Nieuws

Project theehuis GGZ gestart

ARCHIEF: Zondag 11 april 2010 Leerlingen van basisschool Meander hebben vorige week officieel de moestuintjes op het terrein van GGZ NHN in gebruik genomen. Daarmee is het project gestart om van de oude stal een theehuis te maken met rondom moestuinen, een vlindertuin en een speeltuin.

Afgelopen dinsdag kwamen de leerlingen van groep 3, 4 en 5 samen met hun leerkrachten aangefietst bij het terrein van GGZ NHN. De planten sla, andijvie en spitskool stonden al in de kruiwagen klaar om gepoot te worden. Naast de oude stal (tegenover de brandweerkazerne) zijn moestuinen aangelegd door tien cliënten, begeleid door Jos Houweling van GGZ NHN.

Theehuis
De leerlingen werden ontvangen in de oude stal. Nico Adrichem, directeur langdurende psychiatrie, vertelt de kinderen: “Er wordt nog hard gewerkt om van deze kale schuur een theehuis te maken, een gezellige plek om samen met jullie ouders of opa en oma limonade te komen drinken. Ook gaan we nog een vlindertuin aanleggen. Een paar maanden geleden bestond deze plek alleen nog maar uit onkruid, inmiddels is er veel veranderd. Cliënten hebben meegewerkt om deze moestuinen aan te leggen. We zijn heel blij dat jullie de tuintjes willen hebben en gaan onderhouden.” Nico Adrichem overhandigde beide groepen een boek waarin ze kunnen lezen hoe ze een groentetuin verzorgen.

Samen met cliënten aan de slag
Van de cliënten kregen de leerlingen een emmer met tuingereedschap uitgedeeld. De leerlingen hadden op school al bordjes geverfd met hun naam erop. Samen met Jos Houweling en de cliënten gingen de groepen naar de moestuinen toe. “Jullie mogen zelf een tuintje uitkiezen.” De naambordjes werden trots in de moestuinen gezet. Jos Houweling heeft uitgelegd dat de plantjes netjes op een rij mogen worden geplant en dat er cliënten zijn die de kinderen kunnen helpen. Samen gingen ze aan de slag. Wat is het leukste van de moestuinen? Een leerling: “Het planten, maar ook de oogst is natuurlijk heel leuk.”

Project
Het in gebruik nemen van de moestuinen is het eerste zichtbare resultaat van het project, waarvoor Stichting de Buitenkans is opgericht. Van de oude stal wordt in samenwerking met cliënten een theehuis gemaakt met rondom onder andere moestuinen, een vlindertuin en een speeltuin. Een plek in de buurt waar kinderen graag met hun ouders, oma en opa op woensdag of in het weekend naar toe gaan. Een plek waar cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord voor dieren zorgen en thee schenken aan gasten die op het terras genieten van de zon. Meer activiteiten op deze plaats passen uitstekend in de missie en visie van GGZ Noord-Holland-Noord

Zondag 11 april 2010 − bron: GGZ-NHN

2014-02-05 Krasse knarren exposeren in De Trog
2014-01-30 Vierde editie BACHHH in De Trog
2013-02-04 Pop met BACHHH in De Trog
2012-09-21 Nazomeren op markt bij GGZ
2012-07-19 Meer bewoners naar de stichting
2012-04-03 Vernieuwde kwekerij De Buitenkans open
2012-03-30 Nieuwe beeldvorming met fotowedstrijd
2011-08-18 Kunstenaars in de Trog
2011-04-15 Tweede Paasdag in De Trog

Meer nieuws met theehuis varkensstal


Bron: Heiloo-Online
bron: Heiloo-Online