Nieuws

Expositie hergebruikte gebouwen

ARCHIEF: Woensdag 20 juli 2011 HEILOO - Het thema van de jaarlijkse Open Monumentendag is Oud Gebouw, Nieuw Gebruik. Daarom wil de gemeente samen met de Vereniging Oud Heiloo een expositie maken van hergebruikte gebouwen, huizen en andere objecten in Heiloo.

Een herbestemd gebouw heeft zijn oorspronkelijke functie verloren en een nieuwe functie heeft gekregen. Een herbestemd gebouw is interessant als de historische functie en de nieuwe functie beide te zien zijn, dus dat het verhaal van het pand nog ‘leesbaar’ is.

Nieuwe bestemming
Veel gebouwen in Heiloo hebben een nieuwe bestemming gekregen. Het vroegere postkantoor aan de Heerenweg werd verbouwd tot appartementen, gebouwen op het GGZ-terrein zijn ook appartementen geworden, talloze winkels werden een woonhuis.

Witte Kerk
Eén van de herbestemde gebouwen is de Witte Kerk. Tegenwoordig wordt de kerk regelmatig gebruikt als muziekpodium of tentoonstellingsruimte. Maar ook in het verleden is de kerk voor meerdere functies gebruikt. Zo was de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog een uitkijkpost en werd de Consistoriekamer tijdens de oorlog gebruikt als schoollokaal.

Verhalen en foto's
"Helaas hebben wij hier helemaal geen foto’s of teksten meer van, maar misschien heeft u nog een foto of een verhaal uit die periode", aldus de gemeente. "Graag horen wij van (oud) inwoners van Heiloo of zij informatie hebben over die vroegere functies van de Witte Kerk en eventuele andere hergebruikte gebouwen."

Expositie
Men hoopt voldoende foto’s en verhalen te ontvangen voor een expositie tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september aanstaande. Foto’s en verhalen mogen per e-mail info@heiloo.nl met als onderwerp Monumentendag 2011. Meer informatie bij mevrouw A. van Breugel op telefoonnummer 072-5356744, bereikbaar op maandag en dinsdag.

Woensdag 20 juli 2011 − bron: Gemeente Heiloo

2021-11-07 Passie voor historie van geslacht Keesman leidt tot zeventien jaar spitwerk.
2016-06-01 Nieuwe e-bike fietsroute door Bergen, Alkmaar en Heiloo
2015-08-09 De Achteruitkijkpost: Timmerdorp door de jaren heen
2015-05-18 Flashing-meisjes stunten en dwingen NK-deelname af
2014-06-16 Pakhuis krijgt nieuwe bestemming
2014-06-08 Grootse plannen voor Cultuurkoepel
2014-06-03 Herdenking 450 jaar polder
2014-04-03 Grootschalige nieuwbouw op strandwal
2014-03-24 

Meer nieuws met oudheiloo historie


Bron: WillibrordusHeiloo
bron: WillibrordusHeiloo
Bron: Rabobank NKL
bron: Rabobank NKL
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: OneindigNoordHolland
bron: OneindigNoordHolland