen en te bewaren die bepalend waren voor het tijdsbeeld, is in de loop der jaren het museum ontstaan. Dankzij deze inspanningen beschikt het museum over een zeer uitgebreide collectie. Er is van alles te zien zoals gebruiksvoorwerpen en meubilair, therapeutische attributen, historische foto’s en films, religieuze gewaden en kerkelijke gebruiksvoorwerpen, medisch instrumentarium en tastbare herinneringen aan het dagelijks leven van broeders en patiënten.

Willibrordus was als het ware een dorp binnen het dorp Heiloo met alles wat daarbij hoort zoals een kapper, een bakkerij, een schoenmaker, een weverij en een wasserette. Hiervan vindt u veel terug in het museum. De vrijwilligers kunnen u boeiende verhalen vertellen, mede omdat zij zelf bij de Sint Willibrordusstichting, later Sint Willibrord, en nog later Psychiatrisch Centrum Willibrord hebben gewerkt of nog werken.

Museum Sint Willibrordus, stichting Baduhenna en de kapel zijn op beide dagen geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur (zondag is de kapel vanaf 11.30 uur geopend voor bezichtiging omdat er om 10.00 uur een kerkdienst is). De toegang is gratis. De musea bevinden zich in de souterrains van het hoofdgebouw op het terrein van GGZ Noord-Holland-Noord, Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. Als u een van beide poorten onderdoorgaat, vindt u direct aan de linkerkant na deze poorten de entrees.

Maandag 5 april 2010 − bron: GGZ NHN

2023-03-16 Met een drone de boomtoppen controleren en tuinen aanleggen op daken.
2023-01-25 Verdachte (64) opgepakt voor brandstichting in GGZ-kliniek
2023-01-25 Verdachte (64) opgepakt voor brandstichting in GGZ-kliniek
2023-01-25 Verdachte (64) opgepakt voor brandstichting in GGZ-kliniek
2023-01-21 Massale inzet van brandweer bij GGZ
2021-09-28 Creatief en sportief dagprogramma bij HerfstvakantieFUN
2021-07-02 3500 jaar geleden liep in Heiloo iemand rond met schoenmaat 39.
2021-02-08 De ’wapenmakelaar’ handelde vanuit de GGZ-kliniek in Heiloo gewoon door; dwangverpleging tbs’er Herman D.
2020-10-21 Heiloo gaat warmtenet onderzoeken, maar kijkt ook naar andere bronnen dan de HVC.

Meer nieuws met ggz museum


Bron: Michel Engelsman
bron: Michel Engelsman
Bron: GGZ NHN
bron: GGZ NHN
Bron: Marijke van Putten
bron: Marijke van Putten
Bron: Ruud Swaan
bron: Ruud Swaan