Nieuws

Grafheuvel in Zuiderloo gevonden

ARCHIEF: Maandag 16 mei 2011 HEILOO - De archeologen in Zuiderloo hebben een unieke vondst gedaan met de ontdekking van de eerste grafheuvel uit de Bronstijd die ooit in een strandwal is gevonden. Daarbij werd ook een rituele hamerbijl aangetroffen.

De grafheuvel bestaat uit twee lagen. De oudste laag, waarschijnlijk uit de Midden Bronstijd, is een dubbele palencirkel met een doorsnede van acht meter. Eeuwen later hebben bewoners die grafheuvel weer opgehoogd en er bovenop een nieuwe, enkele palenkrans van vijf meter doorsnede gemaakt. De plek is waarschijnlijk meerder eeuwen gebruikt als begraafplaats.

Hamerbijl
Aan de rand van de grafheuvel liep een veeweggetje waarin hoefindrukken van koeien, schapen en geiten zijn aangetroffen. Daar vonden archeologen ook een voetafdruk van een mens tussen. In dit destijds drassige weggetje lag schuin weggetrapt een stenen hamerbijl. In Nederland is dit type bijl slechts zeer zelden gevonden. Het is een 'Nackengebogene Axt' (gebogen nek-bijl) die gedateerd wordt in de Late Bronstijd tot en met de Midden IJzertijd.

Houten steel
Direct na de vondst hebben specialisten gekeken naar de steensoort en het herkomstgebied van de bijl bepaald. De donkergrijze steen blijkt afkomstig uit het stroomgebied van de Maas en de Rijn. Het gaat om verkiezeld vuursteenachtig gesteente. Op het bijloppervlak zijn bewerkings- en gebruikssporen te herkennen. Bijzonder is dat twintig centimeter van de houten steel nog in de bijl steekt. De steel is gemaakt van een tak met een doorsnede van twee centimeter. Het hout is bepaald als afkomstig van de rosa canina, de in Zuiderloo ook nu nog voorkomende Hondsroos.

Ritueel gebruik
Zowel de houtsoort als ook de kleine doorsnede van de steel zijn een aanwijzing voor ritueel gebruik van de bijl, omdat het hout van de Hondsroos veel te broos is voor gebruik als bijl. Al sinds de prehistorie gebruiken mensen voor dagelijks gebruikt gereedschap namelijk liever robuuster hout, zoals eikenhout. Waarschijnlijk hoort de hamerbijl bij de grafheuvel en is de hamerbijl later in het veeweggetje terecht gekomen.

Update: bijgewerkt met informatie van de gemeente.

Maandag 16 mei 2011 − bron: Gemeente Heiloo

2021-12-20 3170 jaar oud landbouwwerktuig gevonden
2021-12-14 3510 jaar oud landbouwwerktuig gevonden
2021-12-08 De Jeneverbes de groenste straat van Heiloo
2021-07-30 Vierduizend jaar oude weefkam in kuil
2021-07-05 3500 jaar oude voetafdruk uit Zuiderloo voor altijd bewaard
2021-07-02 3500 jaar geleden liep in Heiloo iemand rond met schoenmaat 39.
2021-04-09 In gesprek over inbreilocaties Heiloo
2020-09-01 Zuiderloo verrijst wijkje voor wijkje uit het zand.
2020-08-31 Baduhenna onthult de ondergrondse geheimen van Zuiderloo

Meer nieuws met archeo zuiderloo


Bron: StalSprenkeling
bron: StalSprenkeling
Bron: JS @Heiloo 🇳🇱
bron: JS @Heiloo 🇳🇱
Bron: JS @Heiloo 🇳🇱
bron: JS @Heiloo 🇳🇱
Bron: StalSprenkeling
bron: StalSprenkeling